«Δήμαρχοι ήθελαν πλατείες και όχι αντιπλημμυρικά έργα»

«Πρέπει να γίνει σαφές ότι αυτό που συνέβη στη Μάνδρα δεν ήταν μια απλή νεροποντή. Για να σας το περιγράψω πολύ απλά, σκεφθείτε ότι δύο λίτρα νερού έπεσαν σε ένα κουταλάκι του γλυκού», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Στο περιθώριο συνεδρίου με θέμα «Η ανάταξη της Δυτικής Αττικής», η κα. Δούρου παραχώρησε συνέντευξη στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς στην κλιματική αλλαγή, με αφορμή την πολύνεκρη τραγωδία στη Μάνδρα, λέγοντας: «Σύμφωνα με ελληνικούς οργανισμούς, όπως είναι το Αστεροσκοπείο Αθηνών, και διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς, όπως η αμερικανική Υπηρεσία για τους Ωκεανούς και την Ατμόσφαιρα, στις 15 Νοεμβρίου είχαμε ένα ιδιαίτερο φαινόμενο στη Μάνδρα, ένα φαινόμενο τροπικού χαρακτήρα. Όπου δηλαδή κι αν έπεφτε τόσο νερό, θα είχαμε τεράστια προβλήματα. Άρα είναι απαραίτητο να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας δύο πράγματα: τη σοβαρή απειλή για τις πόλεις μας που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή. Και δεύτερον, την ανάγκη επιστημονικής αντιμετώπισης του φαινομένου. Και αυτό δεν αφορά μόνο τη Δυτική Αττική. Γιατί η κλιματική αλλαγή δεν κάνει διακρίσεις σε περιοχές».

Σε ερώτηση για τα αντιπλημμυρικά έργα, η περιφερειάρχης Αττικής απαντά ότι «έργα απόλυτης θωράκισης από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δυστυχώς, δεν υπάρχουν. Για αυτό και βλέπουμε να δοκιμάζονται και άλλες περιοχές της υφηλίου, όπως η Πολιτεία της Καλιφόρνια».

Όπως υποστηρίζει η κα. Δούρου «δεν είναι λίγες οι φορές, που συγκρουστήκαμε με δημάρχους και δημοτικές αρχές που μας ζητούσαν αναπλάσεις πλατειών, ενώ εμείς προκρίναμε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Βλέπετε να αντιπλημμυρικά δεν εγκαινιάζονται όπως οι πλατείες…».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα