Δεν ήξερε, δεν ρώταγε;

Χαρακτηριστική περίπτωση της Ελλάδος που… τρώει τα παιδιά της είναι η περίπτωση παγκοσμίου φήμης πανεπιστημιακού χειρουργού, ο οποίος εγκατέλειψε την καριέρα του στις ΗΠΑ για να αναλάβει στη χώρα του τη θέση του διευθυντή πανεπιστημιακής κλινικής που τελικά δεν λειτούργησε ποτέ!

Ο εν λόγω πανεπιστημιακός καρδιοχειρουργός όχι μόνο εγκατέλειψε μια μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό για να υπηρετήσει την χώρα του, όπως του ζητήθηκε, αλλά στο τέλος τα αρμόδια όργανα της απαξίωσαν ακόμα και να απαντήσουν στις επιστολές διαμαρτυρίας του.

Ο γιατρός προσέφυγε τελικά στη δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη όμως χρόνια μετά το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως υπερβολική σε σχέση με το μέγεθος της ηθικής βλάβης που υπέστη, τη χρηματική αποζημίωση των 250.000 ευρώ που του επιδικάστηκε.

 

Το ιστορικό

Ο προσφεύγων είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα γενικής χειρουργικής θώρακος και αγγειοχειρουργικής μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Εκεί εργάστηκε στο νοσοκομείο Methodist του Χιούστον και σε διάφορα πανεπιστημιακά νοσοκομεία (Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Medical Collegeof Wisconsin και Baylor College of Medicine), ενώ παράλληλα συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του ιδρύματος τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Ακόμη δίδασκε στο Baylor College of Medicine του Χιούστον και στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Τον Ιούνιο του 1992 κλήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, που είχε προκηρύξει μια θέση διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού στην βαθμίδα καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο την καρδιακή χειρουργική, να έρθει στη χώρα του για να καταλάβει τη συγκεκριμένη πανεπιστημιακή θέση.

Το δεύτερο δεκαήμερο, μάλιστα, του Σεπτεμβρίου 1993 ο υπουργός Παιδεία προκήρυξε την επίμαχη θέση και ο επίμαχος γιατρός εξελέγη τακτικός καθηγητής.

Τον Απρίλιο του 1998 με απόφαση του υπουργού Παιδείας η κλινική εγκαταστάθηκε στο Κοργιαλένειο–Μπενάκειο Νοσοκομείο και με νεότερη απόφαση της Ιατρικής Σχολής ο εν λόγω καθηγητής διορίστηκε διευθυντής. Όμως, παρά την ίδρυση και εγκατάσταση της καρδιοχειρουργικής κλινικής, αυτή ουδέποτε λειτούργησε. Μάλιστα μέχρι την ημέρα της παραίτησής του που έγινε στις 29 Μαΐου 2001 δεν είχε γίνει καμία προμήθεια του αναγκαίου ιατρικού και λοιπού εξοπλισμού, αλλά ούτε και πρόσληψη προσωπικού.

Πριν ο καθηγητής οδηγηθεί σε παραίτηση έστειλε, χωρίς να έχει καμία τύχη, σχετικές επιστολές στον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, στο Πρυτανικό Συμβούλιο, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής. Έτσι, στράφηκε με αγωγή του τόσο κατά ελληνικού Δημοσίου όσο και κατά του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διεκδίκησε το ποσό των 5.000.000 ευρώ για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη, από την παράνομη συμπεριφορά του κράτους και του πανεπιστημίου, την προσβολή της προσωπικότητας του ως επιστήμονα, ερευνητή και πανεπιστημιακού διδασκάλου, ενώ επικαλέστηκε ότι επλήγη και το διεθνές επιστημονικό του κύρος.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκρινε ότι το ελληνικό Δημόσιο και το πανεπιστήμιο Αθηνών πρέπει να πληρώσουν στο καθηγητή το ποσό των 150.000 ευρώ γιατί «διαψεύστηκε η εμπιστοσύνη που έδειξε ο καθηγητής στα κρατικά και πανεπιστημιακά όργανα. Δηλαδή η αρνητική αυτή συμπεριφορά των αρμοδίων οργάνων παραβίασε τις αρχές της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης. Παράλληλα, παραβιάστηκαν οι διατάξεις εκείνες του Συντάγματος που αναφέρονται στην υποχρέωση διασφάλισης της δημόσιας υγείας των πολιτών και της ισότητας, αφού έτυχε δυσμενέστερης μεταχείρισης έναντι των συναδέλφων του. Την ίδια στιγμή κράτος και πανεπιστήμιο κατά παράβαση της ρητής συνταγματικής επιταγής παρεμπόδισαν τη διδασκαλία, την έρευνα και την ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης».

Η υπόθεση πήγε και στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών το οποίο ανέβασε το ποσό της ηθικής βλάβης στα 250.000 ευρώ. Οι σύμβουλοι Επικρατείας, όμως, αποφάνθηκαν ότι το ποσό των 250.000 ευρώ είναι υπερβολικά υψηλό με το σκεπτικό ότι είναι σε προφανή δυσαναλογία σε σχέση με την έκταση της ηθικής βλάβης που υπέστη ο πανεπιστημιακός καθηγητής. Για το λόγο αυτό το ΣτΕ ανέπεμψε την υπόθεση και πάλι στο Εφετείο για νέο προσδιορισμό του ποσού την αποζημίωσης.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα