“Δεν επιθυμούμε να οδηγήσουμε ανθρώπους στη φυλακή, αλλά να εισπράξουμε όσα δικαιούται το κράτος”

Ετοιμο φαίνεται να είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος. Ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης μιλώντας στο κυριακάτικο Τύπο μίλησε για το τι σκοπεύει να κάνει,  τονίζοντας πως «Δεν θέλουμε να φυλακίσουμε, αλλά να εισπράξουμε». 

«Έχω εκπλαγεί από το πόσο απλό ήταν να εντοπίσουμε τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις», δήλωσε μεταξύ άλλων που πρόσθεσε ότι έχει ήδη δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων με όλα τα στοιχεία των 3500 εκκρεμών υποθέσεων του ΣΔΟΕ και των ΔΟΥ.

«Δεν επιθυμούμε να οδηγήσουμε ανθρώπους στη φυλακή, αλλά να εισπράξουμε όσα δικαιούται το κράτος. Αν δεν δεχτούν αυτό που τους προτείνουμε, θα υποστούν τις συνέπειες και τις κυρώσεις», πρόσθεσε, μιλώντας στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», προσθέτοντας πως «το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ που ελπίζουμε να εισπράξουμε είναι η βάση μας, αφού οι έλεγχοι συνεχίζονται και φαίνεται ότι θα είναι με ανοδική πορεία».

Περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο εντοπίστηκαν οι περιπτώσεις αυτές, ο Παναγιώτης Νικολούδης είπε:

Εντοπίσαμε κατ’ αρχήν από τη λίστα με καταθέσεις σε τράπεζες της χώρας, τα οποία μας έστειλε κάθε πιστωτικό ίδρυμα ξεχωριστά. Είχαν ζητηθεί από τις αρχές του 2011 και αφορούσαν τις καταθέσεις πάνω από 200.000 ευρώ. Αλλη λίστα, αν μπορώ να τη χαρακτηρίσω έτσι, είναι αυτή με τα εμβάσματα στο εξωτερικό, αλλά και εκείνη που είχα στη διάθεσή μου μετά το 2010 και από τότε που ανέλαβα επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος βρώμικου Χρήματος. Εψαξα επίσης μεμονωμένες αναφορές και αξιολόγησα με τη βοήθεια συναδέλφων μου δεδομένα από χρηματιστηριακές κινήσεις, αλλά και περίεργες ασφάλειες.

Εντόπισα, για παράδειγμα, ασφαλιστήρια 17.000 ή 11.000 ευρώ όταν οι δικαιούχοι είχαν δηλώσεις 22.000 ευρώ ως ετήσιο εισόδημα.

Σε αυτούς τους καταλόγους προσθέσαμε και τη λίστα Λαγκάρντ. Δημιουργήσαμε στήλες με τις καταθέσεις και όλες τις λίστες. Δίπλα βάλαμε τα ΑΦΜ και συγκρίναμε τις δηλώσεις στις εφορίες. Σε ποσοστό 80%-85% δεν είχαν δηλώσει τις καταθέσεις που βλέπαμε – καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ευρώ κάποιες φορές. Βρήκαμε επίσης πρόσωπα που ήταν τα ίδια σε κάποιους καταλόγους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα