Για τις 5 Φεβρουαρίου διακόπηκε η δίκη της υπόθεσης Energa – Hellas Power

Για τις πέντε Φεβρουαρίου διακόπηκε η δίκη των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Energa – Hellas Power από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας.  Υπέβαλλαν αιτήσεις για την επιστροφή των χρημάτων που διεκδικεί το ελληνικό δημόσιο, οι οποίες διαβιβάστηκαν από τον αρμόδιο εισαγγελέα του Συμβουλίου Εφετών στο δικαστήριο, που τώρα καλείται να αποφασίσει:

-Ποιος είναι αρμόδιος για να κρίνει την αίτηση, δηλαδή το δικαστήριο ή το Συμβούλιο.

-Σε ποιο λογαριασμό θα κατατεθούν αυτά τα χρήματα.

Κι όλα αυτά γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμα η κοινή υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες αυτές, δηλαδή που θα κατατίθενται αυτά τα χρήματα! Πάντως, αν τα χρήματα αποδοθούν με βάση το νέο νόμο, θα πέσουν στα μαλακά όχι μόνο οι πέντε βασικοί κατηγορούμενοι (Αριστείδης Φλώρος, Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Στέφανος Σιαφάκας και Νίκος Δεκόλης), αλλά και οι υπόλοιποι 14 κατηγορούμενοι. Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται αφορούν τα εξής αδικήματα: υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, λαθρεμπορία σε βαθμό κακουργήματος και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δυο εταιρείες ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας (το γνωστό χαράτσι) για λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα αυτά στο δημόσιο με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημία η οποία εκτιμάται στα 270 εκατομμύρια ευρώ. Οι κατηγορούμενοι φέρονται επίσης ότι επιχείρησαν να εξαφανίσουν τα χρήματα από τους φόρους, τοποθετώντας τα ποσά σε λογαριασμούς τους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η ζημιά από την υπόθεση Energa – Hellas Power αγγίζει τα 257 εκατ. ευρώ. Στην παρούσα φάση όμως η επιστροφή αφορά μόνο 103.000.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα