Για… μπίζνες έρχεται στην Αθήνα ο Μακρόν

Σε… φρέσκο χρήμα από τη Γαλλία ποντάρει το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αλέξη Τσίπρα να ετοιμάζει μεγαλειώδη υποδοχή στον Εμανουέλ Μακρόν. Τον νέο Γάλλο Πρόεδρο –φτάνει στην Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου- θα συνοδεύει ομάδα επιχειρηματιών, με την ελληνική κυβέρνηση να προσδοκά τουλάχιστον μία σημαντική επένδυση.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Μάλιστα, σε μία προπαρασκευαστική επίσκεψη, ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, βρίσκεται στο Παρίσι. Εκεί θα έχει επαφές με την ηγεσία του γαλλικού «ΣΕΒ» και συγκεκριμένους επιχειρηματίες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για δραστηριότητες στην Ελλάδα, καθώς επίσης και με ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Γαλλία (Κορρές κ.ά). Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση, αναφέρουν πως το γαλλικό επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται κατά κύριο λόγο σε υποδομές (νερό –ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ- αν και από πλευράς… ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονται αντιρρήσεις), στον τουρισμό (μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες), στην ενέργεια και στις συγκοινωνίες.

Επίσης, δεν πρέπει κανείς να λησμονεί την πρόθεση των Γάλλων για ενεργή συμμετοχή στις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με προοπτική την συνεκμετάλλευσής τους. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ήδη συνεργασία των ΕΛΠΕ με τη γαλλική ΤΟΤΑL.

Μαχητικά αεροσκάφη και φρεγάτες

Τέλος, ένας τομέας που Ελλάδα και Γαλλία εδώ και δεκαετίες έχουν αναπτύξει σημαντικούς δεσμούς είναι η αμυντική βιομηχανία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας έχουν αυτή τη στιγμή στο οπλοστάσιο τους από μαχητικά αεροσκάφη και αντιαεροπορικά βλήματα, μέχρι πυραυλακάτους και ραντάρ πυροβολικού. Το Παρίσι θα ήθελε πάρα πολύ να «κερδίσει» ένα συμβόλαιο πώλησης φρεγατών ή μαχητικών αεροσκαφών στην Αθήνα, με τη χώρα μας να παίρνει ως αντάλλαγμα υποκατασκευστικό έργο και πρόσβαση σε τεχνολογία.

Πάντως, όσον αφορά τις επαφές που θα έχουν τα μέλη γαλλικής αποστολής με Έλληνες επιχειρηματίες, η ατζέντα είναι πολύ πλούσια. Μεταξύ άλλων θα έχουν συναντήσεις με τους Δημήτρη Κοπελούζο, Ευάγγελο Μυτιληναίο, Γεράσιμο Σκλαβενίτη, Ιωάννη Παπαδόπουλο, Γιώργο Κορρέ, Γιάννη Βαρδινογιάννη, Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, Θεόδωρο Βενιάμη, Στάθη Τσοτσορό και Ευτύχιο Βασιλάκη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα