Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: «Η Ν.Δ. να ψηφίσει τη συμφωνία ακόμα κι αν διαφωνεί με επιμέρους μέτρα»

Υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας τάσσεται ο πρώην υπουργός κ. Γιάννης Μιχελάκης με συνέντευξη του στα parapolitika.gr. «Η μη συμφωνία είναι χειρότερη από μια συμφωνία με λάθη. Ψήφος υπέρ της συμφωνίας θα πρέπει να δοθεί για λόγους αρχής και όχι μετά από αξιολόγηση των βασικών της σημείων» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα εσωκομματικά ο κ. Μιχελάκης επαναλαμβάνει την πρόταση του για την διενέργεια εκτάκτου συνεδρίου το οποίο όπως υποστηρίζει θα έπρεπε να έχει δρομολογηθεί. «Η αυτοκριτική θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί. Τώρα μπορεί να προλάβουν τη Νέα Δημοκρατία εξελίξεις».

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων τονίζει πως θα πρέπει άμεσα να υπάρξει συμφωνία καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. «Αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία ή αν υπάρξει και δεν περάσει από την Βουλή δεν θα έχουν να πληρώσουν δάνεια που λήγουν. Και αυτό αν συμβεί θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός. Θα είναι καταστροφικό. Και δεν πρέπει να συμβεί» επισημαίνει στην συνέντευξη του ο κ. Γιάννης Μιχελάκης.

Ολόκληρη η συνέντευξη Μιχελάκη έχει ως εξής:

Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης είναι σε μία κρίσιμη στιγμή. Θεωρείτε ότι τελικά θα κλείσει η συμφωνία και αν αυτή θα είναι προς όφελος για την χώρα;

«Θέλω να ελπίζω ότι θα κλείσει χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση. Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Μόλις πριν λίγους μήνες πηγαίναμε για ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ και τώρα είναι αμφίβολο αν θα πιάσουμε το 0,5%. Το κράτος έχει κάνει στάση πληρωμών με μόνη εξαίρεση τους μισθούς και τις συντάξεις. Με τη γνωστή Π.Ν.Π. έχουν αρπάξει τα διαθέσιμα από αυτοδιοικητικούς και κρατικούς φορείς, ακόμη και από τα προξενεία. Και αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία ή αν υπάρξει και δεν περάσει από την Βουλή δεν θα έχουν να πληρώσουν δάνεια που λήγουν. Και αυτό αν συμβεί θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός. Θα είναι καταστροφικό. Και δεν πρέπει να συμβεί.»

Πολύς λόγος γίνεται για το αν θα πρέπει η ΝΔ να ψηφίσει μία συμφωνία που θα έρθει στην Βουλή η κυβέρνηση. Εσάς ποια είναι η θέση σας;

«Η Νέα Δημοκρατία πιέζει για μια συμφωνία το ταχύτερο δυνατό. Λέει, επίσης, πως για την παραμονή μας στο ευρώ είναι έτοιμη να δεχτεί θυσίες. Για την παραμονή μας στο ευρώ δέχθηκε φόρους, περικοπές και αδικίες. Τι θα κάνει λοιπόν; Όσο κι αν διαφωνεί με επιμέρους μέτρα, όσο υπόλογοι κι αν είναι αυτοί που κυβερνούν, η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να συνταχθεί με εκείνους που θέλουν έξοδο από το ευρώ. Η μη συμφωνία είναι χειρότερη από μια συμφωνία με λάθη. Ψήφος υπέρ της συμφωνίας θα πρέπει να δοθεί για λόγους αρχής και όχι μετά από αξιολόγηση των βασικών της σημείων».

Η ΝΔ παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 4 μήνες από την βαριά ήττα της 25ης Ιανουαρίου δεν έχει κάνει την αυτοκριτική της. Πιστεύετε στην αναγκαιότητα ενός έκτακτου συνεδρίου;

«Ένα έκτακτο συνέδριο θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Η αυτοκριτική θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί. Τώρα μπορεί να προλάβουν τη Νέα Δημοκρατία εξελίξεις. Εάν η κυβέρνηση φέρει μια συμφωνία, και εάν η συμφωνία αυτή καταψηφιστεί από δικούς της , είναι πολύ πιθανό να έχουμε εκλογές. Και στις εκλογές αυτές Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να πάει όπως πήγες τις προηγούμενες».

Τι έφταιξε τελικά για την ήττα της ΝΔ; Ήταν μόνο επικοινωνιακά τα λάθη ή και πολιτικής ουσίας;

«Προφανώς υπήρξαν και ζητήματα επικοινωνίας. Σίγουρα, όμως, υπήρξαν και πολύ σοβαρά λάθη πολιτικής ουσίας. Ακόμη πιο βέβαιο όμως είναι πως κέρδισε στο τέλος ο λαϊκισμός. Και αυτό είναι πρόβλημα Δημοκρατίας, πρόβλημα για τη χώρα.»

Στενοί συνεργάτες πέριξ του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, κάνουν λόγο για «αριστερή παρένθεση» . Βλέπετε ένα τέτοιο σενάριο εφικτό;

«Να είμαστε. Ειλικρινείς. Αυτός που ζωγράφιζε κάλπες, μόλις πριν λίγες μέρες στη Βουλή, νομίζω ότι ήταν ο κ. Τσίπρας. Και αυτοί που μιλούν για εκλογές και δημοψήφισμα συνεργάτες του είναι. Αυτοί που αφήνουν υπονοούμενα πως θα καταψηφίσουν βασικές επιλογές της κυβέρνησης –και άρα μπορεί να την ανατρέψουν – δικοί τους βουλευτές είναι. Με ανατροπή απειλεί το ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ.»

Θεωρείτε ότι η ΝΔ έχει παρεκκλίνει από τις αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή;

«Από την ιδρυτική διακήρυξη κρατώ πάντα ως κορυφαία τη διατύπωση ότι η Νέα Δημοκρατία, ξεπερνώντας τις διαχωριστικές γραμμές της Δεξιάς, της Αριστεράς και του Κέντρου, βάζει πάνω από όλα τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους. Δεν προτάσσει το κομματικό συμφέρον, δεν οδηγείται από κομματικές σκοπιμότητες, δεν ενστερνίζεται ακρότητες και άκρα. Ναι λοιπόν. Υπήρξαν λίγες και μεμονωμένες, περιπτώσεις που στάθηκαν μακριά από τις αρχές αυτές. Και είναι ανάγκη να το προσέξουμε. Να μην αφήνουμε την εξαίρεση να φαίνεται σαν κανόνας»

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν αναγκαία μία επαναδραστηριοποίηση του Κώστα Καραμανλή στην κεντροδεξιά και στην πολιτική εν γένει. Ποια είναι η γνώμη σας;

«Ο Κώστας Καραμανλής είναι πολιτικό κεφάλαιο, όχι μόνο για την Παράταξη, αλλά και για την ίδια την Πατρίδα μας. Ο ίδιος ξέρει καλύτερα τι χρειάζεται να κάνει. Και το απόδειξε πολλές φορές. Πονηρές υποδείξεις με κρυμμένα καρφιά, όπως αυτές που ακούσαμε πρόσφατα, εκθέτουν εκείνους που τις διατυπώνουν.»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα