Δίχως κόμπλεξ ο Γκουστάβο Πογιέτ

Κάποτε, είχε έρθει στην ΑΕΚ ο Γιώργος Δώνης και παρά το ότι το 4-3-3 που προσπαθούσε να εφαρμόσει δεν λειτουργούσε, επέμενε σε αυτό. Στις συνεντεύξεις τύπου εκνευρισμένος προσπαθούσε να υπερασπιστεί τις ιδέες του και απολογούμενος για την εικόνα της ομάδας, έλεγε πως δεν φταίει το σύστημα και δεν έχει καμία εμμονή σε αυτό. Είχε όμως ξεκάθαρη εμμονή.

Ο Γκουστάβο Πογιέτ, για να έρθουμε στο σήμερα, προανήγγειλε προ ημερών πως θα εφαρμόσει το δικό του σύστημα στην ΑΕΚ και πράγματι αποδείχθηκε πως είχε στο μυαλό του το 4-3-3 με κόφτη τον Σιμόες και εσωτερικά χαφ τον Μάνταλο και τον Γιόχανσον. Με αυτό το σύστημα παρατάχθηκε στην Κομοτηνή κόντρα στον Πανθρακικό και για 20 περίπου λεπτά λειτούργησε άψογα, με τον Σουηδό μέσο, μάλιστα, να βγάζει με το γκολ του ασπροπρόσωπο τον προπονητή του. Λίγα λεπτά αργότερα, όμως και μέχρι το τέλος του αγώνα, αποδείχθηκε γιατί ο Πογιέτ θεωρείται ταλαντούχος προπονητής.

Βλέποντας τον Πανθρακικό να βγαίνει μπροστά για να ισοφαρίσει και αντιλαμβανόμενος την έλλειψη δεύτερου «κόφτη» μπροστά στα κεντρικά μπακ, πέταξε στα σκουπίδια το σύστημά του και εφάρμοσε αυτό του Τραϊανού Δέλλα, δηλαδή το 4-2-3-1. Επίσης, στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης, βλέποντας την πίεση, θυσίασε την «αξιοπρέπεια» της μεγάλης ομάδας που παίζει κόντρα στον ουραγό και έβαλε στο γήπεδο έναν ακόμη αμυντικό κι ένα αμυντικό χαφ, μετατρέποντας το σύστημα σε 5-4-1.

Όλα αυτά δεν θα τα… συζητούσαμε τώρα αν ο Πανθρακικός έκανε το 2-2, αλλά πέρα από το αποτέλεσμα πρέπει να κριθεί και η ιδιοσυγκρασία του Γκουστάβο Πογιέτ, διότι αυτός θα βρίσκεται στον πάγκο της ΑΕΚ και τις επόμενες εβδομάδες. Το πόρισμα είναι ότι ο συγκεκριμένος προπονητής δεν έχει εμμονές και ξέρει να διαχειρίζεται καταστάσεις με τους παίκτες που έχει στη διάθεσή του (ωραίο κοουτσάρισμα στη Λεωφόρο και στην Κομοτηνή). Με τον Αστέρα ρίσκαρε και έπαιξε επιθετικά στο δεύτερο ημίχρονο με δέκα παίκτες και μάλλον η ευθύνη της ήττας βαραίνει τον Βάργκας.

Πέραν του κοουτσαρίσματος, ανέβασε κατακόρυφα το ηθικό του Άρθο και του Μπουονανότε και πήρε πράγματα από αυτούς στον αγώνα, όπως φάνηκε ξεκάθαρα. Τέλος, είχε πλουραλισμό στην επίθεση και εμπλοκή πολλών επιθετικών παικτών του στα γκολ της ομάδας του (σέντρα Μπαρμπόσα, κεφαλιά Γιόχανσον στο 1-0 και αλλαγή παιχνιδιού Αραβίδη, πάσα Μάνταλου για το πέναλτι που κέρδισε ο Μπουονανότε).

Η ΑΕΚ μπορεί να μην ενθουσίασε στην Κομοτηνή, αλλά νίκησε και εδώ που τα λέμε παραμένει ψηλά στη βαθμολογία, έχοντας παίξει τα τρία ντέρμπι εκτός έδρας και όλα δείχνουν πως η επιστροφή σε ρόλους πρωταγωνιστικούς πλησιάσει. Υπάρχει το κίνητρο της Ευρώπης, ακόμη περισσότερο της δεύτερης θέσης και φυσικά το Κύπελλο. Και μην ξεχνάμε, υπάρχει πάντα και η προοπτική του γηπέδου!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα