Για να δούμε τι θα δούμε…

Το τελευταίο φύλλο της «Α» με το έμπα του 2016 κυκλοφόρησε με τη φωτογραφία τού μάλλον προβληματισμένου στο ύφος πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τον τίτλο «Νυν υπέρ πάντων η αξιολόγηση».

Όπως εξηγούσαμε και στα σχετικά ρεπορτάζ, το Μέγαρο Μαξίμου καίγεται να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα που έχει με τους δανειστές και να πάρει το ρευστό, ωστόσο άλλες φαίνεται να είναι οι… βουλές των Βρυξελλών που δεν θεωρούν τίποτε δεδομένο.
Δεν πέρασαν παρά μόλις ελάχιστες ημέρες και τη γιορτινή τρόπον τινά πολιτική ραστώνη ήρθε να ταράξει ένας από τους συνήθεις «υπόπτους». Ο λόγος για τον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπουμ, ο οποίος μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων που τον πλαισίωναν στο περιθώριο της εκδήλωσης για την ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από τη χώρα του εξέφρασε χωρίς περιστροφές την εκτίμηση ότι η διαδικασία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δεν πρόκειται να διεκπεραιωθεί σε μερικές εβδομάδες (όπως ίσως κάποιοι αισιόδοξοι φαντάζονταν) αλλά θα κρατήσει μήνες!

Αξίζει να σταθούμε για λίγο στα όσα διέρρευσαν από αυτή την ανεπίσημη κουβέντα για να πούμε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup φέρεται να ξεκαθάρισε ότι πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό (συν να τρέξουν οι εκκρεμότητες με το νέο ΤΑΙΠΕΔ και άλλα δημοσιονομικά ζητήματα) και κατόπιν θα ολοκληρωθεί –αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, προσθέτουμε εμείς– η αξιολόγηση. Κι εδώ είναι που επανερχόμαστε στο περασμένο πρωτοσέλιδο της «Α» που επιβεβαιώνει τα όσα προβλέπαμε. Ότι, δηλαδή, το ασφαλιστικό και ο τρόπος επίλυσής του είναι ο άγνωστος παράγοντας που θα κρίνει την όλη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ήδη στο εσωτερικό μαίνονται οι αντιπολιτευτικές βολές που κάνουν λόγο για μεταρρύθμιση-λαιμητόμο, με την κυβέρνηση να απαντά ότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. εκτοξεύουν επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, την ίδια ώρα όμως που ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αναγκάστηκε(;) να κάνει το απόγευμα της Πέμπτης έκτακτο ενημερωτικό «μασάζ» σε 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τις σχεδιαζόμενες αλλαγές.

Στο δε εξωτερικό, τα πράγματα δεν προμηνύονται καλύτερα. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η ελληνική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού μας συστήματος έχει σταλεί στους εκπροσώπους των δανειστών και ότι σύμφωνα με την Κομισιόν το περιεχόμενό της αξιολογείται λεπτομερώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το τι θα γράφει ο… έλεγχος είναι παρακινδυνευμένο να προβλεφθεί. Όσοι έχουν ζήσει παρόμοιες διαπραγματεύσεις στο παρελθόν στέκονται σε δύο σημεία: στην απόβαση που αναμένεται να κάνει στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου η «σκληρή» του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, συνοδευόμενη από 10 στελέχη του Ταμείου, και στην ευρωπαϊκή τουρνέ που ξεκίνησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Για μεν το πρώτο, οι πληροφορίες θέλουν τους εκπροσώπους του Ταμείου να έρχονται με άγριες διαθέσεις και με πλήρη αδιαφορία για το αν μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια την Αθήνα.

Για δε το δεύτερο εικάζει ότι οι συναντήσεις του Έλληνα ΥΠ.ΕΞ. με τον Ιταλό, Γάλλο και Γερμανό ομόλογό του γίνονται για να ζητηθεί πολιτική λύση, πράγμα που σημαίνει ότι το κάρο έχει κολλήσει στη λάσπη.
Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι τι θα απαιτηθεί για να ξεκολλήσει το κάρο και έως πότε η κοινωνία θα δείχνει ανοχή και θα βάζει πλάτη. Γιατί, αν κρίνουμε από τις προειδοποιήσεις των αγροτών προς τους τοπικούς βουλευτές να μην τολμήσουν να ανέβουν στις περιφέρειές τους αν ψηφίσουν το ασφαλιστικό, τότε το κάρο όχι μόνο έχει βαλτώσει αλλά έχει μπει μπροστά από τα άλογα…
Για να δούμε τι θα δούμε…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα