Για «κουκούλωμα» βιασμού ανηλίκου κατηγορείται ο Άνθιμος

Τη συγκλονιστική υπόθεση του βιασμού ενός ανηλίκου αγοριού από άλλον ανήλικο αποκάλυψε η εφημερίδα «Μακεδονία». Δεν είναι, όμως, μόνο το απεχθές της πράξης που διαπράχθηκε με θύτη και θύμα δύο παιδικές ψυχές. Είναι το σκανδαλώδες της προσπάθειας όπως περιγράφεται να αποσιωπηθεί το περιστατικό, ούτως ώστε να μην κηλιδωθεί ένας εκκλησιαστικός φορέας –εν προκειμένω το Παπάφειο Ίδρυμα– εντός των τειχών του οποίου διεπράχθη ο βιασμός.

Το κλου της υπόθεσης; Υπεύθυνος για τη «συσκότιση» του βιασμού εμφανίζεται να είναι –σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας που αποκάλυψε το θέμα– ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης (και διευθυντής του ιδρύματος) Άνθιμος.

Σε κάθε περίπτωση, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για να έρθει στο φως της δημοσιότητας η υπόθεση χρειάστηκε να φτάσουμε στο σημείο να ασκηθούν ποινικές διώξεις με την κατηγορία της συγκάλυψης του απεχθούς συμβάντος. Σημειώνεται ότι τις ποινικές διώξεις παρήγγειλε η εισαγγελέας Εφετών μετά την αποκάλυψη ότι η διοίκηση του Παπάφειου και ο διευθυντής του, Μητροπολίτης Άνθιμος, κρατούσαν κρυφή σχετική αναφορά κοινωνικής λειτουργού ότι ένας τρόφιμος του ιδρύματος βίασε έναν άλλο τρόφιμο, με στόχο να μην σπιλωθεί το όνομα του ιδρύματος.

Όπως ξεδιπλώνεται η τραγική ιστορία στο ρεπορτάζ της «Μακεδονίας», το 7χρονο θύμα φέρεται να είχε καταγγείλει τον βιασμό του από ένα άλλο αγόρι 13 ετών το 2012. Ωστόσο η καταγγελία κατά το μάλλον θα έμενε καταχωνιασμένη, αν μερικούς μήνες αργότερα το αγοράκι δεν βιαζόταν άλλες δύο φορές, καταλήγοντας μάλιστα κακοποιημένο στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα, πάντα, με τις αποκαλύψεις της «Μακεδονίας», η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, όμως από τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διαπιστώθηκε ότι η υπόθεση των βιασμών είχε ξεκινήσει μήνες νωρίτερα κι έτσι παραγγέλθηκε ξεχωριστή έρευνα για τις ευθύνες των διοικούντων του ιδρύματος. Σε αυτό το πλαίσιο, έδωσαν καταθέσεις ο διευθυντής του ιδρύματος που είναι ιερέας, μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και ο μητροπολίτης Άνθιμος ως πρόεδρος του Παπάφειου.

Στο δημοσίευμα της «Μακεδονίας» τονίζεται, εξάλλου, ότι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών που χειρίστηκε τη δικογραφία πρότεινε να τεθεί στο αρχείο, ωστόσο η αρχειοθέτησή της δεν εγκρίθηκε από την εισαγγελία Εφετών, που τη γύρισε πίσω με την εντολή να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του διευθυντή του ιδρύματος και όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, στην ξεχωριστή δικογραφία που σχηματίστηκε αποτυπώνονται όλες οι ενέργειες για το «κουκούλωμα» του πρώτου περιστατικού βιασμού του ανήλικου τροφίμου. Μάλιστα, περιλαμβάνεται και η σχετική αναφορά που έκανε από την πρώτη στιγμή η κοινωνική λειτουργός που πληροφορήθηκε το συμβάν από το ίδιο το παιδί-θύμα του βιασμού.

Για την υπόθεση δεν θέλησαν να μιλήσουν δημόσια ούτε ο τότε νομικός σύμβουλος του ιδρύματος ούτε ο ψυχολόγος που μετείχε στο διοικητικό συμβούλιο όταν συνέβη το περιστατικό, ενώ καμιά δήλωση δεν έγινε ούτε από τον Άνθιμο

(Mε στοιχεία από το koolnews.gr)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα