Δεν είναι(;) αυτό που νομίζετε…

ΣΤΑ ΑΠΟΝΕΡΑ ΤΩΝ «PANAMA PAPERS»

Από την ώρα που έγινε γνωστή η υπόθεση των Panama Papers όσοι από τους μεγαλοσχήμονες της παγκόσμια πολιτικής σκηνής φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο φοροδιαφυγής μέσω off shore εταιρειών σπεύδουν να διαψεύσουν τις αποκαλύψεις.

Μεταξύ αυτών ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος όπως ισχυρίζεται το Κρεμλίνο, βάλλεται με «εφευρέσεις» και «πλαστά στοιχεία» προκειμένου «να αποσταθεροποιηθεί η Ρωσία!».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η επίμαχη έρευνα βάσει της οποία διέρρευσαν τα Panama Papers διενεργήθηκε από πρώην πράκτορες της CIA ή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και κατά την εκτίμηση της Μόσχας «δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο ή καινούργιο» για τον Βλ Πούτιν.

«Την ξέρουμε καλά αυτήν την αυταποκαλούμενη δημοσιογραφική κοινότητα. Υπάρχουν πολλοί στους κόλπους της για τους οποίους η δημοσιογραφία δεν είναι η κύρια δραστηριότητα. Πολλοί είναι πρώην υπάλληλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών» είπε ο Πεσκόφ.

Την εκδοχή της συνομωσίας δεν φαίνεται, πάντως, να συμμερίζονται πολλά διεθνή ΜΜΕ. Μεταξύ αυτών η Guardian (σ.σ. συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοσιογραφικών ομίλων που μετείχαν στην αποκάλυψη των εγγράφων), η οποία επιμελήθηκε βίντεο διάρκειας 1:38’’ που τιτλοφορείται «Πώς θα κρύψεις ένα 1 δισ. δολάρια με πέντε απλά βήματα;» και εξηγεί σε αυτό όπως διατείνεται τη μέθοδο που ακολούθησε ο Ρώσος πρόεδρος.

Πριν από το Βλαντιμίρ Πούτιν, απαντήσεις για το διεθνές σκάνδαλο απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων σε φορολογικούς παραδείσους στο οποίο φέρεται αναμεμειγμένος προσπάθησε να δώσει και ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον.

Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στα έγγραφα που διέρρευσαν, ο Γκουνλάουγκσον είχε ιδρύσει το 2007, από κοινού με τη σύζυγό του, η Άννα Σιγκούρλαουγκ Παλσντότιρ, μία εταιρεία Wintris στις βρετανικές Παρθένες Νήσους για να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία του ζεύγους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα Μαρτίου η Παλσντότιρ αποκάλυψε την ύπαρξη της Wintris η οποία διαχειρίζεται την περιουσία που κληρονόμησε από τον επιχειρηματία πατέρα της, αρνούμενη ωστόσο κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή της σε υποθέσεις φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιοποίησε το International Consortium of Investigation Journalists μέχρι τα τέλη του 2009, ο Ισλανδός πρωθυπουργός διέθετε το 50% της Wintris, όταν δε τον Απρίλιο του 2009 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, παρέλειψε να την δηλώσει στο «πόθεν έσχες» του.

Όσο για το σήμερα που ξέσπασε το σκάνδαλο και δεδομένου ότι η αντιπολίτευση στο ισλανδικό κοινοβούλιο σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση μομφής, ο Γκουνλάουγκσον ξεκαθάρισε δημοσίως ότι «δεν εξέτασα το ενδεχόμενο να παραιτηθώ εξαιτίας αυτού και δεν θα παραιτηθώ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα