Γιατί Κίνα και Ρωσία στέλνουν πολεμικό στόλο στη Βαλτική

Στρατιωτική άσκηση θα διεξαχθεί από την ερχόμενη Παρασκευή ανοικτά των ακτών της Βαλτικής με τη συμμετοχή της Κίνας και της Ρωσίας. Οι δύο χώρες στέλνουν ήδη πολεμικό στόλο για να ξεκινήσουν κοινά ναυτικά γυμνάσια, κάτι που αποττελί μια σημαντική ένδειξη της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων σε μια περιοχή που θεωρείται σημείο ανάφλεξης για την αντιπαλότητα της Μόσχας με το ΝΑΤΟ.

Το Πεκίνο στέλνει μάλιστα ένα από τα πιο εξελιγμένα καταδρομικά του για την άσκηση, στην οποία θα μετέχουν περίπου 12 πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και ελικόπτερα από τις δύο πλευρές.

«Βασικός στόχος της άσκησης είναι να ενισχυθούν η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας μεταξύ των δύο στόλων για την αντιμετώπιση απειλών στη θάλασσα, η συμβατότητα των πληρωμάτων των ρωσικών και κινεζικών πολεμικών πλοίων και η φιλία και η συνεργασία μεταξύ του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και των ναυτικών δυνάμεων του κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού», αναφέρει η ανακοίνωση του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Στρατιωτικοί αναλυτές κατατάσσουν συχνά τη Ρωσία και την Κίνα ως τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του πλανήτη αντίστοιχα, πίσω από τις ΗΠΑ. Οι δύο χώρες έχουν ενώσει συχνά τις δυνάμεις ενάντια σε πρωτοβουλίες της Δύσης στον ΟΗΕ, ενώ η Μόσχα ενεπλάκη πρόσφατα στη διένεξη μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για τη Βόρεια Κορέα, στηρίζοντας την Κίνα.

Οι Κινεζικές ναυτικές δυνάμεις αναμένεται να φθάσουν στις 21 Ιουλίου στη ναυτική βάση Baltiysk στον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ για την επίσημη τελετή υποδοχής, ενώ οι ασκήσεις θα διεξαχθούν μεταξύ 24 και 27 Ιουλίου.

Κινεζικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το Πεκίνο στέλνει το εξελιγμένο πυραυλοφόρο καταδρομικό Type 052D, που εντάχθηκε στο πολεμικό ναυτικό της χώρας προ διετίας, καθώς και τη φρεγάτα Yunchengk και το πλοίο εφοδιασμού Luoma Lake.

Την περασμένη εβδομάδα, εν πλω προς τη Βαλτική, ο κινεζικός στολίσκος έκανε άσκηση με πραγματικά πυρά στη Μεσόγειο.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των ασκήσεων ανοικτά των ακτών της Βαλτικής κινεζικά και ρωσικά πολεμικά πλοία θα μετέχουν σε ασκήσεις στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και στη Θάλασσα του Οχότσκ τον Σεπτέμβριο.

ΟΙ δύο χώρες διεξάγουν κοινά ναυτικά γυμνάσια από το 2012. Πέρυσι ένα μέρος των ασκήσεων έγινε στη Νότια Σινική Θάλασσα, μια απ’ τις πλέον διαφιλονικούμενες περιοχές του πλανήτη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα