ΔΕΗσεις Τσίπρα

ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ...

Ένα γινάτι απειλεί να τινάξει στον αέρα την Ελλάδα. Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχουν προσφέρει «γη και ύδωρ» στους δανειστές, η διαπραγμάτευση σκοντάφτει στα εργασιακά, θέμα το οποίο ο πρωθυπουργός έχει αναγάγει σε σωστική λέμβο για τον ίδιο και το κόμμα του.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Όλα του τα «όχι» έγιναν «μάλιστα» με εξαίρεση ένα: τα εργασιακά. Μικρή σημασία πλέον έχει το πότε οι θεσμοί θα επιστρέψουν και αν η χώρα θα προλάβει το Eurogroup της 7ης Απριλίου. Εκείνο που πλέον μένει είναι πως η περιβόητη διαπραγμάτευση έχει μετατραπεί σε συντριβή τόσο για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα όσο και για το κόμμα του. Καμία κόκκινη γραμμή δεν τηρήθηκε, το αφορολόγητο μειώνεται εκ νέου σφάζοντας τους μικρούς οι οποίοι έχουν σηκώσει και το μεγαλύτερο βάρος της φορολαίλαπας, οι συνταξιούχοι εκτελούνται με αφαίμαξη καθώς όλα δείχνουν πως χάνουν συνολικά άλλες δύο συντάξεις, ενώ μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες επιχειρήσεις, η ΔΕΗ, ξεπουλιέται έναντι πινακίου φακής. Και αν κάποιος υποστηρίξει πως ήδη είχε πουληθεί με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, θα πρέπει να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ πουλήματος και ξεπουλήματος!

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας «επιστράτευσε» μέχρι και τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών, Γκάι Ράιντερ, με τον οποίο συναντήθηκε χθες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επίσκεψη του κ. Ράιντερ «γίνεται σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την προσπάθειά της να ανακάμψει». Σημείωσε, επίσης, πως «δίνει ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα ότι οι προσπάθειές μας να σταματήσει το εδώ και επτά χρόνια καθεστώς εξαιρέσεων από τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές που αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, πρέπει να δικαιωθούν».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάτω από αυτήν την ευρύτερη υποστήριξη οι εξελίξεις δείχνουν ότι είναι πιθανό να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη β΄ αξιολόγηση.

Ο κ. Ράιντερ, σε δήλωσή του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ανέφερε ότι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζόμενων που το ILO υπερασπίζεται, είναι το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. «Και πιστεύουμε», είπε, «ότι ο σεβασμός σε αυτό το δικαίωμα, όπως και να το λαμβάνουμε υπόψη, πρέπει να είναι σημαντικό κομμάτι της θεώρησης, όχι μόνο των ελληνικών παραγόντων (κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων) αλλά και των διεθνών εταίρων σας». «Και θα στηρίξουμε σθεναρά αυτήν την υπόθεση», σημείωσε.

Ο γενικός διευθυντής του ILO υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να συνδέουμε τις συγκεκριμένες συνθήκες στην Ελλάδα με το μέλλον της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού κοινωνικού εγχειρήματος. «Το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να βασίζεται σθεναρά στις κοινωνικές αρχές που την έκαναν επιτυχημένη για δεκαετίες», επεσήμανε και κατέληξε: «Η ελληνική υπόθεση σχετίζεται άμεσα με το ευρωπαϊκό μέλλον».

 

Στάχτη στα μάτια βουλευτών και ψηφοφόρων

Οι συλλογικές συμβάσεις τείνουν να γίνουν εμμονή για τον Αλέξη Τσίπρα, μιας και είναι το μόνο ουσιαστικό αντίβαρο ώστε να ρίξει στάχτη στα μάτια των βουλευτών του και των (όσων) πιστών ψηφοφόρων. Και όμως, την ίδια ώρα θα μπορούσε η κυβέρνησή του να παρέμβει ουσιαστικά στην παντελώς αποσυντονισμένη αγορά εργασίας όπου καταστρατηγείται κάθε νόμος.

Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, η μαύρη εργασία βρίσκεται εκτός ελέγχου, οι συμβάσεις σπάνια ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ενώ δεν λείπουν και καταγγελίες για πληρωμές που επιστρέφονται στους εργοδότες. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να γονατίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία αιμορραγούν και κανένας νόμος δεν φαντάζει δυνατόν να τα σώσει. Και όμως, αντί η κυβέρνηση να ασχοληθεί με αυτό και να κάνει τη διαφορά, αναλώνει τις περιορισμένες της δυνάμεις σε μια μάχη προ πολλού χαμένη!

Επί του πρακτέου τώρα και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το τοπίο αναφορικά με την επιστροφή των θεσμών παραμένει εντελώς ασαφές. Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν πως όλα είναι ανοικτά και τίποτε δεν μπορεί να αποκλείεται.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει πως το EuroWorking Group της Πέμπτης αποφάσισε «να προτείνει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA)». Δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δήλωσε από την πλευρά της η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, εκθέτοντας την ελληνική κυβέρνηση.

Η Ανίκα Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις, οι οποίες συνεχίζονται σε διάφορα επίπεδα από την έδρα των θεσμών. «Αυτές οι διαβουλεύσεις θα επιτρέψουν να ανοίξει η πόρτα για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα με στόχο να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση. Ωστόσο, δεν έχει οριστεί ακόμα η ημερομηνία επιστροφής τους», δήλωσε η κα Μπράιτχαρτ.

Εφόσον πάντως υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει… Ανάσταση φέρνοντας τα νέα μέτρα στη Βουλή μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Το σχετικό νομοσχέδιο θα ακολουθήσει διαδικασίες «εξπρές» προκειμένου να ψηφιστεί το αργότερο έως τη Μεγάλη Τετάρτη.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα