Δεκάδες πυροβολισμοί μέσα στη Βουλή του Καναδά

Δεκάδες πυροβολισμοί έπεσαν την Τετάρτη μέσα στο κεντρικό κτήριο της Βουλής του Καναδά, στην Οτάβα, κατά την καταδίωξη ενός ή περισσότερων ενόπλων οι οποίοι νωρίτερα άνοιξαν πυρ στον περίβολο του κοινοβουλίου, τραυματίζοντας έναν στρατιώτη, ο οποίος λίγο αργότερα υπέκυψε και έναν φρουρό, ο οποίος νοσηλεύεται.

Το κοινοβούλιο έχει αποκλειστεί, ενώ γύρω και εντός του επιχειρούν βαριά οπλισμένοι άνδρες των καναδικών δυνάμεων ασφαλείας. Νεκρός έπεσε εντός του κτηρίου τουλάχιστον ένας εκ των δραστών.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, οι επιθέσεις εκτελέστηκαν από έναν έως τρεις δράστες.

Όπως ανέφεραν πολλοί μάρτυρες, ο ή οι δράστες πυροβόλησαν αρχικά τον στρατιώτη και κατόπιν, υπό την απειλή όπλου, άρπαξαν ένα κρατικό αυτοκίνητο με σκοπό να προσεγγίσουν με αυτό τις πύλες του κοινοβουλίου. Στον περίβολο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου επιτρέπονται μόνο τα περιπολικά και τα αυτοκίνητα που διαθέτουν άδεια.

Οι δράστες αμέσως μετά όρμησαν μέσα στο κεντρικό κτήριο, όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές.

Ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη και ακολούθησαν σφοδρά πυρά από τους αστυνομικούς, όπως δείχνει βίντεο που τράβηξε με το κινητό τηλέφωνό του ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Globe & Mail που βρισκόταν εντός του κτηρίου.

 

Ασφαλής ο Καναδός πρωθυπουργός

«Ένας άνδρας μπήκε τρέχοντας στο κοινοβούλιο. Τον καταδίωκαν αστυνομικοί που φώναζαν σε όλον τον κόσμο να καλυφθεί», δήλωσε ο υπάλληλος του κοινοβουλίου Μαρκ-Αντρέ Βιο.

Ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, το γραφείο του οποίου βρίσκεται εντός της αποκλεισμένης ζώνης, απομακρύνθηκε και είναι «ασφαλής», όπως είπε ο εκπρόσωπός του. Σε «ασφαλή» σημεία μεταφέρθηκαν επίσης οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Τόμας Μάλκερ του κόμματος NPD και ο Τζάστιν Τριντό των Φιλελευθέρων.

Οι κάτοικοι του κέντρου της Οτάβα έλαβαν εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους και να απομακρυνθούν από τα παράθυρα, καθώς η αστυνομία εξέφραζε φόβους ότι ένοπλος είχε καταφύγει στη στέγη του κοινοβουλίου. Ελεύθεροι σκοπευτές πήραν θέση στις στέγες των γύρω κτηρίων, όπως στο Μουσείο Καλών Τεχνών.

Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό όλων των κυβερνητικών κτηρίων στην καναδική πρωτεύουσα, ενώ φέρονται να αναζητούν έναν ύποπτο ο οποίος διέφυγε πεζός προς την περιοχή του Σατό και άλλον έναν ο οποίος πιθανόν να διέφυγε με μοτοσικλέτα.

Όλες οι βάσεις των ενόπλων δυνάμεων του Καναδά ανά την χώρα έχουν κλείσει, παράλληλα, τις πύλες τους σε πολίτες.

 

Αποκλεισμός εμπορικού κέντρου και ξενοδοχείου

Λίγο μετά τις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδος, οι δυνάμεις ασφαλείας  προχώρησαν σε αποκλεισμό και του εμπορικού κέντρου Ριντό, κοντά στο κοινοβούλιο, χωρίς να γίνεται ξεκάθαρο εάν εκεί έχει καταφύγει εκεί ένας ή περισσότεροι δράστες της επίθεσης στη Βουλή.

Σε μαρτυρίες από το σημείο γίνεται λόγος για ήχους πυροβολισμών στην περιοχή του εμπορικού κέντρου λίγο νωρίτερα.

Αποκλεισμένο είναι εδώ και λίγα λεπτά και το ξενοδοχείο Σατό Λοριέ, κοντά στο εμπορικό κέντρο.

Η αστυνομία δήλωσε και επισήμως ότι αναζητά περισσότερους του ενός υπόπτους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα