Δεν έχω, δεν πληρώνω…

Την απόδειξη της αδιέξοδης πολιτικής που ακολουθεί καλείται πλέον να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, στον πιο κρίσιμο τομέα, τον οικονομικό. Τα στοιχεία που επεξεργάζονται στο αρμόδιο υπουργείο είναι άκρως απογοητευτικά και ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Καταρχήν έγινε γνωστό πως οι φορολογούμενοι επιστράτευσαν τις πιστωτικές τους κάρτες για να πληρώσουν τις οφειλές τους στην εφορία. Επί της ουσίας δηλαδή μεταχρονολόγησαν το χρέος τους χωρίς να είναι βέβαιοι πως τότε θα μπορέσουν να το αποπληρώσουν.

Και τώρα γίνεται γνωστό πως ένας στους τρεις δεν πλήρωσε καθόλου την πρώτη δόση και πλέον είναι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της κατάσχεσης. Αυτή τη φορά τα νούμερα μιλάνε ευθέως και ξεκάθαρα και μάλιστα δείχνουν την μεγάλη αποτυχία της ακολουθούμενης πολιτικής. Αναλυτικά, 671.000 από τους 2.431.000 υπόχρεους για καταβολή φόρου δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν και τώρα καλούνται να προχωρήσουν άμεσα σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο να έρθουν αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Αυτό βέβαια έχει ως συνέπεια και τα έσοδα να είναι αντιστοίχως μειωμένα. Τα εκκαθαριστικά τα οποία απαιτούσαν πληρωμή έως τις 31 Ιουλίου αφορούσαν σε βεβαιωμένους φόρους 1.114.509.000 ευρώ. Στο ταμείο, όμως, μπήκαν μόλις 775.031 εκατομμύρια ευρώ, με την εισπραξιμότητα της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος στο 69,5%.

Προς το παρόν στο υπουργείο Οικονομικών και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και παρά τις υστερήσεις δεν σήμανε συναγερμός με τη δικαιολογία πως αντίστοιχο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και πέρυσι τον Ιούλιο, όταν επίσης τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν είχαν πληρώσει την πρώτη δόση. Με τη διαφορά, όμως, ότι φέτος και σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών η εξέλιξη δεν αναμένεται αντίστοιχη της περσινής.

Κίνδυνος για κατασχέσεις

Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές εκθέτουν στον κίνδυνο κατασχέσεων 671.000 φορολογούμενους, οι οποίοι δεν πλήρωσαν τη δόση στην ώρα της. Αν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους εντός των επόμενων ημερών, αυτόματα μπαίνουν στο κάδρο των κατασχέσεων. Από την επομένη της προθεσμίας πληρωμής των φόρων, η οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη και εφόσον δεν ρυθμιστεί σε δόσεις ο φορολογούμενος είναι εκτεθειμένος σε κατασχέσεις.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως πριν γίνει απαιτητή η πρώτη δόση φόρου εισοδήματος, 3.881.795 φορολογούμενοι είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς με ληξιπρόθεσμες οφειλές και 1.619.875 φορολογούμενοι ήταν εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Στο τέλος Μαΐου, 930.160 φορολογούμενοι είχαν διαπιστώσει ότι η εφορία είχε τρυπώσει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με κατασχέσεις, προκειμένου να εισπραχθούν όσα οικειοθελώς δεν κατεβλήθησαν. Από τις αρχές του έτους, φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη 4,748 δισ. ευρώ προστέθηκαν στα βιβλία της ΑΑΔΕ, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό απλήρωτων φόρων και λοιπών υποχρεώσεων προς το δημόσιο στα 95 δισ. ευρώ. Από αυτά, ούτε 15 δισ. ευρώ δεν κρίνονται εισπράξιμα.

Οι επόμενοι πονοκέφαλοι με νέες δόσεις προς την εφορία έρχονται από τον Σεπτέμβριο. Η δεύτερη δόση φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου όπως και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Έως τον Ιανουάριο του 2017, η εφορία κάθε μήνα κάτι θα ζητά. Μία από τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τον Δεκέμβριο τα τέλη κυκλοφορίας και νωρίτερα, τον Νοέμβριο, την τελευταία δόση του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Πήρε «φωτιά» η πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους

Την ίδια ώρα, στα 2,4 εκατ. «χτυπήματα» έφτασε την Πέμπτη, πρώτη ημέρα λειτουργίας της, η επίσκεψιμότητα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό επιχειρήσεων (βλ. σχετικό ρεπορτάζ σελ. 16,25), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομίας γεγονός που αποδεικνύει την προσπάθεια των οφειλετών να «καθαρίσουν».

Κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων, καταγράφηκαν τα παρακάτω στοιχεία:

– Ο διαδικτυακός τόπος της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr) δέχτηκε 2,4 εκατομμύρια «χτυπήματα» (hits), γεγονός που εξηγεί την καθυστέρηση μερικών δευτερολέπτων στην πρόσβαση, που καταγράφηκε κάποιες στιγμές. Υπήρξαν 46.357 διαφορετικοί επισκέπτες, εκ των οποίων:

– Πάνω από 21.000 διαφορετικοί επισκέπτες μελέτησαν τις σελίδες που αφορούν τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Σταθάκη για τα φυσικά πρόσωπα.

– Πάνω από 25.000 διαφορετικοί επισκέπτες μελέτησαν τις σελίδες που αφορούν στο θεσμικό πλαίσιο και τις λύσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού

Επίσης, 7.344 επισκέπτες έκαναν εισαγωγή στην πλατφόρμα (σημειώνεται ότι υπάρχει και εναλλακτική είσοδος μέσω του διαδικτυακού τόπο www.gsis.gr της ΓΓΠΣ) και 2.400 επιχειρήσεις ξεκίνησαν τις διαδικασίες της πλατφόρμας με σκοπό την υποβολή αίτησης. Από αυτές 310 δεν πληρούν τα κριτήρια του νόμου και απορρίφτηκαν και 150 πληρούν τα κριτήρια του νόμου και προχώρησαν στη συμπλήρωση της αίτησης, επισυνάπτοντας τουλάχιστον ένα αρχείο.

Από τους 46.000 επισκέπτες, οι 23.000 προήλθαν από την Αττική και οι 4.500 προήλθαν από τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας η μέγιστη επισκεψιμότητα της πλατφόρμας έφτασε σε 2.500 ταυτόχρονες συνδέσεις, ενώ μέχρι στιγμής δεν προέκυψε κανένα τεχνικό πρόβλημα στην πλατφόρμα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα