«Δίνουν χρήματα για τα σαπάκια»

Στο ΠΑΣΟΚ και στην  Δημοκρατική Συμπαράταξη εκτιμούν πως όσο πιέζουν την κυβέρνηση, η οποία έτσι κι αλλιώς δείχνει ότι βρίσκεται σε βέρτιγκο, εκτιμούν πως θα έχουν οφέλη. Γι’ αυτό και σχεδόν καθημερινά από την Χαριλάου Τρικούπη αυξάνουν την ένταση της αντιπολίτευσης και στοχοποιούν την διαδικασία του κατεπείγοντος που επιλέγεται συχνά πυκνά πλέον από την κυβέρνηση, αλλά και η στασιμότητα που παρατηρείται στην πορεία της αξιολόγησης.

Στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να αποσυνδέσει την αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δείχνει ακριβώς πόσο «βαλτωμένη» είναι η αξιολόγηση. Όσο για το ότι η κυβέρνηση περιμένει να … «αποβαλτωθεί» αυτή με πολιτικό τρόπο, την αντιμετωπίζουν ως να πρόκειται για θεατές στο …ίδιο έργο, αφού η «πολιτική διαπραγμάτευση» του προηγούμενου διαστήματος είχε τα γνωστά αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα, για «κροκοδείλια δάκρυα» για τις ζωές που χάνονται αντί σχεδίου και μέτρων που πρέπει να ληφθούν πάραυτα, κατηγορούν τον πρωθυπουργό στην Χαριλάου Τρικούπη. Σχολιάζοντας την τοποθέτησή του στη Βουλή επί του προσφυγικού ζητήματος, στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι οι καθημερινές τραγωδίες στο Αιγαίο, όσο και οι προσβλητικές εικόνες στο πιλοτικό hot spot της Λέσβου δεν προβληματίζουν τον πρωθυπουργό. Μιλούν για γενικόλογες μόνο διαπιστώσεις εκ μέρους του γύρω από την κατάσταση στα νησιά και για κροκοδείλια δάκρυα για τις ζωές που χάνονται, αφού την ίδια ώρα αποφεύγει να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο και μέτρα για την αντιμετώπιση της σκληρής πραγματικότητας. Ακόμα και τα εύσημα που επιφύλαξε στους ανθρώπους του Λιμενικού, τα βλέπουν ως …ειρωνεία, αφού η κυβέρνηση δεν έχει κάνει το παραμικρό για την ενίσχυση του Λιμενικού σε στελέχη και πλωτά μέσα.
Στην ουσία του θέματος, και δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τη δέσμευση σε δυο μήνες να λειτουργούν δομές υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλα κράτη μέλη, αλλά η κυβέρνηση δε δείχνει να έχει αποφασίσει καν πού θα χωροθετηθούν, βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό ώστε να τοποθετηθεί η κυβέρνηση επί της ύπαρξης ή μη ενός συγκροτημένου εθνικού σχεδίου για τη διαχείριση των ροών, για συγκεκριμένες δράσεις συνεργασίας των συναρμόδιων υπουργείων στον τομέα της διάσωσης, της υποδοχής και της καταγραφής των προσφύγων καθώς και τις πολιτικές συνεργασίας με τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς.
Τι αναμένουν; Υπεύθυνη ενημέρωση, αντί ευχολογίων, λένε. Και τότε, είναι έτοιμοι να μπουν και σε διαδικασία …συνεννόησης.

 

Για τα αεροπλάνα

Την ίδια ώρα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέβασαν του τόνους μόλις είδαν δημοσίευμα ότι πλήρωσε μέρος του τιμήματος ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενεργοποίηση της σύμβασης ανακατασκευής των υπέργηρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας από την Lockheed Martin.

«Την ώρα που επικαλούνται έλλειψη χρημάτων και δεν καταβάλλουν τα επιδόματα σε φτωχούς, στις οικογένειες με παιδιά, στους τρίτεκνους και στους πολύτεκνους, έδωσαν 40 εκατομμύρια ως προκαταβολή της Σύμβασης Καμμένου για τα “σαπάκια”», σχολίασε ο Γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου. Κατόπιν τούτου, σχολίασε ότι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι η υλοποίηση ζημιογόνων, για το Δημόσιο Συμβάσεων και όχι η προστασία των αδύναμων συμπολιτών μας, «χτυπώντας» έτσι στο μαλακό υπογάστριο της κυβέρνησης.

Ένα βήμα παραπέρα πήγε την κριτική του ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ζητώντας να μάθει αν πρόκειται για κυβερνητική επιλογή και κατά πόσον αυτή υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών, δεδομένης προφανώς της οικονομικής συγκυρίας για την χώρα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα