Δεν δέχεται κουβέντα ο Σαμαράς για το πλεόνασμα

Την βεβαιότητα για την ομαλή έκβαση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τη δυνατότητα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων μέχρι τα τέλη της εβδομάδας εκφράζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Η προσπάθεια του Μαξίμου να αλλάξει το κλίμα από το τελεσίγραφο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι εμφανής, ειδικά σε αυτή την δύσκολη περίοδο.

Αναμφίβολα οι ενέσεις αισιοδοξίας από το Μαξίμου είναι θετικές, καθώς θέλει να ξεμπερδέψει με την τρόικα μία ώρα νωρίτερα, ώστε να φύγουν από το κάδρο της προεκλογικής περιόδου οι Τόμσεν, Μοτρας, Μαζούχ. Την ίδια ώρα, όμως, συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν δέχεται ούτε κουβέντα για το πλεόνασμα, αλλά και την διανομή ενός μέρος, όπως ο ίδιος έχει υποσχεθεί. Δηλαδή στους σε ένστολους, χαμηλοσυνταξιούχους και αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Η ατζέντα της διαπραγμάτευσης είναι μεγάλη και από τη στιγμή που από το πρωθυπουργικό γραφείο επισημαίνουν, ότι δεν πρόκειται να δεχθούν καμία υπόδειξη για το πλεόνασμα, σημαίνει ότι θα αναγκαστούν να κάνουν πίσω σε άλλους τομείς. Ποιοι είναι αυτοί οι τομείς; Η δέσμη μέτρων του ΟΟΣΑ, η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο αλλά και τα εργασιακά αποτελούν σημαντικά «αγκάθια».

Οι ελληνικές θέσεις

Αναλυτικά οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα είναι οι ακόλουθες:

•           Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση μοιάζει να αποδέχεται την επισήμανση της τρόικας για την ανάγκη επίτευξης του στόχου για το 2014, που προβλέπει πλεόνασμα 2,9 δις ευρώ. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να κλείσουν δημοσιονομικές τρύπες (φόρος ακινήτων) αλλά και να καλυφθούν νέες που ανοίγουν (μείωση εργοδοτικών εισφορών). Ούτως ή άλλως, η κυβερνητική πλευρά διαμηνύει πως το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος υπερέβη κάθε προσδοκία.

•           Διαθεσιμότητα και απολύσεις στο Δημόσιο: Η κινητικότητα 4.000 υπαλλήλων που εκκρεμούν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του… Δεκεμβρίου του 2013 μέχρι τα τέλη Μαρτίου μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός. Η κυβέρνηση αναμένεται να πάρει παράταση, πιθανώς ενός μήνα, και σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση της διαθεσιμότητας θα συνιστά προϋπόθεση για εκταμίευση κάποιου μέρους των δόσεων που εκκρεμούν. Αγκάθι αποτελεί το γεγονός ότι η τρόικα ζητά και νέο κύκλο διαθεσιμότητας και απολύσεων στο Δημόσιο, κάτι που η κυβέρνηση ούτε θέλει να ακούσει.

•           Εργασιακά: Ο Γιάννης Βρούτσης αποδέχτηκε την θέση της τρόικα για μείωση 3,9 μονάδες στις ασφαλιστικές εισφορές από 1ης Ιουλίου. Ωστόσο, τη μείωση θα καρπωθούν αποκλειστικά οι εργοδότες καθώς η θέση της Αθήνας να υπάρξει μείωση μίας μονάδας και για τους εργαζόμενους απερρίφθη. Για τις απολύσεις παραμένει θολό το σημείο ισορροπίας, αφού η τρόικα επιμένει. Αντιθέτως, σε τοίχο έπεσε η κίνηση της τρόικας για κατάργηση των τριετιών και των ωριμάνσεων, ζήτημα που δεν συζητά η κυβέρνηση.

•           Διαρθρωτικά: Η λίστα του ΟΟΣΑ συνιστά, ως γνωστόν, δοκιμασία. Ήδη ο Αδ. Γεωργιάδης διεμήνυσε στους φαρμακοποιούς, ότι δεν θα αποδεχθεί πώληση των ΜΥΣΥΦα εκτός φαρμακείων. Μέχρι πρότινος, πάντως, δεν είχε αποσπάσει τη συγκατάθεση της τρόικας. Ως προς το γάλα, ο συμβιβασμός που πρότεινε η κυβέρνηση όχι μόνον δεν έγινε αποδεκτή από την τρόικα, αλλά συνεχίζει και προκαλεί αντιδράσεις. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, από τη Βουλή, σημείωσε ότι όσοι προτείνουν τέτοια πράγματα έχουν άγνοια της πραγματικότητας.

•           Φόροι υπέρ τρίτων: Η κυβέρνηση συμφωνεί να κοπούν όλοι. Για την ακρίβεια, σχεδόν όλοι καθώς εξαιρεί το αγγελιόσημο. Η τρόικα και το Eurogroup ζητούν κατάργηση και του αγγελιοσήμου, που θα οδηγούσε σε κατάρρευση πολλών ΜΜΕ. Πιθανότατα το θέμα θα μείνει εκτός ατζέντας μέχρι νεοτέρας.

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα