Γιατί ο Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην Λωζάννη

Κυβέρνηση και προεδρία ήταν σε επικοινωνία και επιλέχθηκε η κατά μέτωπον επίθεση

Παραβίασε επί της ουσίας το πρωτόκολλο ο Προκόπης Παυλόπουλος με την επιθετική αναφορά που έκανε στη Συνθήκη της Λωζάννης. Όπως λαϊκά λέει ο λαός μας, «πήρε από τα μούτρα» τον προσκεκλημένο του, αλλά αυτό έγινε μετά από πολλή σκέψη και σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου

«Για να μείνω στο Διεθνές Δίκαιο, γυρίζω πίσω – και μιας και μιλάμε για μια ιστορική επίσκεψη – στην εποχή που έγινε μια άλλη ιστορική επίσκεψη. Ήταν η επίσκεψη που οργανώθηκε την εποχή εκείνη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κεμάλ Ατατούρκ, τον Ισμέτ Ινονού. Σας θυμίζω, κύριε Πρόεδρε, ότι αυτή η μεγάλη, ιστορική επίσκεψη, έμεινε ιστορική γιατί σεβάσθηκε το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η φιλία μας από πλευράς Διεθνούς Δικαίου. Και αυτό δεν είναι άλλο από την Συνθήκη της Λωζάννης», είπε ευθύς εξαρχής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ λίγο αργότερα εξήγησε επικαλούμενος και την πανεπιστημιακή του ιδιότητα, πως οι Συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. Η ερμηνεία του Δικαίου είναι αυτή που επιτρέπει την προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται και όροι που οδηγούν σε παρεξηγήσεις, ανέφερε ο κ. Πρ. Παυλόπουλος.

«Δεν διαπραγματεύεται η Συνθήκη της Λωζάνης»

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε από την Τετάρτη ρίξει λάδι στην φωτιά, αλλά δεν σκόπευε να ανοίξει την συζήτηση στις δημόσιες δηλώσεις. Στο θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερόταν μόνο από την Θράκη σε οικείο ακροατήριο και μετά θα έφευγε από την χώρα στερώντας έτσι την δυνατότητα από την κυβέρνηση να απαντήσει. Αυτό ήθελε και να αποφύγει το Μέγαρο Μαξίμου. Και ως ομότιμος το θέμα έθιξε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Μάλιστα, η πρωτοβουλία αυτή οδήγησε τους διπλωμάτες που παρίσταντο σε συνεχή ανταλλαγή σημειωμάτων το οποίο και έγινε αντιληπτό από τους παρευρισκομένους.

Το παζάρι του Σουλτάνου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα