«Δεν έγινε αρκετή πρόοδος»

 Δεν βλέπει πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και αυτό τόνισε στις δηλώσεις, λίγο πριν από τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες.  Ο πρόεδρος της Κομισιόν  κατέστησε σαφές ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας και έστειλε σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι οι αποφάσεις παίρνονται στο Eurogroup.  Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος είχε συνάντηση και με τον Μάρτιν Σουλτς, τόνισε ότι «χρειάζεται πολιτική βούληση».

«Θα συζητήσουμε τα θέματα που υπάρχουν στο τραπέζι. Η Κομισιόν πάντα θέλει να βοηθά», είπε o Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αλλά συμπλήρωσε ότι «δεν έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος στις εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες. Πρέπει όμως να συμβεί αυτό».

«Δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία. Θέλω οι Ευρωπαίοι να δουλέψουν μαζί. Ο πρωθυπουργός υιοθετεί μια τροχιά πιο ευρωπαϊκή και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα», τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι ο κύριος παίκτης. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup.

«Συζητούμε με την Ευρώπη για να βρούμε τον καλύτερο τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου. Συζητώ με φίλους της Ελλάδας και πιστεύω ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση τα προβλήματα λύνονται», είπε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας. «Ναι», σχολίασε ο Γιούνκερ.

«Υπάρχουν εντάσεις πάντα μεταξύ χωρών. Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και ‘μεταφράσεις’ για τις αποφάσεις που ελήφθησαν», παραδέχτηκε ο Μάρτιν Σουλτς μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Αυτό θα το αντιμετωπίσουμε και θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις εντάσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αισιόδοξος ότι οι όποιες παρατηρήσεις θα διευθετηθούν».

«Η Ελλάδα άρχισε να καλύπτει τις υποχρεώσεις της. Κάνουμε αυτό που δεσμευτήκαμε και θέλουμε και οι εταίροι να κάνουν το ίδιο. Οι παρεξηγήσεις θα λυθούν και θα προχωρήσει η συμφωνία που κάναμε στις 20 Φεβρουαρίου», είπε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αμφότεροι στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα μέτρα ανάπτυξης το επόμενο τετράμηνο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της ανεργίας και της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Ζούμε σε δύσκολες ημέρες. Συζητήσαμε τι πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε τα προβλήματα και να βρούμε στρατηγικές. Οι λύσεις έρχονται με διάλογο μεταξύ των χωρών μελών και των θεσμών», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Συζητήσαμε βραχυπρόθεσμα μέτρα. Μέτρα για να μειωθεί το δράμα που περνά η Ελλάδα και συμφωνήσαμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κινηθεί γρήγορα σε ό,τι αφορά προγράμματα χρηματοδότησης για την ανεργία», τόνισε. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ελληνικό πρόγραμμα ανάπτυξης για το επόμενο τετράμηνο».

«Συζητάμε για τα πραγματικά προβλήματα. Τις απαραίτητες κινήσεις για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και το πρόβλημα της τεράστιας ανεργίας των νέων», είπε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δαπάνησα το 90% του χρόνου για τις διαπραγματεύσεις, τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με τα προβλήματα, όπως αυτό της ανεργίας. Το μήνυμα στον ελληνικό λαό δεν είναι μόνο ‘εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή’. Τώρα οι θεσμοί της Ευρώπης θα δώσουν βοήθεια και αλληλεγγύη για τα προβλήματα», συμπλήρωσε.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα