Γκρι καπνός από το Eurogroup

«ΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΗ» ΛΥΣΗ

Η Αθήνα δεν μπορεί να αναφωνήσει «Habemous papam» μετά από τη λήξη του σημερινού Eurogroup αλλά ο… καπνός που έβγαλε από την καμινάδα του το κονκλάβιο των Βρυξελλών δεν είναι μαύρος. Κι αυτό διότι στη σημερινή τους συνεδρίαση στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν τελικά σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέκλινγκ, τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται συγκεκριμένες –εφικτές όπως τις χαρακτήρισε– δράσεις που θα μειώσουν αθροιστικά το ελληνικό χρέος κατά 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Σε αδρές γραμμές ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι υπάρχουν τρία σετ βραχυπρόθεσμων μέτρων: Το πρώτο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του βραχυπρόθεσμου χρέους. Από τα 28 έτη, η ωρίμανση θα αυξηθεί στα 32,5 έτη, με πιο μικρές δόσεις. Θα υπάρχουν κυμαινόμενα επιτόκια, που θα μεταβληθούν σε σταθερά επιτόκια με μεγαλύτερη διάρκεια ωρίμανσης.

Των δηλώσεων Ρέκλινγκ είχαν προηγηθεί οι αναφορές του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Νταίσελμπλουμ, οι οποίοι συμφώνησαν (σ.σ. ο πρώτος πιο ένθερμα, ο δεύτερος περισσότερο κουμπωμένα) πως η Ελλάδα έχει κάνει αρκετή πρόοδο αλλά μένει κι άλλη δουλειά να γίνει, καθώς οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα για τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Αν κάτι μπορεί να ειπωθεί σε πρώτη ανάγνωση είναι ότι η Ελλάδα πήρε μία «συμπαθητική» λύση από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, καθώς τα βραχυπρόθεσμα μέτρα “κλείδωσαν” χωρίς μπλόκο από τη γερμανική πλευρά, ενώ η συζήτηση για τα πλεονάσματα μετατέθηκε για μετά το 2018.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα