«Για να κερδίσουμε χρόνο φέρνουμε τα νομοσχέδια…»

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΡΟΣ «ΑΝΗΣΥΧΟΥΝΤΕΣ»

Πολλή κουβέντα γίνεται από χθες το απόγευμα όταν και έγινε γνωστή δια στόματος Ευκλείδη Τσακαλώτου, η πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα δύο νομοσχέδια, για το ασφαλιστικό και τη φορολογία εισοδήματος.

Ξένοι αξιωματούχοι που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εκπροσωπούν τους θεσμούς αρνούνται σε πρώτη φάση να σχολιάσουν την προαναγγελία (για το αν και πότε θα γίνει πράξη ας κρατήσουμε μικρό καλάθι). Κι όταν το κάνουν, αυτό γίνεται με σχετική… ευγένεια,  λέγοντας ότι η ενδεχόμενη κατάθεση των εν λόγω νομοθετημάτων θα αγγίξει τα όρια της μονομερούς ενέργειας.

Επίσημη απάντηση σε αυτές τις τελευταίες φωνές που ψελλίζουν τα περί «μονομερών ενεργειών» και προσπάθειας «εκβιασμού» των δανειστών χωρίς να υπάρχει συμφωνία δεν υπάρχει. Ωστόσο κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου όχι μόνο διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι τα νομοθετήματα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που δρομολογεί η κυβέρνηση κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και στο έδαφος που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, από την διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.

Επιπρόσθετα οι ίδιες κυβερνητικές πηγές μοιάζουν να επιδιώκουν τον καθησυχασμό των απανταχού ανησυχούντων, εξηγώντας ότι τα παραπάνω νομοθετήματα είναι ανοιχτά σε παρατηρήσεις και αλλαγές που θα προκύψουν τόσο από τη δημόσια διαβούλευση, όσο και από τις περαιτέρω συζητήσεις από τους θεσμούς, έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σε κάθε περίπτωση από το Μαξίμου υπογραμμίζεται ότι τα νομοσχέδια προωθούνται προκειμένου να επισπευσθεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Φυσικά, οι απαντήσεις των κυβερνητικών κύκλων έχουν ως αποδέκτες και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο κατηγορούν για κλεφτοπόλεμο και για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας και της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, στην Ηρώδου Αττικού ισχυρίζονται ότι η Ν.Δ. πανικοβάλλεται με την προοπτική της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και προσπαθεί να την τορπιλίσει. Λέγοντας δεικτικά ότι η Συγγρού καταγγέλλει εκ προοιμίου τα μέτρα που απορρέουν από μια συμφωνία, που η ίδια έχει ψηφίσει («και, μάλιστα, όταν η ίδια είχε δεσμευτεί σε 20 δισ. περισσότερα» συμπληρώνουν), οι κυβερνητικές πηγές καλούν την αξιωματική αντιπολίτευση να πει ευθέως στον ελληνικό λαό:

# Αν επιθυμεί να κλείσει ή όχι η αξιολόγηση.

# Αν θεωρεί ότι τα μέτρα που προωθούνται από την συμφωνία – και τα οποία διασφαλίζουν την προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων – είναι άδικα και αν έχει ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων να προτείνει.

# Η ΝΔ μιλάει για περικοπή δαπανών και καταγγέλλει νέους φόρους. Να εξηγήσει: για ποιες δαπάνες μιλάει; Μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος; Διαφωνεί με το ότι το νέο φορολογικό σύστημα επιβαρύνει τα υψηλά εισοδήματα με κλιμακωτή αύξηση;

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα