«Δίναμε μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας»

Στην παραδοχή για ύπαρξη μιζών στην Ελλάδα για τα εξοπλιστικά προγράμματα προχώρησε η εταιρεία  Rheinmetall Defence Electronics, σύμφωνα με πηγές της Εισαγγελίας της Βρέμης, αλλά και πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας “Suddeutsche Zeitung”.

Όπως μεταφέρει η “Καθημερινή”, η Rheinmetall αποδέχθηκε την κατηγορία για πληρωμή μιζών από τον αντιπρόσωπό της Πάνο Ευσταθίου, ύψους 10 εκατ. ευρώ, για την υπόθεση της πώλησης των αντιαεροπορικών συστημάτων Asrad. Το ύψος της σύμβασης έφτασε στα 150 εκατομμύρια ευρώ. Για την παραδοχή αυτή θα πληρώσει πρόστιμο 300.000 ευρώ.

Ο κ. Πάπεργκερ, πρόεδρος της εταιρείας, με δηλώσεις του στη σημερινή έκδοση της “Zeitung” αναφέρει: «Κάναμε λάθη και αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Στο μέλλον, θα προτιμήσουμε να μην κλείσουμε ένα συμβόλαιο, παρά να προχωρήσουμε σε αμφίβολης νομιμότητας πληρωμές».

Οι δηλώσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς ο ίδιος προΐσταται της Ένωσης των Γερμανών παραγωγών αμυντικού υλικού. Μελλοντικές παραγγελίες της εταιρείας θα μπορούσαν, είπε, να υλοποιούνται μέσω εντολών της γερμανικής κυβέρνησης για λογαριασμό ξένου εντολέα, όπως έγινε πρόσφατα με τα πυρομαχικά αρμάτων LEO-2 για λογαριασμό του ελληνικού στρατού (αξίας 52 εκατ. ευρώ).

Ο συμβιβασμός της Εισαγγελίας με την εταιρεία που συνέβαλε με εσωτερική έρευνα δικηγορικού γραφείου του Βερολίνου στη διαλεύκανση της υπόθεσης, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποινικές υποθέσεις εναντίον στελεχών της, για τα ίδια περιστατικά. Εξαίρεση αποτελούν δύο στελέχη της, που πήραν χρήματα πίσω από τον Έλληνα αντιπρόσωπο. Ένας από αυτούς, πρώην υπεύθυνος της γερμανικής εταιρείας στην Αθήνα, πήρε 176.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, στον ανακριτή εμφανίστηκαν οκτώ κατηγορούμενοι της άλλης γερμανικής εταιρείας ηλεκτρονικών, της STN ATLAS, και πήραν προθεσμία να απολογηθούν στις 20/1/2015.

Παράλληλα, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Σοντόβσκι, απαντώντας στον πράσινο βουλευτή Στρέμπελε, επιβεβαίωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις δικαστικές εμπλοκές των γερμανικών εταιρειών στην Ελλάδα, αναφέροντας τις διαδικασίες στη Βρέμη εναντίον της Rheinmetall και της Atlas.

Να σημειωθεί ότι ο ανακριτής κ. Μάλλης ζητεί από τις δύο εταιρείες αποζημίωση, ύψους 38 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή η γερμανική κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι έχουν δώσει αφορμές οι εν λόγω εταιρείες, ώστε να τους απαγορευτεί η άδεια εξαγωγής αμυντικού υλικού.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα