Δεκάδες παραβάσεις σχετικές με την τήρηση και τις ενδείξεις των τιμοκαταλόγων καφέ και εστιατορίων

Μετά από την απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Πάρη Κουκουλόπουλου στην με ΑΠ. 1107/28-8-2014 αναφορά του βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη με θέμα «Ρυθμίσεις διάθεσης ελαιολάδου στην εστίαση και την λιανική αγορά», δίνεται στη δημοσιότητα και η απάντηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Γεράσιμου Γιακουμάτου.

Στην αναφορά του ο κ. Βιρβιδάκης κατέθεσε έγγραφο του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης το οποίο υπογράφει ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ – Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γεώργιος Μαρινάκης προς τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο, την Περιφέρεια και Αντιπεριφέρειες Κρήτης, το οποίο κοινοποιείται στους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές Κρήτης και τις Δ/νσεις Ανάπτυξης Αντιπεριφερειών Κρήτης, με θέμα «Ρυθμίσεις διάθεσης ελαιολάδου στην εστίαση και την λιανική αγορά».

Στην απάντησή του, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας αναφέρει μεταξύ άλλων:

«…Με την Α2-718 ΦΕΚ2090/Β/14 Απόφαση «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) στο άρθρο 91 παρ. 4α είναι υποχρεωτική η αναγραφή στους τιμοκαταλόγους των κέντρων εστίασης και αναψυχής του είδους των ελαίων και της χρήσης τους, στις περισσότερες δε περιπτώσεις οι επιχειρηματίες έχουν συμμορφωθεί προς το συμφέρον του καταναλωτή.

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, με στόχο τόσο την προστασία του καταναλωτή όσο και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς διενεργούν καθημερινά τακτικούς και έκτακτους ελέγχους ως προς την εφαρμογή των κανόνων ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνονται παραβάσεις επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις (διοικητικές και ποινικές).

Συγκεκριμένα, από την έναρξη ισχύος της Υπουργικής Απόφασης Α2-861/22-8-2013 «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.).» έως και τον Αύγουστο 2014, τα ελεγκτικά κλιμάκια της Διεύθυνσης Ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Αττικής καθώς και στους όμορους νομούς, επέβαλλαν συνολικά 1.006 διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης, συνολικής αξίας 1.076.100 €.

Ειδικότερα, κατά τους ανωτέρω ελέγχους, αναφορικά με αυτούς σε καταστήματα εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, κ.α.) διαπιστώθηκαν 62 παραβάσεις των άρθρων 90 και 91 της Υ.Α. Α2-861/22-8-2013 σχετικά με την τήρηση και τις ενδείξεις των τιμοκαταλόγων εστίασης/ αναψυχής, και επεβλήθησαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα συνολικής αξίας 40.000€. Όσον αφορά την νήσο Κρήτη, η αρμοδιότητα των ελέγχων ανήκει πρωτίστως στις αντίστοιχες Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ελεγκτικού μηχανισμού καταδεικνύει την αμετάθετη θέση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για πλήρη και χωρίς εκπτώσεις εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, η οποία, σε συνδυασμό με τις υλοποιούμενες μεταρρυθμίσεις, συνθέτει ένα νέο περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού ενδυναμώνοντας παράλληλα την ασφάλεια δικαίου για τους καταναλωτές.»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα