Δέκα κάλπες, μια (κυβερνητική) ελπίδα και μια πιθανή αποχή

Επιμένει η κυβέρνηση σε ξεχωριστή ψηφοφορία στην Βουλή ανά πρόσωπο για την Νovartis

 

Σε μία συνεδρίαση, αύριο Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, θα γίνει η συζήτηση και ψηφοφορία επί της προτάσεως της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση NOVARTIS, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Κατά πλειοψηφία, η Διάσκεψη δέχθηκε την εισήγηση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, να στηθούν δέκα κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο. Στα ψηφοδέλτια, ένα για κάθε εμπλεκόμενο, ο κάθε βουλευτής θα δηλώνει «ναι», «όχι» ή «παρών» στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το περίγραμμα της διαδικασίας που θα εξελιχθεί έχει ως εξής: Η συζήτηση της πρότασης θα γίνει την Τετάρτη. Θα ξεκινήσει στις 9:00 -με αρχικό προγραμματισμό να ολοκληρωθεί έως τις 22:00- και τότε να ξεκινήσει η ψηφοφορία. Σύμφωνα με την εικόνα που έχει η Βουλή μέχρι τώρα, από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα στη δικογραφία, όλοι θα μιλήσουν ενώπιον της Ολομέλειας, εκτός του Ευρωπαίου επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος την ίδια ημέρα θα είναι σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, και θα στείλει υπόμνημα.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με τους οκτώ εισηγητές, ένας από κάθε κόμμα. Θα συνεχιστεί με 16 ομιλητές, κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων, στους οποίους θα είναι και ένας βουλευτής από τους ανεξάρτητους. Θα μιλήσουν, επίσης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι αναφερόμενοι στη δικογραφία και οι πολιτικοί αρχηγοί. Τον λόγο θα λάβουν ακόμη τέσσερις υπουργοί, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα θα έχουν 20 λεπτά στη διάθεσή τους για να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους.

Στην ψηφοφορία θα λάβουν μέρος οι πέντε εκ των δέκα πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, διότι είναι εν ενεργεία βουλευτές. Δεν θα έχουν δικαίωμα, όμως, να ψηφίσουν σε σχέση με τον εαυτό τους, αλλά έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν για τα άλλα αναφερόμενα πρόσωπα. Η απόφαση προβλέπει δέκα κάλπες, μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο, να στηθεί μια κάλπη στην Ολομέλεια, με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αυτό θα μπορούσε, ίσως, να συμβεί εάν τα πέντε εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία δηλώσουν ότι δεν θα κάνουν χρήση τού δικαιώματός τους να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία για τα υπόλοιπα πέντε πολιτικά πρόσωπα. Σε αυτήν την περίπτωση, τον τελευταίο λόγο θα έχει την Τετάρτη η Ολομέλεια.

«Πρέπει να γίνει σαφές ότι πάμε με δέκα κάλπες. Αυτό λέει ο Κανονισμός. Θα βρούμε τρόπους, ώστε να μη γίνει επικοινωνιακά χειραγωγήσιμη αυτή η διαδικασία, δηλαδή με κάλπες που αναφέρονται σε κάθε έναν ξεχωριστά. Θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα ψηφοδέλτια που θα διανεμηθούν στους βουλευτές» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι η εισήγηση για δέκα κάλπες έγινε αφού προηγουμένως ζητήθηκε η γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου. «Η απόφαση της Διάσκεψης για δέκα κάλπες είναι δεδομένη. Αν μέχρι την Τετάρτη ή μέσα στην Ολομέλεια προκύψουν κάποια ενδεχόμενα, όπως αυτοβούλως οι ενδιαφερόμενοι πουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, τότε ίσως μπορεί να υπάρξει ενιαίο ψηφοδέλτιο, και να μην υπάρχει καμία ένσταση έτσι για το αν θα ψηφίζουν ή όχι τον εαυτό τους, ή άλλα τεχνικά ζητήματα, θα μπορούσαμε ίσως να πάμε σε μια κατ’ οικονομίαν διαδικασία. Είναι κάτι που θα το δούμε τότε. Η απόφαση μας, με αυτά τα στοιχεία που έχουμε προς ώρας είναι αυτή, οι δέκα κάλπες» επισήμανε ο κ. Βούτσης. Τα ψηφοδέλτια θα αναφέρουν τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, το όνομα του πολιτικού προσώπου που αναφέρεται στη δικογραφία και «ναι», «όχι», «παρών». Ουσιαστικά, τα ψηφοδέλτια θα είναι έτσι διατυπωμένα, που η Βουλή θα αποφασίζει αν συντρέχουν λόγοι συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, για κάθε ένα πολιτικό πρόσωπο χωριστά.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε μία ψηφοφορία με μία κάλπη για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρξει επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον τελικά στηθούν δέκα κάλπες δεν αποκλείεται η ΝΔ να απέχει ώστε να μην δημιουργηθεί εσωκομματικό πρόβλημα, κάτι στο οποίο φαίνεται πως επενδύει η κυβέρνηση. Όπως υποστηρίζεται, αν ένα από τα γαλάζια πρόσωπα συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους από άλλο του κόμματος, τότε θα φανεί η ένταση που υπάρχει στην Πειραιώς.
«Να γίνει ψηφοφορία με μία κάλπη, γιατί είναι για ένα θέμα, χωρίς συγκεκριμένες προσωπικές κατηγορίες για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Το θέμα είναι ένα: πολιτικό είναι. Εφόσον λοιπόν υπάρχει θέμα, μία κάλπη, να παραπεμφθούν όλοι εάν προκύψει κάτι. Δεν θέλουμε να κρύψουμε κάτι, αλλά δεν μπορούμε να καταλύσουμε την αστική δημοκρατία, διότι αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο κάνει η κυβέρνηση είναι να προσπαθεί να καταλύσει την αστική δημοκρατία» υποστήριξε ο ο αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης Χρήστος Κέλλας σε συνέντευξή του. «Χωρίς κατηγορίες, γενικώς και αορίστως πρόκειται μόνο για σπίλωση πολιτικών προσώπων» εξήγησε αναφερόμενος στη διαδικασία, παρατηρώντας: «Παραπέμπονται στο σκαμνί άνθρωποι μιας κυβέρνησης, η οποία μείωσε δραματικά τη φαρμακευτική δαπάνη, αυτοί οι οποίοι μείωσαν αποδεδειγμένα διά νόμου τη φαρμακευτική δαπάνη -μιλάμε για δραματική μείωση- την ίδια ώρα που ο κ. Τσίπρας τότε, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 2013, έκανε αγώνα να μην μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη και ο κ. Τσίπρας δεν ψήφισε αυτό το νομοσχέδιο».
«Δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο δημιουργείται τόσο μείζον θέμα για τη Νέα Δημοκρατία, σχετικά με το αν θα είναι μία ή δέκα οι κάλπες και τι ακριβώς φοβάται από αυτή τη διαδικασία και τον τρόπο, με τον οποίο θα γίνει» αναρωτήθηκε από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.
«Το μείζον είναι να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, οι πολίτες να ξανααποκτήσουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς και να υλοποιηθεί μια βασική απαίτηση των πολιτών για διαφάνεια, λογοδοσία και για πλήρη διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων» επισήμανε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγo για «πρωτοφανή τρόπο», με τον οποίο πολιτικά κόμματα και η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν τη Δικαιοσύνη. «Είδαμε από την πρώτη στιγμή τις προσπάθειες εκφοβισμού της Δικαιοσύνης -στην αρχή ξεκίνησε με δηλώσεις, στη συνέχεια είδαμε και την κατάθεση μηνύσεων από εμπλεκόμενα πρόσωπα, όπως είναι ο κ.Σαμαράς- ξεχνούν όλοι αυτοί και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ξεχνούν ότι η υπόθεση Novartis ξεκίνησε από τις αμερικανικές Αρχές και το αμερικανικό FBI. Θεωρώ ότι η προσπάθεια εκφοβισμού της Δικαιοσύνης δεν είναι εκείνος ο τρόπος για να υπερασπιστούν κάποιοι τον εαυτό τους» τόνισε.
«Από την πρώτη στιγμή» συνέχισε η κ. Σβίγκου «μίλησαν για κουκουλοφόρους μάρτυρες, τη στιγμή που αυτό το οποίο υλοποιείται είναι το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των μαρτύρων, όπως είναι καταγεγραμμένο στο νομοθετικό πλαίσιο του 2014, που το ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ».
«Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τη ΝΔ σε αυτόν τον δρόμο της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει επιλέξει, εμείς θέλουμε μία ουσιαστική συζήτηση και στη Βουλή και θέλουμε μία ουσιαστική διαλεύκανση της υπόθεσης, χωρίς πολιτικά παιχνίδια και χωρίς παιχνίδια εντυπώσεων» διαβεβαίωσε.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, «κλείδωσε» το όνομα του Θεόδωρου Δρίτσα ως προέδρου της προανακριτικής Επιτροπής, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η πλήρης σύνθεση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ των μελών της.
Η επιλογή του κ. Δρίτσα πάντως για το εν λόγω πόστο, σηματοδοτεί την επιδίωξη ΣΥΡΙΖΑ και Κυβέρνησης να στείλει μήνυμα ότι δεν επιθυμεί να μετατραπεί η βουλή σε «αρένα».
Και τούτο γιατί, ο Θεόδωρος Δρίτσας ανήκει στην ομάδα των «53» που έχουν εκφράσει επανειλημμένως την ανησυχία αφενός να μην γίνει «λαικό δικαστήριο» η βουλή και αφετέρου να μην «καπελώσει» η υπόθεση της Novartis, το μείζον κυβερνητικό πρόταγμα: Την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την ανασύνταξη της Οικονομίας.
Στη συζήτηση της Τετάρτης για τη σύσταση της προανακριτικής Επιτροπής, εισηγητής από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα