ΔΕΗ: “Αυτό είναι το κόστος μας”

Τελικά η ΔΕΗ είναι brand name που πουλάει. Δεν εξηγείται αλλιώς ούτε η σκόνη που σηκώθηκε με τη δημοσιοποίηση κοστολογικών στοιχείων της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ούτε η πρεμούρα κάποιων ΜΜΕ να ασχολούνται μαζί της ακόμη και τα… άγρια χαράματα, όπως για παράδειγμα το οικονομικό πόρταλ euro2day.gr.

Τι έκανε το κατά γενική ομολογία έγκυρο site οικονομικών ειδήσεων; Στις 7:45 σήμερα το πρωί ανήρτησε ένα θέμα στο οποίο ψέγει(!) τη ΔΕΗ ότι μετά την έκδοση της απόφασης της Διαιτησίας με το Αλουμίνιον, η δημόσια επιχείρηση χρησιμοποιεί μια επικοινωνιακή τακτική που σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου «γυρίζει μπούμερανγκ για την ΔΕΗ».

Ειδικότερα στο άρθρο του euro2day.gr εκφράζεται ο ισχυρισμός ότι στα κοστολογικά της στοιχεία για τη λιγνιτική παραγωγή, η ΔΕΗ εμφανίζεται να έχει ένα μέσο κόστος, χωρίς απόδοση κεφαλαίων, το 2012 της τάξης των 50,8 ευρώ/μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες), «ωστόσο το ίδιο χρονικό διάστημα, οι προσφορές που υπέβαλε στον ημερήσιο ενεργειακό προγραμματισμό (pool) για την παραγωγή της από λιγνιτικές μονάδες, κατά μέσο όρο αντιστοιχούσαν σε 33 ευρώ».

Μάλιστα, το euro2day.gr -επικαλούμενο δικές του πληροφορίες- αναφέρει ότι οι συλλογικοί φορείς των παραγωγών ΑΠΕ προετοιμάζονται να προσφύγουν στο ΥΠΕΚΑ και στη ΡΑΕ με αίτημα να υπολογιστούν ακριβώς οι επιπτώσεις που είχε η υποκοστολόγηση της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ στο έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ, ώστε να μην επιμερισθούν στους παραγωγούς, στο πλαίσιο της αναμενόμενης αναμόρφωσης των αμοιβών τους.

Ποια είναι η αλήθεια; Ότι στο σκεπτικό του το euro2day άφησε απ΄ έξω μια σημαντική ως προς την αλήθεια και την ακρίβεια του ρεπορτάζ παράμετρο: ότι η τιμή που δίνει η ΔΕΗ στη χονδρεμπορική αγορά είναι όντως περί τα 32-344 ευρώ/μεγαβατώρα, αλλά σε αυτή την τιμή δεν περιλαμβάνονται τα λειτουργικά έξοδα της ΔΕΗ! Το… οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι ενώ η ΔΕΗ έχει καταστήσει σαφή αυτή τη διαφοροποίηση, κάποιοι επιμένουν να μην ακούν. Ή για να είμαστε ακριβέστεροι, επιμένουν να ακούν επιλεκτικά τις αιτιάσεις π.χ. της Αλουμίνον που εδώ και 20 ημέρες περιφέρει δεξιά κι αριστερά ένα αντίστοιχο (τυχαίο άραγε;) επιχείρημα και μία «παρανομία» που δήθεν διαπράττει η ΔΕΗ.

Γι΄αυτό και σήμερα το απόγευμα η ΔΕΗ χρειάστηκε να βγάλει ανακοίνωση, ώστε να βάλει τα πράγματα (και κάποια μέσα ενημέρωσης που αρκέστηκαν μόνο στο «φροντιστήριο» της Αλουμίνιον ) στη θέση τους.

 

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Με αφορμή δημοσιεύματα του τύπου που σχολιάζουν το κόστος των προσφορών που υποβάλλει η ΔΕΗ στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό της χονδρεμπορικής αγοράς, από την Επιχείρηση διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1. Η ΔΕΗ τηρούσε και τηρεί πιστά τις κείμενες διατάξεις για τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς και υποβάλλει τις προσφορές της στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό σύμφωνα με το εν λόγω θεσμικό πλαίσιο.

2. Ειδικότερα, οι κανόνες λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς προβλέπουν ότι οι παραγωγοί οφείλουν να δομούν την προσφορά τους λαμβάνοντας ως ελάχιστη τιμή προσφοράς την τιμή του ελάχιστου μεταβλητού κόστους των μονάδων τους και όχι το πλήρες κόστος. Κύριο στοιχείο του μεταβλητού κόστους είναι το κόστος καυσίμου.

3. Τα στοιχεία απολογιστικού κόστους που ανακοίνωσε πρόσφατα η Επιχείρηση αφορούν το πλήρες κόστος παραγωγής και δεν είναι νοητή οποιαδήποτε σύγχυση μεταξύ μεταβλητού και πλήρους κόστους (χωρίς απόδοση κεφαλαίων). Συγκεκριμένα, το πλήρες κόστος χωρίς απόδοση κεφαλαίων περιλαμβάνει πολλές άλλες κατηγορίες κόστους, επιπλέον του κόστους καυσίμου που αποτελεί την κύρια συνιστώσα του μεταβλητού κόστους, όπως π.χ. κόστος λειτουργίας και συντήρησης, χρηματοοικονομικά, αποσβέσεις, φόρους/τέλη κ.α.

4. Η λειτουργία της αγοράς τελεί υπό την εποπτεία της ΡΑΕ στην οποία η ΔΕΗ υποβάλλει το σύνολο των στοιχείων της για τον έλεγχο της τήρησης του κανονιστικού πλαισίου.

5. Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη εταιρεία που λειτουργεί σε καθεστώς διαφάνειας και δημοσιεύει ανελλιπώς λεπτομερέστατα στοιχεία κάθε τρίμηνο στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα