Γ. ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ: «Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αυξηθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις»

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου(*)

Όλοι όσοι ασχολούμαστε στο επιχειρηματικό πεδίο θεωρώ ότι έχουμε μία ξεκάθαρη άποψη για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια. Λόγω και του ρόλου μου ως πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, έχω και μία ευρύτερη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στην αγορά.
Οφείλω, λοιπόν, να επισημάνω ότι συνολικά η ελληνική επιχειρηματικότητα βρίσκεται στο χειρότερο σημείο από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί, οι πολιτικές που εφαρμόζονται και που αποδεικνύονται αναποτελεσματικές, το διαρκώς μειούμενο εισόδημα των πολιτών, οι συνεχείς απαιτήσεις των δανειστών για λήψη όλο και περισσότερων μέτρων, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες, κυρίως μικρομεσαίους. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια πόσοι έχουν υποχρεωθεί να διακόψουν την επαγγελματική τους λειτουργία, ακριβώς λόγω των δυσκολιών που ήταν σχεδόν αδύνατο να διαχειριστούν.
Άρα, εάν θέλουμε να μιλάμε για τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας ως χώρα, αυτή δεν είναι άλλη από την επιβίωση όσων περισσοτέρων επιχειρήσεων είναι εφικτό και βεβαίως την αύξηση τους. Γιατί πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι χωρίς υγιείς επιχειρήσεις δεν είναι δυνατόν να ξεπεράσουμε την κρίση, κάτι που είναι και το βασικό ζητούμενο για όλους μας. Έφτασε, λοιπόν, η ώρα να δείξουμε ότι έχουμε διδαχθεί από τα λάθη μας και ότι μπορούμε να χαράξουμε επιτέλους μία αναπτυξιακή πολιτική, με ακρογωνιαίο λίθο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Αλλαγή στο μείγμα πολιτικής
Το πρώτο που απαιτείται είναι να γίνει επιτέλους μία στροφή από την Πολιτεία και να στηριχθούν έμπρακτα οι ελληνικές επιχειρηματικές προσπάθειες. Να σταματήσει πια η δαιμονοποίηση του επιχειρείν και να χαραχθεί ένας οδικός χάρτης ανάπτυξης. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, είναι απαραίτητο να αλλάξει το μείγμα πολιτικής. Όχι άλλες αυξήσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, που όπως έχει αποδείξει η ίδια η πραγματικότητα είναι κινήσεις ατελέσφορες.
Απαιτείται ρεαλιστική προσέγγιση των στόχων και βεβαίως διαφοροποίηση του ρόλου του τραπεζικού συστήματος που τα τελευταία χρόνια είναι απλώς παρατηρητής και όχι σύμμαχος των επιχειρήσεων μας. Χωρίς τα χρηματοδοτικά εργαλεία των τραπεζών δεν μπορεί να σταθεί καμία επιχείρηση, σε κανένα μέρος του κόσμου. Παράλληλα να λυθεί μια και καλή το μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχευση τη διάσωση των επιχειρήσεων που διαθέτουν πλάνο βιωσιμότητας και που με την κατάλληλη στήριξη έχουν τη δυνατότητα να επανέλθουν στην κερδοφορία και την ανάπτυξη.
Για την επιχειρηματική κοινότητα εξίσου σημαντική είναι και η δυνατότητα της «Δεύτερης Ευκαιρίας», δηλαδή η προοπτική επαγγελματικής επιβίωσης των επιχειρηματιών που βρέθηκαν σε δυσμενή θέση εξαιτίας της κρίσης και μόνο. Για αυτή τη δυνατότητα εργαστήκαμε σκληρά στο ΕΕΑ και αισθανόμαστε δικαιωμένοι που επιτέλους το Κράτος βλέπει επιτέλους θετικά τη «Δεύτερη Ευκαιρία». Δεν είναι βέβαια μόνο η Πολιτεία που οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει στη λήψη των κατάλληλων μέτρων και να μην εστιάζει μόνο στα εισπρακτικά. Χρειάζεται αλλαγή φιλοσοφίας και στο επιχειρείν.

Προσαρμογή στα νέα δεδομένα
Οι καιροί έχουν αλλάξει, οι ανάγκες της αγοράς είναι διαφορετικές και πρέπει και οι επιχειρήσεις μας να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Η στροφή προς την εξωστρέφεια, η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού, ο μακρόπνοος σχεδιασμός, είναι ορισμένα από τα στοιχεία που θα πρέπει να εντάξουν οι επιχειρηματίες που θέλουν όχι απλώς να δουν τις επιχειρήσεις τους να στέκονται όρθιες, αλλά να έχουν και καλύτερο μέλλον. Και κυρίως να αφουγκράζονται τις ανάγκες των καταναλωτών και να προσπαθούν να τις ικανοποιούν στο μέτρο βέβαια του δυνατού. Ο σεβασμός προς τον άνθρωπο που με το υστέρημα του σε στηρίζει, είναι βέβαιο ότι θα δώσει προστιθέμενη αξία στην όποια επιχειρηματική προσπάθεια. Με αυτό τον αξιακό κώδικα κινούμαστε και στην Mega Brokers και εκ του αποτελέσματος βλέπουμε ότι οι προσπάθειες μας δικαιώνονται.
Για αυτό και σήμερα η εταιρεία μας είναι μία από τις κορυφαίες στην παροχή ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα, με διαρκή παρουσία στην ασφαλιστική αγορά από το 1989. Η εταιρεία διαθέτει σταθερό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης εργασιών, και για τη χρήση 2015 παρουσίασε αύξηση στην παραγωγή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, καθώς και στον κύκλο εργασιών της.
Σε αυτούς του δύσκολους καιρούς που οι καταναλωτές έχουν αυξημένες ανάγκες, η Mega Brokers εξασφαλίζει σωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία στην τοποθέτηση ασφαλιστικών προϊόντων, δημιουργεί καινοτόμες λύσεις, και συνεργάζεται με τις κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τοποθετώντας τους κινδύνους των πελατών της με τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό τιμής και ασφαλιστικής κάλυψης.

(*) ΣΗΜ: Ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είναι πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παροχής ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών προϊόντων Mega Brokers

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα