Γιατί ο Τραμπ καρατόμησε τον ελληνοαμερικάνο προσωπάρχη του Λευκού Οίκου

Έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο ελληνοαμερικανός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους απομακρύνθηκε από τη θέση του με απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.

Την απόφασή του έκανε γνωστή ο Αμερικανός Πρόεδρος  μέσω του twitter, ενώ ανέφερε ότι διάδοχος του Πρίμπους είναι ο Τζον Κέλι, «ένας σπουδαίος Αμερικανός».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ράινς Πρίμπους για τις υπηρεσίες του και την αφοσίωσή του στην χώρα. Πετύχαμε πολλά μαζί και είμαι πολύ περήφανος για αυτόν», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Ο λόγος που τον έδιωξε

Συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου έλεγε πώς ο Τραμπ έχασε την εμπιστοσύνη στον τέως προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, αμφισβητώντας σε ιδιωτικές του συνομιλίες την ικανότητά του, επιρρίπτοντας του ευθύνες για νομοθετική στασιμότητα και αποτυχία ψήφισης από το Κογκρέσο καίριων για την κυβέρνηση νομοσχεδίων.

Μάλιστα, το τελευταίο χρονικό διάστημα επικρατούσε στον στενό περιβάλλον του προέδρου «πολεμικό κλίμα» και όπως αποκάλυψε άρθρο του περιοδικού «The New Yorker», ο νέος διευθυντής, αρμόδιος για την επικοινωνία στον Λευκό Οίκο, Άντονι Σακαραμούτσι, ήταν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Πρίμπους.

“Δεν θα γίνω πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα”

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Πρίμπους ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο να γίνει πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ένα σενάριο το οποίο είχαν δημοσιεύσει αμερικανικά ΜΜΕ πριν από λίγο καιρό, όταν είχαν «φουντώσει» οι φήμες για την απομάκρυνσή του από τον Λευκό Οίκο.

Στο άκουσμα της ερώτησης ο Πρίμπους γέλασε και απάντησε κατηγορηματικά: «Οχι, δεν πρόκειται να συμβεί αυτό» και συμπλήρωσε ότι θέλει να περάσει χρόνο με τη σύζυγο και τα παιδιά του το επόμενο διάστημα.

«Ο πρόεδρος ήθελε να ακολουθήσει μία διαφορετική πορεία. Ενας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να πατήσει το ”κουμπί επανεκκίνησης”. Νομίζω ότι είναι μια καλή στιγμή για κάτι τέτοιο», είπε ο Πρίμπους αναφερόμενος στους λόγους της απομάκρυνσής του, ενώ δήλωσε ότι θα είναι πάντα «φαν του Τραμπ».

Ο Πρίμπους επανειλημμένα δήλωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον Αμερικανό πρόεδρο την Πέμπτη. Ομως, σημειώνει το CNN στην ιστοσελίδα του, μέχρι την Παρασκευή πηγές από το περιβάλλον του επέμεναν ότι δεν θα παραιτηθεί. Τελικά, αφότου ο Τραμπ το ανακοίνωσε μέσω Twitter, ανακοινώνοντας τον διάδοχό του, τότε ο κύκλος του Πρίμπους είπε σε δημοσιογράφους ότι είχε παραιτηθεί την προηγούμενη ημέρα.

Ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, που είχε «επιβληθεί» στον Τραμπ χάρη στις σχέσεις του με την Ουάσινγκτον, είχε δεχθεί σφοδρή κριτική για τα προβλήματα της νέας διοίκησης. Επίσης, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο, δεν είχε τη στήριξη του στενού κύκλου του προέδρου καθώς ακόμη και η Ιβάνκα Τραμπ και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ- από τους πιο έμπιστους συμβούλους του προέδρου- είχαν χάσει την πίστη τους στον Πρίμπους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα