Για μια ΑΕΚ που θα παίζει μπαλάρα!

Οι προπονητικές επιλογές της ΑΕΚ δημιουργούν πάντα θέμα συζήτησης και η πρόσληψη του Πορτογάλου Ζοζέ Μοράις, πρώην προπονητή της Αντάλιασπορ, αλλά το κυριότερο, επί σειρά ετών συνεργάτη του Ζοζέ Μουρίνιο, δεν θα μπορούσε να μην πυροδοτήσει πολύμορφες απόψεις  και κρίσεις. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, αφού εμπιστεύτηκε τον Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς και τα όσα του μετέφερε ο Σουηδός από τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, έπρεπε εκ των πραγμάτων να μετρήσει σοβαρά την πρόταση του νέου τεχνικού διευθυντή της ΠΑΕ. Σχετικά γρήγορα άναψε και το «πράσινο φως» σε ένα ακόμη τολμηρό εγχείρημα κι έτσι η ΑΕΚ έχει νέο τεχνικό ηγέτη.

Ο Πορτογάλος προπονητής έχει θητεύσει δίπλα στον Ζοζέ Μουρίνο σε συνθήκες «βίαιου» πρωταθλητισμού σε σούπερ διοργανώσεις και σε καταστάσεις διεκδίκησης του Champions League. Έχει μετάσχει σε προπονητικές συσκέψεις άλλου επιπέδου. Έχουμε να κάνουμε με έναν ειδικό επεξεργαστή δεδομένων του προσεχή αντιπάλου. Αυτό είναι το ατού του. Κάθε προπονητής έχει τα χαρακτηριστικά του, το δικό του είναι αυτό!

Στις πρώτες του δηλώσεις ο εύγλωττος και στην αγγλική Πορτογάλος έδωσε το στίγμα του. Έχει πνεύμα νικητή και δίνει βάση σε ποδοσφαιρικές λεπτομέρειες. Αδιαμφισβήτητα θα κάθεται στον πάγκο της ΑΕΚ ένας «ποδοσφαιρικός υπολογιστής». Δουλεύοντας σε επιτελεία υψηλού επιπέδου θα έχει συγκεντρωμένες πληροφορίες στο λογισμικό του έτοιμες προς εκμετάλλευση. Πόσο έτοιμες όμως;

Σε τι επίπεδο μετάδοσης των πληροφοριών βρίσκεται ο 51χρονος προπονητής, υπό το βάρος μάλιστα της απόλυτης ευθύνης – και όχι της μερικής – και των υψηλών απαιτήσεων; Όλοι ξέρουμε ότι είναι η πρώτη δουλειά του Μοράις υπό αυτές τις συνθήκες. Δεν έχει τόσο σημασία τι αγωνιστικό πνεύμα υπερασπίζεται (επιθετικό ή αμυντικό) και ποια τακτική ακολουθεί, εδώ έχουμε να κάνουμε με τη χημεία. Το αν θα ταιριάξει, αν θα καταλάβει το ρόστερ της ΑΕΚ και τις ιδιαιτερότητές του. Υποτίθεται ότι οι γνώσεις του έχουν επάρκεια και γρήγορα θα μάθει την ομάδα. Για να δούμε αν θα εμπνεύσει τους παίκτες του κι αν θα αντέξει την πίεση, που δεν είχε στην Αντάλιασπορ, όπου τα πήγε μεν καλά, αλλά χωρίς κάποιο μεγάλο στόχο, πέρα από την παραμονή. Το δε φετινό ξεκίνημα δεν μπορεί να κριθεί, διότι υπήρχε αλλαγή διοίκησης στο τούρκικο σύλλογο και η ομάδα ήταν επηρεασμένη.

Τι σημαίνει επιτυχία και τι αποτυχία

Πρωτάθλημα, πρωτάθλημα και πάλι πρωτάθλημα ήταν το σύνθημα που βροντοφώναξε ο Πορτογάλος στην πρώτη του συνέντευξη. Θα αποτύχει, όμως, αν δεν το κατακτήσει; Η απάντηση είναι «όχι απαραίτητα». Η ΑΕΚ δηλώνει ότι πάει για πρωτάθλημα γιατί έτσι πρέπει. Το δήλωνε και με τον Κετσπάγια. Και το ρόστερ είναι υπολογίσιμο και το επίπεδο στην Ελλάδα δεν είναι υψηλό. Ωστόσο, ο Μοράις δεν θα αποτύχει ακόμη κι αν έρθει τέταρτος, με την προϋπόθεση η ομάδα να βελτιώνεται διαρκώς και να είναι διεκδικήτρια. Να μη μείνει ποτέ εκτός διεκδίκησης και να το χάσει στη λεπτομέρεια. Η ΑΕΚ δεν πήρε το πρωτάθλημα το 1990, αλλά ήταν διεκδικήτρια και το 1991 έμεινε πίσω, αλλά έθετε βάσεις. Δεν έφυγε ο Μπάγεβιτς και ήρθε η δικαίωση.

Είναι εύκολο πια να κρίνεις έναν προπονητή, υπάρχουν απτές αποδείξεις για το αν κάνει δουλειά. Ο Μοράις, λοιπόν, έχει ως απόλυτο στόχο τον πρωταθλητισμό και όχι απαραίτητα το πρωτάθλημα, ιδίως όταν το διεκδικούν τέσσερις ομάδες. Η ΑΕΚ πρώτα θα διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα και μετά θα το πάρει. Μετά το περσινό -28 θα είναι μια καλή χρονιά για την Ένωση το να μπει στο δεύτερο γύρο με πραγματικές ελπίδες κατάκτησης.

Αποτυχία θα είναι να έρθει ο Μοράις και να βραχυκυκλώσει με το ρόστερ, να μην ξέρει τι να κάνει τον Μπακασέτα, να μην μπορέσει να ανεβάσει τους συμπατριώτες του Σιμόες και Αλμέιδα, να μη δείξει δουλειά στην τακτική και να χάσει επαφή με την κορυφή. Τότε θα μιλάμε πράγματι για ατυχή επιλογή. Αλλά αυτό θα το δούμε…  Πάντως, ο Δ. Μελισσανίδης είπε πως θέλει να βλέπει μπαλάρα!

 

Και λίγα λόγια για τον Τιμούρ Κετσπάγια

Για τους φίλους της ΑΕΚ που ήταν ήδη αρκετά μεγάλοι το 1994 όταν προσγειώθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια ο τότε μεσοεπιθετικός από τη Γεωργία, ο Κετσπάγια κατατασσόταν πάντα ως μέλος της εκπληκτικής ομάδας με τον Τσιάρτα στα νιάτα του, τον Μπατίστα, τον Σάμπα, τον Σαβέφσκι και τον Μανωλά, τον Κωστή και τους άλλους, το σύνολο εκείνο που εφάρμοζε τριγωνομετρικά κόλπα στο χορτάρι. Αυτό τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό στον κόσμο και τον βοήθησε να κερδίσει χρόνο υπομονής. Το γιατί τον εξάντλησε τόσο γρήγορα είναι δικό του φταίξιμο. Κανείς δεν του ζήτησε να παίζει… μπαλάρα στα μισά του Οκτώβρη και προφανώς η βαθμολογική συγκομιδή δεν είναι τόσο κακή, αλλά τουλάχιστον όφειλε να διατηρήσει την ομάδα στα περσινά επίπεδα απόδοσης και από εκεί σιγά-σιγά να την ανεβάσει. Όχι να την έχει υποβιβάσει σε αμυντική αξιοπιστία και να βλέπεις ένα σύνολο που δεχόταν πέρσι φάσεις με το σταγονόμετρο (ΠΑΟΚ, ΠΑΟ και ΟΣΦΠ έκαναν συνολικά 4-5 φάσεις στο ΟΑΚΑ και δεν έβαλαν γκολ στο β’ γύρο) να μην μπορεί να κρατήσει τον αντίπαλο μακριά από τα καρέ της. Ούτε φυσικά να έχει σκοράρει μόλις τέσσερα γκολ από οργανωμένες επιθέσεις σε επτά επίσημα ματς και να είναι τραγική στα στημένα.

Οι ποδοσφαιρικοί ρυθμοί έχουν αλλάξει, οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι δείχνουν λιγότερη υπομονή πια, δεν μακροημερεύουν προπονητές. Ο Τιμούρ Κετσπάγια έπεσε θύμα αυτού του νόμου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα