Δέσμια της συμφωνίας με τον ΟΠΑΠ

Η εταιρία «Stoiximan» είναι πολύ πιθανό να αναλάβει τη χορηγία του ελληνικού πρωταθλήματος τη νέα αγωνιστική περίοδο! Σύμφωνα με πληροφορίες της «Άποψης», έχει γίνει ήδη επαφή με την εν λόγω στοιχηματική εταιρία και οι συζητήσεις δείχνουν να βρίσκονται καλό επίπεδο.

Μεσοβδόμαδα, ο πρόεδρος της Λίγκας Γιώργος Μποροβήλος γνωστοποίησε την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για την απόρριψη της προσφοράς χορηγίας του ΟΠΑΠ. Η Λίγκα δημιούργησε μία αντιπροσωπευτική ομάδα από εκπροσώπους του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, του Παναιτωλικού, του ΠΑΟΚ και του ιδίου του προέδρου αυτοπροσώπως, προκειμένου να ξεκινήσει η αναζήτηση νέου χορηγού. Ήταν μία ακόμη ανατροπή, καθώς οι δύο πλευρές είχαν έρθει πιο κοντά σε συμφωνία το προηγούμενο διάστημα.

Δεμένη χειροπόδαρα η Λίγκα
Η λύση της «Stoiximan» εμφανίστηκε στο προσκήνιο και αλλάζει άρδην τα δεδομένα. Ωστόσο, υπάρχει μία παράμετρος που πρέπει να επισημανθεί και η «Α», στο φύλο της 1ης Αυγούστου, το έφερε κατ’ αποκλειστικότητα στο «φως δημοσιότητας». Τι λέγαμε τότε; Ο ΟΠΑΠ, αν και απορρίφθηκε η προσφορά του από το Δ.Σ. της Λίγκας, εξακολουθεί να διατηρεί το δικαίωμα της πρώτης προτίμησης. Αυτό σημαίνει ότι ο Οργανισμός μπορεί να περιμένει την προσφορά της Stoiximan, να ενημερωθεί αρμοδίως από τη Λίγκα και να καταθέσει αντιπροσφορά για τη χορηγία του νέου πρωταθλήματος, η οποία, αν είναι έστω και ένα ευρώ «ακριβότερη», θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικά δεκτή από τη Super League. Ενδεχομένως βεβαίως και να μην πραγματοποιήσει την παραμικρή κίνηση, αφήνοντας τα γεγονότα να πάρουν τον δρόμο τους και να απεμπλακεί από το ελληνικό πρωτάθλημα, τουλάχιστον για τη νέα περίοδο. Ωστόσο δεν φαίνεται πως θα συμβεί κάτι τέτοιο. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΟΠΑΠ είναι ανώνυμη εταιρία και ως τέτοια, δίνει λόγο πρωτίστως στους μετόχους της. Όταν δε, ένας από αυτούς τους μετόχους είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης και δεδομένου ότι από ιδρύσεώς του από το 1958, ο Οργανισμός ήταν αδιάλειπτα ο αιμοδότης χορηγικά του ελληνικού αθλητισμού, είναι βέβαιο, ότι το Δ.Σ. δεν θα αφήσει την υπόθεση στον αέρα. Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες διασταυρωμένες πληροφορίες της «Α», επίκειται συνάντηση της Λίγκας με τον επικεφαλής της Stoiximan, Δ. Μάρη και το στέλεχος της εταιρίας και πρώην CEO του ΟΠΑΠ, Γιάννη Σπανουδάκη, όπου το τοπίο θα ξεδιαλύνει. Σε κάθε περίπτωση η Λίγκα παραμένει δέσμια – όπως είχαμε γράψει, δια χειρός Οικονομάκη – του δικαιώματος προτίμησης που έχει ο ΟΠΑΠ, μιας και όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τον κλάδο, η Stoiximan δεν πρόκειται να υπερβεί θεαματικά την προσφορά του ΟΠΑΠ, οπότε για τους αναζητούντες από τη Λίγκα καλύτερη προσφορά, η υπόθεση μοιάζει «μία η άλλη».

Ελληνική παγκόσμια πρωτοτυπία
Από εκεί και πέρα, το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου 2014-2015 ξεκίνησε πέρυσι στις 23 Αυγούστου, αλλά ακόμη δεν… τελείωσε, τουλάχιστον στο τυπικό του σκέλος μέχρι σήμερα. Θα τελειώσει –ενδεχομένως– την Τρίτη, στις 18 Αυγούστου 2015. Αν πρόκειται για ρεκόρ; Ίσως και να είναι. Το σίγουρο είναι ότι αναδεικνύεται η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του ποδοσφαίρου, για την οποία κάνει ό,τι μπορεί η ΕΠΟ και ο πρόεδρός της Γιώργος Γκιρτζίκης, προκειμένου να την κάνει ακόμη χειρότερη.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά… Την Τετάρτη διενεργήθηκε Δ.Σ. της Λίγκας, στο οποίο επικυρώθηκε –επιτέλους– η βαθμολογία της περιόδου 2014-2015. Επικυρώθηκε όντως; Στο τυπικό της μέρος, ναι. Επί της ουσίας όμως, όχι. Διότι, πολύ απλά, μία ομάδα που υποβιβάστηκε… πριν λίγες ημέρες με απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων (Δευτεροβάθμια), έχει προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο, όπου την Τρίτη (18/8) θα κριθεί το παρόν και το μέλλον της, αλλά και η τελική σύνθεση των 16 ομάδων που θα παραταχθούν τη νέα περίοδο στη σέντρα της Super League.
Στο Δ.Σ. της Λίγκας, λοιπόν, επικυρώθηκε η βαθμολογία με την Κέρκυρα να κατρακυλά στην τελευταία θέση και τη θέση της να παίρνει ο μέχρι πρότινος τέταρτος από το τέλος Λεβαδειακός. Η ομάδα της Λιβαδειάς από την πλευρά του είναι υποχρεωμένη να αναμένει και την τελευταία πράξη, πριν πανηγυρίσει. Ωστόσο, με τις ανατροπές που έχουν συμβεί στη συγκεκριμένη υπόθεση, κανείς δεν είναι σε θέση να προδικάσει την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Ως εκ τούτου, οι «πράσινοι της Βοιωτίας» θα περιμένουν, για να μάθουν –και εδώ είναι ένα ακόμη ανορθόδοξο– μόλις τέσσερις μέρες πριν την έναρξη της περιόδου, αν θα αγωνιστούν στη «μεγάλη» κατηγορία ή όχι. Τουτέστιν, είτε η «Ομάδα Β΄» ακούει στο όνομα Κέρκυρα, είτε στο όνομα Λεβαδειακός, τα προβλήματα στην οργάνωση της Λίγκας θα είναι δεδομένα. Παρόλα αυτά, η ΕΠΟ και ο πρόεδρος της, Γιώργος Γκιρτζίκης, θα μπορούσαν να πάρουν μία πρωτοβουλία για το καλό του αθλήματος και να ορίσουν την εκδίκαση της προσφυγής της Κέρκυρας στο Διαιτητικό Δικαστήριο άμεσα. Σίγουρα αν έστηναν έναν διαγωνισμό με ανέκδοτα, η ΕΠΟ θα κέρδιζε άνετα το πρώτο βραβείο τον μήνα Αύγουστο. Ο δε υφυπουργός αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος του χώρου, θα μπορούσε κάλλιστα να έχει πιέσει με τον τρόπο του, ώστε το όλο θέμα να έχει καταλήξει και να μην σέρνεται όλο αυτό το διάστημα άνευ λόγου και – σοβαρής – αιτίας.

Τα αιτήματα που έπεσαν στο καλάθι των αχρήστων
Ωστόσο, η μεγάλη έκπληξη στο Δ.Σ. ήταν η παρουσία του Παναθηναϊκού, μέσω του προέδρου του Γιάννη Αλαφούζου. Μπορεί να έχει ειπωθεί πολλές φορές από «πράσινα χείλη» πως, όσο παραμένει πρόεδρος της Λίγκας ο Γιώργος Μποροβήλος, ο Παναθηναϊκός δεν θα συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια, ωστόσο ο πρόεδρος του «τριφυλλιού» έκανε μία… εξαίρεση, προκειμένου να παρουσιάσει τις προτάσεις των «πρασίνων» για τη βελτίωση του πρωταθλήματος και του ποδοσφαίρου συνολικά. Ποιες είναι οι προτάσεις;
1)Ο πρωταθλητής να προκύπτει μέσω των play off και όχι απευθείας από την κανονική περίοδο.
2)Να τεθεί περιορισμός στους δανεικούς παίκτες.
3)Να χρησιμοποιούνται τακτικοί δικαστές στο Διαιτητικό Δικαστήριο.

Το παράδοξο είναι ότι το πρωτάθλημα αρχίζει την επόμενη εβδομάδα και η προκήρυξη ενεκρίθη μόλις πριν λίγα 24ωρα. Τα «πράσινα» αιτήματα ήταν θέμα αποκλειστικά και μόνο προκήρυξης και απερρίφθησαν καθ’ ολοκληρίαν. Το ερώτημα το οποίο προκύπτει για την πρακτική που ακολουθεί ο Παναθηναϊκός, είναι πολύ απλό: Για ποιον λόγο ο Παναθηναϊκός δεν έβαλε τα θέματά του – τα οποία πολλά είναι σωστά και έχουν υιοθετηθεί από πολλά πρωταθλήματα της Ευρώπης – ένα μήνα πριν, ώστε να σηκώσει το θέμα επικοινωνιακά και να μετρήσει τους συμμάχους του; Με αυτόν τον τρόπο, ήταν μοιραίο να χάσει. Φυσικά, ο Αλαφούζος δεν είναι ποδοσφαιρικός παράγοντας για να τα γνωρίζει όλα αυτά. Εκείνοι που είναι δίπλα του και του πουλούν ποδοσφαιρογνωσία, τι κάνουν;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα