Γκολ, θέαμα και ουσία, Ντίμιταρ είσαι λατρεία!

 

Πρόκειται για τη σπουδαιότερη μετεγγραφή στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Και μιλάμε για ιστορία 89 ετών. Από την ομάδα του Δικεφάλου του βορρά έχουν περάσει ιερά τέρατα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά ποτέ κάποιος ξένος ποδοσφαιριστής τέτοιας αξίας. Ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ είναι πλέον αθλητής του ΠΑΟΚ! Συνήθως λέμε ότι οι μεταγραφές κρίνονται στα γήπεδα, αλλά με το εκπληκτικό βιογραφικό που φέρνει μαζί του ο 35χρονος Βούλγαρος, ακόμη και στα τελειώματά του, δεν μπορούμε παρά να υποκλιθούμε στην… τρέλα που έπιασε τον Ιβάν Σαββίδη. Αν είσαι πραγματικός φίλος του ποδοσφαίρου, ακόμη και μεγάλος αντίπαλος τον ΠΑΟΚ, μόνο μπράβο μπορείς να πεις…

Πότε πήρε την  απόφαση…

Η υπόθεση απόκτησης του Βούλγαρου παικταρά κράτησε στην ουσία λιγότερο από τρεις μέρες. Μετά το παιχνίδι στα Γιάννινα και την ήττα από τον ΠΑΣ με 3-1 ο Ιβάν Σαββίδης ζήτησε εσπευσμένα ραντεβού με τον Ιγκόρ Τούντορ και τον Φρανκ Άρνεσεν, και παρέτεινε την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη (ήταν προγραμματισμένη η αναχώρησή του για τη Ρωσία, αλλά την ανέβαλε). Στο ξενοδοχείο που συνάντησε τους δύο άνδρες ήταν και ο οικονομική διευθύντρια, Μαρία Γκοντσάρεβα, γεγονός που… υποψίασε τους δύο άνδρες πως δεν έχουν κληθεί μόνο για κατσάδα!

Ο Σαββίδης τους υποδέχθηκε με νεύρα και ζήτησε εξηγήσεις για την ήττα. Οι δικαιολογίες του προπονητή κράτησαν ελάχιστα λεπτά, αφού ο φουντωμένος Σαββίδης βιαζόταν και ήταν ήδη αποφασισμένος. Τους ανακοίνωσε, λοιπόν, πως δεν τον ενδιαφέρει ποια είναι η αγωνιστική αιτία της ήττας και ότι αυτός φέρνει (με τη συγκατάθεσή και του… οικονομικού αφεντικού, της Γκοντσάρεβα) τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ! Είπε στον Τούντορ ότι μπορεί να ξεκινήσει τα πλάνα του με τον Βούλγαρο, διότι θα κάνει τα αδύνατα-δυνατά να τον φέρει.

Βρήκε τον Μπερμπάτοφ στην Αγγλία!

Το βράδυ της 30ης Αυγούστου ο Σαββίδης, λοιπόν, δίνει εντολή στον Άρνεσεν να ψάξει τον εκπρόσωπο του Μπερμπάτοφ, υπάρχουν δυσκολίες στην επικοινωνία όμως, επειδή ο Βούλγαρος οδεύει στο Μπέρμπιγχαμ για να συζητήσει με την Άστον Βίλα. Ο ΠΑΟΚ φαίνεται να μην προλαβαίνει να κάνει πρώτος την προσφορά του και ζητά από τον Μπερμπάτοφ να μην απαντήσει μέχρι να ακούσει και την πρόταση του Σαββίδη που έχει δώσει σαφέστατη εντολή να ενημερωθεί ο Βούλγαρος για τις προθέσεις του να βελτιώσει την προσφορά της Άστον Βίλα όποια κι αν είναι αυτή (αρκεί να κυμαίνεται σε λογικά πλαίσια).

Για καλή του τύχη, ο Άρνεσεν προλαβαίνει και πασάρει την πληροφορία στο γραφείο που μανατζάρει τον 35χρονο κι έτσι αλλάζει η τακτική των διαπραγματεύσεων με την Άστον Βίλα, μιας και ο Βούλγαρος έχει την ευχέρεια να ζητήσει το κάτι παραπάνω. Οι «χωριάτες» κάνουν πίσω, ο Ντίμιταρ ενημερώνει τον ΠΑΟΚ για τα λεφτά που θα μπορούσε να πάρει στη Βίλα και αμέσως ο Δικέφαλος του κάνει την αντιπρόταση που ικανοποιεί πλήρως τον Βούλγαρο παικταρά! Κάπου εκεί τελειώνει και η ιστορία…

Τα οικονομικά δεδομένα

Πριν από ένα 2,5 μήνες περίπου ο Μπερμπάτοφ είχε απορρίψει σχετικά ισάξια ίσως και καλύτερη πρόταση από τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Πειραιά του προσέφερε 3.000.000 ευρώ καθαρά για διετές συμβόλαιο (προφανώς συν κάποια μπόνους), αλλά ο Βούλγαρος την είχε απορρίψει. Μάλλον πίστευε πως θα βρει τα ίδια περίπου λεφτά σε ένα πιο προηγμένο πρωτάθλημα, αν και εδώ που τα λέμε, η προοπτική συμμετοχής στο Champions League και το ότι ο ΟΣΦΠ του πρόσφερε διετές και όχι μονοετές συμβόλαιο, έκαναν αρκετά ελκυστική την πρόταση. Τον Ιούνιο, ωστόσο, θα πρέπει να θυμίσουμε πως η κατάσταση στη χώρα ήταν λίγο πιο άστατη (τα Capital Controls ήταν στη μόδα!), ενώ ο Μπερμπάτοφ προερχόταν από μία καλή χρονιά, οπότε δεν είχε λόγο να βιαστεί.

Την 1η του Σεπτέμβρη, όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Όταν είσαι ελεύθερος ποδοσφαιριστής και έχεις πρόταση δεν μπορείς να περιμένεις για πολύ ακόμη. Κι όταν η προσφορά είναι σούπερ, τότε τα μαζεύεις όπως είσαι από την Αγγλία που συζητάς με την Άστον Βίλα και τρέχεις για τη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, ο ΠΑΟΚ του προσέφερε συμβόλαιο 2.200.000 ευρώ με σίγουρο μισθό 1.600.000 ευρώ και άλλα 600 χιλιάρικα που αφορούν στόχους (200.000 ευρώ για είσοδο στους ομίλους του Champions League, άλλα τόσα για το πρωτάθλημα, 100 χιλιάρικα για το Κύπελλο και άλλα τόσα για αν βρει πρώτος σκόρερ). Πέραν τούτου, ο Σαββίδης του προσφέρει 1.000.000 ευρώ ως προκαταβολή, κάτι που προφανώς έκανε τον Ντίμιταρ να πει το «ναι» με τεράστια χαρά. Μαζί με την εφορία και το «δώρο» στο μάνατζερ (που είθισται σε μετεγγραφές ελεύθερων παικτών)το κόστος της μεταγραφής μπορεί να ξεπεράσει και τα 3.500.000 ευρώ!

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα