Γιατί οι Ελληνες φοιτητές προτιμούν την Ολλανδία για σπουδές;

Γιατί οι Έλληνες φοιτητές προτιμούν την Ολλανδία για σπουδές; Κάθε χρόνο τα νούμερα των ελλήνων που επιλέγουν την συγκεκριμένη χώρα για φοίτηση, αυξάνονται και οι λόγοι είναι πολλοί!

Φυσικά, οι αριθμοί είναι συγκριτικά μικρότεροι σε σχέση με τις χρονιές προ κρίσης, ενώ η ελληνική φοιτητική κοινότητα βρίσκεται στην έκτη θέση, από την τέταρτη που βρισκόταν και αριθμεί 2.500 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς το 2006 όπου είχε ξεκινήσει το ενδιαφέρον των ελλήνων φοιτητών, ήταν 400.

Οικονομικό κόστος ζωής

Ένας σημαντικός λόγος του ενδιαφέροντος των ελλήνων φοιτητών, είναι ότι η Ολλανδία προσφέρει οικονομικό κόστος ζωής αλλά και χαμηλά δίδακτρα. Επίσης, το γεγονός ότι όλα τα προγράμματα είναι αγγλόφωνα και η διαδικασία εγγραφής είναι ταχύτατη και εξυπηρετική, είναι ακόμα ένας παράγοντας.

Χαμηλά δίδακτρα

Η μορφωτική ακόλουθος της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα, Μάρθα Τριανταφύλλου, είπε «Τα ολλανδικά πανεπιστήμια είναι λίγα και όχι πολύ μεγάλα, ώστε να προκαλούν την αίσθηση του χάους στους φοιτητές. Οι φοιτητικές κοινότητες είναι συνήθως 10-20.000 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν γρήγορα την αναζήτηση των προγραμμάτων που προσφέρονται και να διαπιστώσουν την ποιότητά τους. Φυσικά, το βασικότερο κίνητρο είναι τα χαμηλά δίδακτρα, που είναι 2.000 ευρώ ετησίως, τόσο για τα προπτυχιακά όσο και για τα μεταπτυχιακά.Υπάρχουν και εξαιρέσεις μεταπτυχιακών, όπως για παράδειγμα εξειδικευμένα MBA, όπου τα δίδακτρα κυμαίνονται από 12-17.000 ευρώ ετησίως».

Το κόστος ζωής ενός φοιτητή στην Ολλανδία, υπολογίζεται σε 800- 1.000 ευρώ το μήνα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα