«Δεν ευθύνομαι εγώ για την κρίση στην Ελλάδα»

Εκτός εαυτού βρέθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνάντηση που είχε με Γάλλους φοιτητές του Πανεπιστημίου «Sciences Po» στο Παρίσι. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν κατάφερε να συγκρατήσει την ψυχραιμία του όταν ρωτήθηκε από τους σπουδαστές για την ελληνική κρίση αλλά και στο θέμα των προσφύγων.

Πιο συγκεκριμένα, θέμα της συζήτησης ήταν να μιλήσει ο Σόιμπλε για το «μέλλον της Ευρώπης», αλλά τη κουβέντα μονοπώλησαν κυρίως η οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό και τότε έλαβε τον λόγο φοιτητής του πανεπιστημίου ρωτώντας τον δηκτικά: «Τι έχετε να δηλώσετε για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα, που χρονολογούνται από την εποχή που ξεκίνησε η λιτότητα στη χώρα;».

Στο άκουσμα της ερώτησης, παρευρισκόμενοι άρχισαν να χειροκροτούν και ο Σόιμπλε απάντησε ως εξής:

«Σίγουρα έχεις απόλυτο δίκιο με τις αναφορές σου στην οικονομική κρίση, αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι δεν έχει υιοθετηθεί καμία ρητορική τιμωρίας. Το παιχνίδι δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Με το να καταλογίζει ο ένας στον άλλον ευθύνες».

«Tο πρόβλημα με την Ελλάδα υπήρχε προ της κρίσης» συνέχισε ο Γερμανός υπουργός και διευκρίνισε πως η ΕΕ διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες που βασίζονται σε συγκεκριμένες αρετές και αξίες.

Σε μία προσπάθεια να αποδείξει ότι δεν υπάρχει κάποιο είδος «εμμονής» με την Ελλάδα ο κ. Σόιμπλε είπε: «Δεν θα βρείτε ούτε ένα απόσπασμα δικό μου, είτε αντιστοίχως της γερμανίδας καγκελαρίου που να κατηγορείται η Ελλάδα. Έχουμε κάνει πάρα πολλές προσπάθειες για να λειτουργήσει η ελληνική οικονομία. Τίποτε, όμως, δεν λειτούργησε».

Ο διάλογος συνεχίστηκε σε «εκρηκτικό κλίμα» με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να επανέρχεται στο προσφυγικό και να εξαπολύει βέλη κατά των γαλλικών χειρισμών: «Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν χώρες που δεν έχουν επηρεαστεί σχεδόν καθόλου από το προσφυγική κρίση, και εξακολουθούν ωστόσο να θέλουν να αλλάξουν τους κανόνες», δήλωσε με σαρκαστικό τόνο, υπαινισσόμενος ότι η Γαλλία ναι μεν δεν συμμετέχει ενεργά, ζητεί δε οικονομικές παραχωρήσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα