“Δίκαιη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων στο προσχέδιο νόμου”

Iκανοποιημένος εμφανίζεται ο Βασίλης Κορκίδης από το τελικό προσχέδιο για τα “κόκκινα” δάνεια. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε πως “είναι δίκαιη διαχείριση των κόκκινων δανείων στο προσχέδιο νόμου. Πιστεύουμε ότι με την ολοκλήρωση του κύκλου των συνολικών ρυθμίσεων χρεών ιδιωτών και επιχειρήσεων, ληξιπρόθεσμων οφειλών ουσιαστικά δίνεται σε επαγγελματίες, που κατάφεραν να επιβιώσουν μία δεύτερη ευκαιρία”.

“Το τελευταίο διάστημα, στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου έχει βρεθεί η διαχείριση των δανείων, που έχουν λάβει μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις Τράπεζες, με το ποσοστό των καθυστερούμενων οφειλών να ανέρχεται, στα 10,8 δις ευρώ ή 47% επί του συνόλου χορηγήσεων δανείων αξίας 23 δις ευρώ”, ανέφερε ο κ. Β. Κορκίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η διαδικασία ρύθμισης τους, είναι λοιπόν ένα ζήτημα από το οποίο θα κριθεί το μέλλον περίπου 160.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 700.000 εργαζόμενους, που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για επιβίωση στη δίκαιη, διαφανή και έγκυρη αξιολόγηση της βιωσιμότητάς τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Προσχέδιο του Νομοσχεδίου “Μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και την ενίσχυση της απασχόλησης: κίνητρα για τη ρύθμιση χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών και έκτακτες διαδικασίες ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων”, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, συμπεριλαμβάνει πολλά από τα κριτήρια επιλεξιμότητας των “εντός κρίσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων”, ενώ η διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση φαίνεται να τυγχάνει της ευρύτερης δυνατής αποδοχής της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αφού βοηθά τους αδύναμους, οικονομικά οφειλέτες, χωρίς να αδικεί τους συνεπείς δανειολήπτες.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση μιας επιχείρησης και αναφέρομαι στην πλειονότητα των βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όχι σε περιπτώσεις, που κατάφωρα κρίνονται μη βιώσιμες, θα πρέπει να βασίζεται σε συνδυασμό εμπορικών, οικονομικών και λοιπών ποιοτικών παραγόντων και δεν είναι δυνατόν να στηρίζεται αποκλειστικά στo γεγονός πως μέσα στη κρίση εμφάνισε αδυναμία πληρωμής.

Είναι λανθασμένο, μια εταιρεία να τιμωρείται με αποκλεισμό από οποιαδήποτε πρόσβαση ρύθμισης, σχετικά μικρού ποσού δανειακών υποχρεώσεων μέχρι 500.000 ευρώ, σε σύγκριση με τις δυνατότητές της, παραβλέποντας παράγοντες, όπως η αναλογία με τον κύκλο εργασιών μέχρι 2,5 εκ. ευρώ, παραγγελίες, εισπράξεις, περιουσιακά στοιχεία, φορολογική ενημερότητα και απασχολούμενο προσωπικό.

Στο πλαίσιο του ν. 4224/13 και των διατάξεων του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, πιστεύουμε ότι με την ολοκλήρωση του κύκλου των συνολικών ρυθμίσεων χρεών ιδιωτών και επιχειρήσεων, ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες, ουσιαστικά δίνεται σε επαγγελματίες, που κατάφεραν να επιβιώσουν, εμπράκτως μία δεύτερη ευκαιρία επανεκκίνησης, ως “επιλέξιμους οφειλέτες” και “φιλί ζωής” στις μικρές μεν αλλά πολλές δε, επιχειρήσεις της αγοράς…».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα