«Δεν διαπραγματεύεται η Συνθήκη της Λωζάνης»

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου είχε συνάντηση, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Αθήνα, με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε ηχηρό μήνυμα προς τον “Σουλτάνο” και στα όσα είπε, το βράδυ της Τετάρτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για «αμοιβαίες υποχωρήσεις στο Αιγαίο», με τον Τούρκο πρόεδρο να αμφισβητεί ευθέως τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

Ο Έλληνας Πρόεδρος τόνισε ακόμα στον Τούρκο ομόλογό του ότι, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η μειονότητα στην Θράκη είναι θρησκευτική, μουσουλμανική, και όχι εθνική, δηλαδή τουρκική, όπως ισχυρίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Είμαστε εδώ για να σφίξουμε το χέρι και να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας και όχι διχασμό”

Κατά τις δηλώσεις τους στην κάμερα ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη για την σχέση των δύο κρατών, για την ασφάλεια στην περιοχή αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, «την οποία εμείς οι Έλληνες στηρίζουμε».

«Είμαστε εδώ εμείς οι Έλληνες για να σφίξουμε το χέρι και να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας και όχι διχασμό και να γίνουμε η πόρτα για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ», είπε στον κ. Ερντογάν.

«Λόγω της ιστορίας της Ελλάδας, αυτό προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου», συνέχισε. «Η βάση που θεμελίωσε τη φιλία μας ήταν η συνθήκη της Λωζάνης. Για μας αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει πλήρως τα ζητήματα».

«Τα ίδια που είπα για το μέλλον της Τουρκίας ισχύουν και για τις υπόλοιπες χώρες, πχ ΦΥΡΟΜ, Αλβανία αλλά και εκεί υπάρχουν προϋποθέσεις.

Ονόματα που προσβάλλουν την ιστορία που αποπνέουν αλυτρωτισμό δεν είναι αποδεκτά από το διεθνές δίκαιο. Οι χώρες επίσης που θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο Κυπριακό ξέρετε πώς εμείς οι Ελληνες θέλουμε λύση δίκαιη και βιώσιμη. Όμως η λύση οφείλει να σέβεται την κυριαρχία του κράτους μέλους της ΕΕ και τι σημαίνει αυτό είναι γνωστό.

Εδώ είμαστε όλοι μαζί για να φτάσουμε σε λύση». Πρόσθεσε τέλος ότι «είναι ανάγκη για τις σχέσεις μας να υπάρξει ειλικρινής εφαρμογή της συνθήκης ΕΕ-Τουρκίας για το θέμα των προσφύγων.

Εφαρμόζοντας αυτή τη συνθήκη αφού έλαχε στους δύο λαούς να έχουν τις επιπτώσεις από έναν πόλεμο που δεν επιδιώξαμε θα αποδείξουμε τα ιδεώδη που τα διαπνέουν, της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού».

Ερντογάν: “Για τη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν εκκρεμότητες που δεν κατανοούνται σωστά”

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε τα εξής: “Πράγματι ιστορική η σημερινή μέρα. Μεγάλη ευχαρίστηση για μένα που πραγματοποιώ αυτή την επίσκεψη. Επιθυμώ η επίσκεψη αυτή να αποτελέσει νέο σημείο καμπής για τις σχέσεις των δύο κρατών. Βέβαια εσείς πραγματοποιήσατε κάποιες αλήθειες ξεκάθαρα, θα κάνω το ίδιο κι εγώ.

Για τη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν εκκρεμότητες που δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μία συμφωνία που υπογράφτηκε πριν 94 χρόνια και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, υπήρξαν 11 χώρες που εμπλέκονται. Στη Συνθήκη υπάρχει ακόμα και η Ιαπωνία! Μιλάμε για μία συμφωνία με όλες αυτές τις χώρες.

Μέσα στο διάστημα των 94 ετών ξαναοικοδομείται ο πλανήτης. Αλλαξαν πολλά και εμφανίστηκαν νέα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο διάστημα αυτό. Πχ στη Συνθήκη χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, είναι σωστό αλλά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική μειονότητα. Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι στη Δ. Θράκη μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης;

Υπάρχουν προσπάθειες για να διορίζεται ο αρχιμουφτής από άτομα που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος. Ο πατριάρχης εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης τα μέλη πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Τα 17 άτομα που εκλέγουν τον Πατριάρχη, στη Δ. Θράκη όμως εξακολουθούν να μη μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς λοιπόν είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάνης. Αρα δεν εφαρμόζετε τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Στην Τουρκία δεν υπάρχουν διακρίσεις στους χώρους προσευχής, αλλά στη Δυτική θράκη δεν μπορούν ούτε να πουν τη λέξη τουρκική. Δεν μπορούν να γράψουν τη λέξη τουρκική στην πινακίδα ενός σχολείου. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα θέματα. Αυτό εννοώ με την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Υπάρχουν όμως και στρατιωτικά θέματα.
Οταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ εμείς σας στηρίξαμε για να ξαναγίνετε μέλος. Για το Κυπριακό, εσείς δεν είχατε πάρει μέρος στις συνομιλίες, αλλά εγώ είχα πάρει”.

Η παρέμβαση Παυλόπουλου

Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε να κάνει παρέμβαση μετά το τέλος της δήλωσης του κ. Ερντογάν για να πει τα εξής: «Σας θυμίζω ότι δεν είμαι εκτελεστικός πρόεδρος όπως εσύ, έχω απάντηση για όσα είπατε, αλλά θα τα πείτε με την κυβέρνηση.

Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να στηρίξουμε μία ειλικρινή φιλία. Εχω μία μόνο παρατήρηση για την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης που αναφέρατε.

Οι συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση, οι μέθοδοι ερμηνείας του δικαίου είναι εκείνες που προσαρμόζουν τη Συνθήκη στα εκάστοτε δεδομένα. Αυτό λέγεται ερμηνεία. Ας αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν νομικά, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Συγχωρέστε μου την παρέμβαση».

Άλλαξε στάση με τον Τσίπρα

Στις δηλώσεις του πάντως με τον πρωθυπουργό, ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε πιο προσεκτική διατύπωση και πιο χαμηλούς τόνους κάνοντας μάλιστα και αυτοκριτική για λογαριασμό της χώρας του.

«Η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του “ποτηριού” και να μπορέσουν να παραμερίσουν το κενό του “ποτηριού”. Χρειάζεται να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας πάνω σε αυτή την αντίληψη», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Στην ουσία οι λαοί μας έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία, αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές», είπε ο κ. Ερντογάν και συνέχισε: «Εμείς ως χώρα, ως Τουρκική Δημοκρατία, ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας. Είμαστε δύο χώρες, δύο λαοί, οι οποίοι συνυπήρξαν, έζησαν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον και ως εκ τούτου συμβαίνει να έχουμε ομογενείς που ζουν στη χώρα σας, στα ελληνικά εδάφη. Και εσείς έχετε τους ομογενείς σας, οι οποίοι ζουν στα τουρκικά εδάφη. Εύχομαι και λέω, μακάρι να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη που έγιναν από προηγούμενες πολιτικές που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας στην Τουρκία και να μην ήμασταν στην κατάσταση που είμαστε σήμερα. Αλλά θεωρώ ότι τα σφάλματα και τα λάθη που διαπράχθηκαν είναι πια κομμάτι της Ιστορίας. Και κάποτε πρέπει να κτίσουμε το μέλλον, όπως είπατε, σε πολύ γερά θεμέλια. Για αυτό νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να εξασφαλίσουμε αυτά τα γερά θεμέλια. Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με βάση ορισμένες αρχές κοινής λογικής, κοινού λόγου, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να επιλύσουμε πολλά από τα προβλήματα», εκτίμησε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα