Γ. Σταθάκης: Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ

Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, δηλώνει μιλώντας στην «Ημερησία» του Σαββάτου, ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης,  τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό αποτελεί και προγραμματική θέση του κόμματος.

«Θεωρούμε ότι μια ενδεχόμενη έξοδος από την ευρωζώνη θα είχε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους δανειστές μας. Η ακύρωση των εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να βγει η ελληνική οικονομία από το σημερινό αδιέξοδο» τονίζει.

Επαναλαμβάνει δε ότι βασική προσέγγιση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς είναι ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.

Όπως εξηγεί ο  τρόπος με τον οποίο κάτι τέτοιο θα γίνει εφικτό είναι η ανακατανομή των φορολογικών βαρών προς τις ευπορότερες κατηγορίες του πληθυσμού και η ελάφρυνση των φτωχότερων, προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση στην οικονομία, και η αναδιάταξη των δημοσίων δαπανών με μέριμνα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη διεύρυνση των δημοσίων επενδύσεων.

Σε ερώτηση για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη, επαναλαμβάνει ότι το σχέδιο έχει τρία σκέλη: μια ευνοϊκότερη ρύθμιση των όρων αποπληρωμής του χρέους, ένας συνδυασμός δημοσίων επενδύσεων και άντλησης ευρωπαϊκών πόρων και, τέλος, ένα τραπεζικό σύστημα με δημόσια παρουσία.

Τέλος ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί εξαιρετικά απίθανό να γίνουν πρόωρες εκλογές στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ (α’ εξάμηνο του 2014), αλλά αναγνωρίζει ότι οι προσεχείς ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές θα έχουν έντονη πολιτική χροιά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα