Γρήγορες επιθέσεις και όχι παιχνίδι υπομονής!

Δεν είναι τόσο η διαφορά συστήματος μεταξύ του Τραϊανού Δέλλα και του Γκουστάβο Πογιέτ που δυσκολεύει τους παίκτες της ΑΕΚ και αποδείχθηκε στο ματς της Κομοτηνής με αντίπαλο τον Πανθρακικός.

Ο Ουρουγουανός στην πραγματικότητα έχει προωθήσει απλά τον Γιόχανσον και έχει αφήσει μόνο του ως «κόφτη» τον Σιμόες, οπότε η Ένωση δικαιολογημένα πρέπει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερη πίεση όταν αμύνεται. Την ίδια ώρα, όμως, θα έπρεπε να έχει περισσότερες επιλογές στην κυκλοφορία της μπάλας με ένα επιπλέον χαφ λίγο πιο μπροστά και κοντά στον Μάνταλο.

Αυτό, όμως, που δυσκολεύει την ΑΕΚ είναι πως η κυκλοφορία της μπάλας που ζητάει ο Πογιέτ δεν γίνεται κοντά στο χώρο της μεσαίας γραμμής (όπως με τον Δέλλα), αλλά πιο κοντά στην αντίπαλη άμυνα, εκεί που οι αμυντικοί είναι σαφώς περισσότεροι. Η Ένωση στα πρώτα ματς του πρωταθλήματος είχε ούτως ή άλλως πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ματς με τη Skoda στα Πηγάδια, όπου έκανε ρεκόρ λαθών). Βελτιωμένη σε αυτόν τον τομέα φάνηκε στα δύο ματς με τον Στέλιο Μανωλά.

Ο Γκουστάβο Πογιέτ, όμως, ζητάει από τους παίκτες τους να κυκλοφορούν την μπάλα πιο γρήγορα και πιο κοντά στην αντίπαλη άμυνα. Μπορεί  σε δύο ματς (στη Λεωφόρο και στη Θράκη) να έκανε πιο αμυντικό το σύστημα προς το τέλος, αλλά αυτό συνέβη λόγω των ειδικών συνθηκών των δύο αυτών αγώνων. Ως γενική φιλοσοφία, όμως, θέλει οι επιθέσεις να εκδηλώνονται γρηγορότερα απ’ ότι ζητούσε ο Δέλλας, ο οποίος στήριζε παιχνίδι υπομονής.

Ο δε Έλληνας τεχνικός ήθελε πίεση όταν χανόταν η μπάλα, ενώ ο Πογιέτ φαίνεται να προτιμά άμυνα στο χώρο και γρήγορη αντεπίθεση (άρα δουλειά στο τρανζίσιον). Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά των δύο προπονητών και όχι τόσο η μεταβολή του 4-2-3-1 σε 4-3-3 που εδώ που τα λέμε δεν είναι και θέσφατο, ούτε άλλαξε ριζικά τον καταρτισμό της ενδεκάδας (κάθε άλλο, η ΑΕΚ έπαιξε και στην Κομοτηνή με τους Σιμόες, Γιόχανσον και Μάνταλο, όπως έπαιζε πάντα και ο Δέλλας).

Προφανώς και η αλλαγή συστήματος θέλει κι αυτή την αφομοίωσή της, αλλά η αλήθεια είναι πως η μεγάλη διαφορά έχει να κάνει στη φιλοσοφία τόσο όταν η ΑΕΚ έχει την μπάλα, όσο κι όταν αμύνεται. Και αυτό σημαίνει πως η δουλειά του Ουρουγουανού για να φανεί θέλει αρκετές ακόμη εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα