Γλίτωσε τη θανατική ποινή ο Μόρσι

Γλίτωσε τη θανατική ποινή ο Μοχάμεντ Μόρσι, αφού αιγυπτιακό δικαστήριο μετέτρεψε την καταδίκη του πρώην προέδρου της χώρας  σε ισόβια κάθειρξη. Αναλυτές αναφέρουν ότι η ποινή αυτή αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 25 χρόνια φυλάκισης.

Στις 2 Ιουνίου το δικαστήριο της Αιγύπτου είχε αναβάλει την έκδοση της οριστικής απόφασης σχετικά με τη θανατική ποινή που έχει προταθεί να επιβληθεί εις βάρος του ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και δύο άλλων υψηλόβαθμων ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για μία υπόθεση του 2011 που αφορά σε συνωμοσία και μαζικές αποδράσεις από τη φυλακή.

Τον περασμένο μήνα, το δικαστήριο εισηγήθηκε την επιβολή της εσχάτης των ποινών στον Μόρσι έπειτα από την καταδίκη του ιδίου και των συγκατηγορούμενών του -περιλαμβανομένου του πνευματικού ηγέτη της Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε- για δολοφονίες και απαγωγές αστυνομικών, για επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της αστυνομίας και για αποδράσεις από φυλακές στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης κατά του τότε προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Η απόφαση ανατέθηκε στη συνέχεια στον Μεγάλο Μουφτή της Αιγύπτου, την ανώτερη θρησκευτική εξουσία στη χώρα, για μια μη δεσμευτική γνώμη.

Ο δικαστής Σααμπάν ελ-Σάμι δήλωσε στις 2 Ιουνίου ότι το δικαστήριο έλαβε τη γνώμη του Μουφτή και χρειαζόταν χρόνο για να την εξετάσει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα