Για… φυλακή ο Γιάνης!!!

«Κάναμε λάθη, δεν υπάρχει αμφιβολία(…). Και είμαι προσωπικά υπεύθυνος για κάποια από αυτά». Η παραπάνω αυτοκριτική ανήκει –όσο κι αν αυτό μοιάζει παράδοξο για το ναρκισσιστικό εγώ του– στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος διάλεξε να πει μέσω του CNN το δικό του mea culpa.

Yπάρχουν, ωστόσο, κομβικές απαντήσεις που δεν έδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην Αμερικανίδα «μπαρουτοκαπνισμένη» δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ. Ποια είναι αυτά; Πόσο λ.χ. κόστισαν αυτά τα λάθη του στην εθνική οικονομία, η οποία οδηγήθηκε στα βράχια λόγω των καταστροφικών «πρωτοβουλιών» του και, το κυριότερο, με ποιον τρόπο θα πληρώσει για αυτά τα λάθη, μιας και όπως παραδέχτηκε είναι (για κάποια εξ αυτών τουλάχιστον) προσωπικά υπεύθυνος.
Όπως και να έχει, στον φάκελο με το όνομα «Γιάνης Βαρουφάκης» συσσωρεύονται πλέον τόσες πολλές και σοβαρές ανορθογραφίες, οι οποίες ξεφεύγουν από το επίπεδο της γκάφας ή έστω του κακού πολιτικού χειρισμού και αγγίζουν τις παρυφές εκείνων των χειρισμών που ο νομοθέτης εντάσσει στη χωρία των αξιόποινων πράξεων-παραλείψεων.
Ας μην πάμε πολύ μακριά. Και μόνο η δημόσια ομολογία του Γιάνη Βαρουφάκη ότι από την πρώτη ημέρα ανάληψης των υπουργικών καθηκόντων του σκεφτόταν το Grexit –και όπως φάνηκε εκ των υστέρων απεργαζόταν μυστικά με μία ομάδα 4-5 ατόμων– είναι σύμφωνα με νομικούς κύκλους αρκετή για να στοιχειοθετηθεί υπό προϋποθέσεις το ενδεχόμενο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας, κατηγορούμενος με τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν, εξάλλου, νομικά βάσιμο ακόμη και το ακραίο ενδεχόμενο να κατηγορηθεί ο πρώην «τσάρος» της ελληνικής Οικονομίας για εσχάτη προδοσία, ΑΝ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ ότι ενεργούσε αυτοβούλως και με ίδιον όφελος.
Οι «περίεργες» γκάφες…
Είναι πέρα από προφανές ότι το αν ο Γ. Βαρουφάκης είχε εξουσιοδοτηθεί από το Μαξίμου να πράξει όσα έπραξε ή κατά παράβαση των νόμων προστασίας του νομίσματος εφάρμοζε την προσωπική πολιτική ατζέντα του είναι αντικείμενο που θα ερευνήσει η Θέμιδα. Αυτό που σε δημοσιογραφικό επίπεδο έχει σημασία να καταγραφεί είναι το ξετύλιγμα του κουβαριού με τις απίστευτες –«περίεργες» τις χαρακτηρίζουν κάποιοι– γκάφες του πρώην ΥΠ.ΟΙΚ. που επαναλαμβάνουμε ότι και την Ελλάδα οδήγησαν στο παρ’ ολίγον ναυάγιο και τον ίδιο δυνητικά απειλούν να οδηγήσουν στα όχι ειδυλλιακά σοκάκια του Κορυδαλλού και των φυλακών του!
Ξεκινώντας από τη αλήστου μνήμης «δημιουργική ασάφεια» που υιοθέτησε ως στρατηγική, ο Γ. Βαρουφάκης στρίμωξε με δική του ευθύνη στα σκοινιά του… ρινγκ τον αδύναμο κρίκο της διαπραγμάτευσης που ήταν σαφέστατα η Ελλάδα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τον περασμένο Φεβρουάριο μετά την πρώτη –με το… στόμα– συμφωνία με τους δανειστές δήλωνε ότι η χώρα «δεν θέλει τα λεφτά των δανειστών», δημιουργώντας αναπόφευκτη σύγχυση εντός συνόρων και προσθέτοντας όπλα στη φαρέτρα των εταίρων-πιστωτών.
Θα πρέπει, εξάλλου, να γραφτεί στα παγκόσμια χρονικά η… βαρουφάκεια πρωτοτυπία να επιζητούμε την (οικονομική) αλληλεγγύη των εταίρων επειδή έχουμε άδεια ταμεία και την ώρα που κυνηγάμε με το κιάλι και το τελευταίο σεντ τα 11 δισ. ευρώ, τα οποία «αναπαύονταν» στο ΤΧΣ, επέστρεψαν στον ESM! Επικρατούσε, δε, τέτοιο… χουβαρνταλίκι στο υπό τη «βασιλεία» Βαρουφάκη ΥΠ.ΟΙΚ., που στην Ελλάδα ουδέποτε καταβλήθηκε το ποσό των 7,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούσε στην τελευταία δόση του δευτέρου προγράμματος που έμεινε ανολοκλήρωτο, ούτε η Αθήνα εισέπραξε το 1,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούσε στα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούσε η ΕΚΤ.
Στον κατάλογο των εγκληματικών λαθών Βαρουφάκη κυριαρχούν, όπως προαναφέρθηκε, οι σχεδιασμοί περί εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν τον πρώην υπουργό Οικονομικών να είναι πυρ και μανία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επειδή ο τελευταίος δεν υιοθέτησε το περίφημο «plan B», που κατά τα φαινόμενα περιελάμβανε το α-λά Σόιμπλε ελεγχόμενο Grexit και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
Φυσικά, ποτέ δεν εξηγήθηκε επαρκώς (σ.σ. μέχρι και ο πρωθυπουργός εγκάλεσε τους «δραχμολάγνους» να το αποκαλύψουν) πώς θα πληρώνονταν οι μισθοί με υποσχετικά κουπόνια τύπου IOU ή για πόσες ημέρες θα άντεχαν οι συνταξιούχοι, όπως αναρωτήθηκε δια τηλεοράσεως ο κ. Τσίπρας, αν αντί για τις συντάξεις των €800 εισέπρατταν 800 ΔΡΧ.! Η ειρωνεία είναι –και η «Α» την έχει επισημάνει σε πλειάδα άρθρων της– ότι ο πρώην ΥΠ.ΟΙΚ. «κόστισε» στους πολίτες κοντά στα 31 δισ. ευρώ με πράξεις, παραλείψεις, ερασιτεχνισμούς που αφενός χρήζουν πολλών εξηγήσεων, αφετέρου δίνουν επιχειρήματα σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι με τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη δεν πρέπει να ασχοληθούν μόνο οι ιστορικοί του μέλλοντος αλλά και οι δικαστές του παρόντος…
Στα κάγκελα 144 πράκτορες απειλούν με αποζημιώσεις
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η «Α» περιέγραψε σε ένα τετρασέλιδο ρεπορτάζ το πώς ο Γιάνης Βαρουφάκης τορπίλιζε κάθε σχέδιο συμφωνίας με τους δανειστές, υπονομεύοντας όχι μόνο τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Στο ίδιο ρεπορτάζ η «Α» αποκάλυψε, επίσης, το πώς επήλθε το απόλυτο «ροκάνισμα» της κυβέρνησης με σαφές παράδειγμα αυτό των VLT’s.
Η περίπτωση των VLT’s αποτελεί ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της κινούμενης άμμου στην οποία οδηγήθηκε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στις Βρυξέλλες, με ευθύνη τού τέως πλέον υπουργού Οικονομικών.
Για τους έχοντες ασθενή μνήμη να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωνε –μέσω των προτάσεων που εστάλησαν στους Θεσμούς– ότι τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου θα ενισχύονταν με το ποσό των 300 εκατ. ευρώ ετησίως από τα VLT’s.
Είναι, όμως, η ίδια στιγμή που ως αρμόδιος ΥΠ.ΟΙΚ. ο Γ. Βαρουφάκης υπέγραφε ΦΕΚ που «οραματίστηκε» ο κολλητός του πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), Αντώνης Στεργιώτης, και στο οποίο εμπεριέχονταν όροι που εκμηδένιζαν τα έσοδα από το πρότζεκτ.
Τι… οραματίστηκε ο κ. Στεργίωτης είναι εν πολλοίς γνωστό: Τροποποίησε τον προηγούμενο κανονισμού των VLT’s, με περιορισμούς που καθιστούσαν αδύνατη την εκμετάλλευσή τους. Ειδικότερα οι περιορισμοί αναφέρονται στο μέγιστο ημερήσιο ποσό (€80) που μπορεί κάθε παίκτης να παίζει, στο όριο €20 για την περίπτωση που θα χάσει, με περιορισμό της επίσκεψης στον χώρο των VLT’s σε 10 ώρες την εβδομάδα και 32 ώρες τον μήνα, σε μόνο μία ημερήσια επίσκεψη, και διάφορα άλλα, που είναι βέβαιο ότι όχι μόνο θα αποτρέψουν τους παίκτες από τον νόμιμο τζόγο, αλλά θα τους προτρέψουν να πάνε στον παράνομο τζόγο, ή στο καζίνο, πρώην χώρο εργασίας του Αντώνη Στεργιώτη!
Συνέπεια όλων των παραπάνω; Μία απίστευτη τρικλοποδιά στην κυβέρνηση, η οποία αναζητά επειγόντως ισοδύναμα που θα αποτρέψουν το εκ νέου κούρεμα μισθών και συντάξεων, αλλά και ένα εξόφθαλμο «πέναλτι» εις βάρος του ΟΠΑΠ, ο οποίος, έχοντας ήδη επενδύσει πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ (€560 εκατ. για την ακρίβεια) στο πρότζεκτ των VLT’s, «διαδηλώνει» τώρα ότι θα παγώσει επ’ αόριστον το επενδυτικό εγχείρημα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Α» ο ΟΠΑΠ θα αναμένει για λίγο διάστημα ακόμη την επίλυση του θέματος, δηλαδή την τροποποίηση του επίμαχου κανονισμού από την ΕΕΕΠ, αλλά κυρίως από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αν η υπόθεση δεν εξελιχθεί ομαλά ο Οργανισμός θα καταφύγει σε δικαστικά μέσα κατά του Δημοσίου, τόσο για την επιστροφή των 560 εκατ. ευρώ όσο και για διαφυγόντα κέρδη που είχαν προϋπολογιστεί. Το ως άνω ποσό υπολογίζεται ότι θα αγγίξει το 1,5 δισ. ευρώ!!!
Οι δε αποζημιώσεις που ενδέχεται να κληθεί να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο με αφορμή την υπόθεση των VLT’s δεν αποτελούν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι ενδεχόμενο υπαρκτό και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ήδη ομάδες θιγόμενων επιχειρηματιών «συνασπίζονται» υπερασπιζόμενοι, όπως λένε, κάθε νόμιμο δικαίωμά τους.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Α» –και η πληροφορία μας δεν αμφισβητείται– περίπου 144 υποψήφιοι πράκτορες παιγνιομηχανημάτων πήραν την πρωτοβουλία και έστειλαν επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, διαμαρτυρόμενοι για τη διαφαινόμενη ακύρωση της επένδυση του ΟΠΑΠ που στέλνει και τους ίδιους στον… κουβά.
Οι υποψήφιοι πράκτορες κοινοποίησαν την επιστολή τους στο γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στα μέλη της ΕΕΕΠ, αλλά και στον ΟΠΑΠ, ισχυριζόμενοι ότι η τροποποίηση του κανονισμού των VLT’s «αλλάζει ριζικά τα δεδομένα της επένδυσης καθιστώντας ουσιαστικά τα καταστήματα VLT’s μη βιώσιμα επιχειρηματικά» και πως καταστρέφονται ολοκληρωτικά!
Σύμφωνα, πάντα, με τους 150 επιχειρηματίες, η ζημιά που προκαλεί ο νέος κανονισμός δεν αφορά μόνο στον ΟΠΑΠ, αλλά πλήττει ιδιαιτέρως τους ενδιαφερομένους πράκτορες.
«Ο καθένας από μας έχει επενδύσει χρόνο και χρήμα για την απόκτηση και λειτουργία ενός καταστήματος VLT’s», λένε χαρακτηριστικά στην επιστολή τους και συνεχίζουν αποτυπώνοντας με νούμερα την οικονομική ζημιά με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι, ως αποτέλεσμα των «πρωτοβουλιών» Βαρουφάκη:
«Ο κάθε επιχειρηματίας έχει εξασφαλίσει πάνω από 100.000 ευρώ για την επένδυση ενώ έχει προκαταβάλει ήδη 40.000 στον ΟΠΑΠ – σε κάποιες περιπτώσεις ήδη από τα μέσα Μαΐου. Επιπλέον έχουμε ήδη καταβάλει ποσά για ενοίκια, συστάσεις εταιρειών και νομικές αμοιβές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουμε προβεί και σε προσλήψεις προσωπικού για την επάνδρωση των καταστημάτων.
»Πέρα από το καθαρά οικονομικό κόστος, σημαντικός χρόνος έχει δαπανηθεί για την προετοιμασία αυτής της επένδυσης και συγκεκριμένα για τη μελέτη του επιχειρηματικού πλάνου, επικοινωνία με και αξιολόγησή μας από τον ΟΠΑΠ, επιλογή χώρου και προσωπικού, και εξασφάλιση χρηματοδότησης.
»Επίσης, απαιτήθηκαν μήνες γραφειοκρατικής δουλειάς προκειμένου να εκπληρωθούν τα απαραίτητα κριτήρια λειτουργίας (αιτήσεις, δικαιολογητικά, συμβόλαια, πιστοποίηση από την ΕΕΕΠ κλπ).
»Όπως καταλαβαίνετε, αυτό αποτέλεσε εντατική προσπάθεια και προσωπική επένδυση από την πλευρά μας, που όπως έχουν σήμερα τα πράγματα φαίνεται ότι δεν θα φέρουν κανένα οικονομικό όφελος για εμάς».
Στην επιστολή διαμαρτυρίας τους, οι υποψήφιοι πράκτορες VLT’s αναρωτιούνται, μεταξύ άλλων, αν η κυβέρνηση είναι ενήμερη «για την ακύρωση μιας επενδυτικής δραστηριότητας που θα δημιουργούσε χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα εξασφάλιζε σημαντικά έσοδα στο Κράτος», καθώς και για το αν «απασχόλησε ποτέ την Επιτροπή η απώλεια των κεφαλαίων που επενδύθηκαν από ιδιώτες επιχειρηματίες σε όλη την Ελλάδα ως αποτέλεσμα των αποφάσεών της».
Τέλος, ζητούν να προγραμματιστεί συνάντησή τους με τους κυβερνητικούς φορείς και αρχές, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις, προειδοποιώντας ότι σε κάθε άλλη περίπτωση θα προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια για την προστασία της επένδυσής τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα