Δεν βγαίνει η εξίσωση…

Από τη μία ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας να διαμηνύει μετά τη συνάντησή του με τους Θεσμούς πως δεν θα γίνουν περικοπές συντάξεων. Και από την άλλη οι στόχοι του νέου προϋπολογισμού που επικεντρώνονται στο συνταξιοδοτικό. Η εξίσωση αυτή δεν πολυβγαίνει και το μέλλον γίνεται ακόμα πιο θολό στη χώρα.

Κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως το Μαξίμου θα εξέταζε το ενδεχόμενο νέων περικοπών υπό τον όρο όμως να υλοποιηθεί πρώτα μια ολοκληρωμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό μάλιστα θα είναι και το αντικείμενο του Υπουργικού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα.

Επί της ουσίας τώρα, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αυτό είναι γνωστό στα γραφεία των αρμοδίων. Με το ανέκδοτο των ισοδύναμων να έχει παλιώσει, και όχι ως καλό κρασί το οποίο κατά ευρωπαϊκή πρωτοτυπία μπήκε στη μέγγενη της φορολογίας, εκτός και αν συμβεί κάποιο θαύμα –πράγμα απίθανο– η κυβέρνηση θέλοντας και μη θα κόψει τις συντάξεις εκ νέου.
Στις μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών συζητήσεις αυτό ομολογείται σε μια προσπάθεια να βρεθεί η φόρμουλα που θα δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα στην κοινή γνώμη. Άλλωστε θα είναι άλλη μια μεγάλη υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν πως το ασφαλιστικό, λόγω των πραγματικά σκληρών αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν , θα είναι και το κύκνειο άσμα της κυβέρνησης. Αν η φορολόγηση του κρασιού – μεταξύ άλλων– απείλησε την κυβερνητική συνοχή, τότε ένα ζήτημα που αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων σίγουρα θα έχει μεγαλύτερες συνέπειες.

Διαβάζοντας μάλιστα κανείς τον προϋπολογισμό του 2016 όπως κατατέθηκε στη Βουλή, αντιλαμβάνεται πως ο χρόνος έχει τελειώσει και οι όποιες αλλαγές θα γίνουν άμεσα. Αυτό είναι το κόστος της θερινής διάσωσης της χώρας όταν η Βουλή σχεδόν ομόφωνα αποδέχθηκε το τρίτο μνημόνιο.

Ο προϋπολογισμός, μεταξύ άλλων, προβλέπει την αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος παράλληλα με την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης (έως το τέλος του έτους), καθώς και τη μεταρρύθμιση του υφιστάμενου μισθολογίου στο δημόσιο με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, όπου θα αποσυνδέεται ο βαθμός από το μισθολογικό κλιμάκιο του υπαλλήλου.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, από τα 5,733 δισ. ευρώ νέων παρεμβάσεων τα 2,532 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το σκέλος των δαπανών, ενώ τα 3,201 δισ. ευρώ από τα έσοδα.
Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, από τις αλλαγές που θα γίνουν στις συντάξεις του δημοσίου προβλέπεται εξοικονόμηση δαπανών 188 εκατ. ευρώ, από τον εξορθολογισμό της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης με μείωση της δαπάνης κατά 50% εξοικονόμηση 105 εκατ. ευρώ, από τη μείωση των αμυντικών και άλλων λειτουργικών δαπανών του υπουργείου Αμύνης εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ, από τις συντάξεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης εξοικονόμηση 538 εκατ. ευρώ και… κάπου εδώ έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα. Πώς αλήθεια θα κοπεί μισό δισεκατομμύρια ευρώ από τις συντάξεις αν δεν κοπούν οι ίδιες οι συντάξεις; Είναι φανερό πως ο υπουργός κατ’ ανάγκη ψεύδεται αγοράζοντας χρόνο. Σύντομα όμως θα υποχρεωθεί (και αυτός) να αντιμετωπίσει την αλήθεια

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα