Γ. Βρούτσης: Διασφαλισμένες οι συντάξεις

Οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες, επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού δεν είναι ασφαλιστικό.

Ο κ. Βρούτσης έκανε συγκεκριμένα λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεών του, επισημαίνοντας πως ουδέποτε ο ίδιος μίλησε για κατάθεση νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Στο ερώτημα βουλευτών της αντιπολίτευσης για πώς θα αναπληρωθούν τα 2,3 δισ. που περικόπτονται από την κρατική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος το 2014, αν όχι από περικοπή συντάξεων, ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι «όντως η κρατική χρηματοδότηση για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, από 12,6 δισ., το 2014 θα είναι 10,5 δισ. ευρώ» και σημείωσε πως «η δαπάνη αυτή αντιμετωπίζεται με δέσμη καινοτόμων και οργανωτικών αλλαγών».

Συγκεκριμένα επικαλέστηκε τα στοιχεία που δείχνουν, όπως είπε, πρωτοφανή αύξηση εσόδων του ΙΚΑ τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, αλλά και αύξηση των ασφαλισμένων, μετά την εφαρμογή του μέτρου για επιβολή αυστηρών προστίμων για την αδήλωτη εργασία και την αύξηση και καλύτερη στόχευση των ελέγχων.

Ο κ. Βρούτσης παρατήρησε ότι ενώ προ δύο μηνών βουλευτές (στη βάση έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ) προέβλεπαν ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 34,5%, «σήμερα διαψεύδονται διότι η ανεργία το 2013 φρενάρει και το 2014 αποκλιμακώνεται». Πρόσθεσε ακόμη ότι επικαλούνται και πάλι μελέτη του ίδιου Ινστιτούτου ότι θα καταρρεύσουν οι συντάξεις το 2016, κάτι που ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά.

Με τη σειρά του και ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου είπε πως δεν ευσταθούν οι αιτιάσεις για περικοπή συντάξεων, ως απόρροια της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης. Ζήτησε μάλιστα από τις πολιτικές δυνάμεις να μην αξιοποιούν, προς χάριν κομματικών σκοπιμοτήτων, τέτοιους «έωλους υπολογισμούς».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα