«Γυρίζουν σελίδα τράπεζες και επιχειρήσεις- Η Ελλάδα ανακάμπτει»

Για αλλαγή σελίδας σε τράπεζες και επιχειρήσεις  μίλησε ο Μιχάλης Σάλλας. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, σε συνέντευξη του στο euro2day.gr τόνισε πως «η Ελλάδα ανακάμπτει», μίλησε για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και παροχής κινήτρων και ευελιξίας στα επιχειρηματικά σχήματα. Υποστηρίζει ακόμα ότι είναι αναγκαίες οι θεσμικές βελτιώσεις, ενώ περιγράφει μια διαφορετική φιλοσοφία και προσέγγιση του επιχειρείν, αλλά και του τραπεζικού γίγνεσθαι.

«Σήμερα που οι συνθήκες ρευστότητας δεν αποτελούν πλέον πρόβλημα, οι τράπεζες ενθαρρύνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, με την προϋπόθεση ότι λειτουργούν με ανταγωνιστικά κριτήρια, ότι προάγουν την παραγωγικότητα και ότι έχουν αξιόπιστα επιχειρηματικά σχέδια» αναφέρει μεταξύ άλλων  ο Μιχάλης Σάλλας.

«Χρειάζεται όμως και η Πολιτεία να συνδράμει μέσω ενός σταθερού περιβάλλοντος, αλλά και μέσω της θεσμικής διευκόλυνσης του επιχειρηματικού κόσμου» προσθέτει.

 

«Έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα»

  Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας και της χώρας, ο πρόεδρος ενός ομίλου τραπεζών που αριθμεί πάνω από 22.500 άτομα προσωπικό, εντός και εκτός Ελλάδος, μιλάει για την ανάγκη να προσφέρουμε και να πουλήσουμε ποιότητα υπηρεσιών στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

«Η Ελλάδα», όπως αναφέρει «έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία μπορεί να προβάλει σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας, ανοίγοντας ένα καινούριο παράθυρο στην προσέλκυση ξένου επενδυτικού ενδιαφέροντος. Κατ’ αρχάς, διαθέτει απασχολούμενο δυναμικό με αρκετά υψηλό μορφωτικό επίπεδο, έχει αξιόλογη γεωπολιτική θέση, ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και άπλετες δυνατότητες αξιοποίησής τους.

Η χώρα επίσης έχει μακραίωνη Ιστορία, αξιοζήλευτο πολιτισμό και ένα δυνατό χαρτί, τον τουρισμό, το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει, να προβάλει και να εκμεταλλευθεί με ποιότητα, συνδυάζοντας όλα αυτά τα μοναδικά στοιχεία που τη διακρίνουν. Άλλωστε -και αυτό είναι το ενθαρρυντικό στοιχείο- οι επισκέψεις των ξένων για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι πολλές και καθημερινές».

«Υπάρχει ένα σταδιακό και κλιμακούμενο επενδυτικό ενδιαφέρον που εστιάζει σε τομείς όπως ο τουρισμός -ο οποίος παρουσιάζει αισθητή βελτίωση την τελευταία διετία-, οι κατασκευές, η ιχθυοκαλλιέργεια, η κατοικία και ό,τι έχει σχέση με αυτήν, από τον χάλυβα, τον σίδηρο, το μπετόν, έως τα αντικείμενα που μπορεί να περιέχει».

«Η κρίση μεταξύ άλλων θα δώσει εν τέλει και θετικά αποτελέσματα. Ο κόσμος ήδη έχει αρχίσει να σκέφτεται διαφορετικά», εκτιμά ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς, που τονίζει όμως «την ανάγκη δημιουργίας ασφαλούς περιβάλλοντος».

 «Σταδιακώς διαμορφούμενη βελτίωση στο κομμάτι των επιχειρήσεων»

Αναφερόμενος ειδικότερα στο κομμάτι των επιχειρήσεων, ο κ. Σάλλας παρατηρεί «μια σταδιακώς διαμορφούμενη βελτίωση», παράλληλα με την τάση σταθεροποίησης που διαπιστώνεται για όσες εξ αυτών ήδη ρύθμισαν τα δάνειά τους μέσα από προγράμματα αναχρηματοδοτήσεων.

Αναγνωρίζει ότι «στη συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, το κυριότερο πρόβλημα στην αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών ήταν η ίδια η κρίση, συνδυαζόμενη με την απουσία ρευστότητας και την υποχώρηση της ζήτησης. Το μεγαλύτερο κομμάτι των κόκκινων δανείων είναι αμιγώς προϊόν της κρίσης», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Οι τράπεζες ενθαρρύνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις»

«Σήμερα όπου οι συνθήκες ρευστότητας δεν αποτελούν πλέον πρόβλημα, οι τράπεζες ενθαρρύνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, με την προϋπόθεση ότι λειτουργούν με ανταγωνιστικά κριτήρια, προάγουν την παραγωγικότητα και έχουν αξιόπιστα business plans».

«Χρειάζεται όμως και η Πολιτεία να συνδράμει μέσω ενός σταθερού περιβάλλοντος, αλλά και μέσω της θεσμικής διευκόλυνσης του επιχειρηματικού κόσμου. Ακόμα και οι συγχωνεύσεις μεταξύ εταιρειών, τις οποίες οι τράπεζες πρότειναν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης δανείων, αντιμετώπισαν ως σκόπελο το θεσμικό πλαίσιο, όταν δεν ετίθετο το θέμα της… καρέκλας».

 

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι η μείωση των αξιών και η διαχείρισή τους»

Σημειώνει ότι μεσούσης της κρίσης, οι προτάσεις για επενδυτικά σχέδια, σχήματα και πρωτοβουλίες εξέλειπαν. Τώρα, οι συνθήκες είναι διαφορετικές, υπάρχει και ενδιαφέρον και προοπτική.

«Το μεγάλο πρόβλημα που παραμένει είναι η μείωση των αξιών και η διαχείρισή τους. Είχαμε ανάπτυξη στη χώρα για 15 συνεχή έτη, υπήρχε το ασφαλές περιβάλλον του ευρώ κι ακολούθησε η σημαντική αποκλιμάκωση επιτοκίων που οδήγησε τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων στο να ανοιχθεί σε δανεισμό και να επενδύσει σε ακίνητα (πολύ μικρότερο ήταν το κομμάτι που καταναλώθηκε για λόγους αναψυχής).

Σήμερα, οι αξίες αυτές που δημιουργήθηκαν καλύπτοντας επιχειρηματικές ή στεγαστικές ανάγκες, με δανεισμό ή με ίδια κεφάλαια, έχουν μειωθεί σημαντικά. Η αναβάθμισή τους εξαρτάται απόλυτα από την επιστροφή σε περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Κάτι που υπαγορεύει τη συνεργασία Πολιτείας, τραπεζών και επιχειρήσεων».

 

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

 

Αναφερόμενος στην πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «από τη στιγμή που υπάρχει ανάπτυξη, αυτή φρενάρει αυτόματα την επέκταση δανείων σε προβληματικής κατηγορίας υποχρεώσεις. Η προοπτική περαιτέρω μείωσης των επισφαλειών από «κόκκινα δάνεια» είναι ήδη ορατή και συνδέεται με την πρόβλεψη για ανάπτυξη με ρυθμό άνω του 2% το 2015».

 

«Θετικότερη εικόνα για τις ελληνικές τράπεζες»

 

Ο κ. Σάλλας αναφέρει, ακόμη, ότι είναι «υπέρ του καταναλωτή η μεγαλύτερη συγκέντρωση του τραπεζικού συστήματος όπως διαμορφώθηκε μετά τη σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων και προβλέπει ότι η τάση αποκλιμάκωσης των επιτοκίων που ήδη ξεκίνησε, θα συνεχισθεί σταδιακά και στη διάρκεια του 2015, σε καταθέσεις (προθεσμιακές) και σε χορηγήσεις».

 

«Γενικώς, υπάρχει θετικότερη εικόνα για τις ελληνικές τράπεζες, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια είναι εμφανής, στο κομμάτι της δραστηριότητάς τους, των αποτελεσμάτων, αλλά και στο ποσοστό των καθυστερήσεων από νέα δάνεια. Όλα αυτά συνδυαστικά με τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, με το ρυθμό που «τρέχουν» τα τρίμηνα στους ισολογισμούς των τραπεζών (που δεν είναι πια αρνητικά) και με την εξισορρόπηση συγκεκριμένων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, δημιουργούν το έδαφος για το καλωσόρισμα της επόμενης μέρας.

 

Αρκεί να δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι η χώρα έχει πια βγει οριστικά και τελεσίδικα από την κρίση” σημειώνει, επίσης, ο κ. Σάλλας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα