Δεν θέλει να γίνει νέος Δέλλας…

Έξι ποδοσφαιριστές υψηλότατου επιπέδου διαθέτει αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ στο ρόστερ της, δύο σε κάθε γραμμή. Τον Λέσκοτ και τον Τσιγκρίνσκι στη θέση των στόπερ, τον Σιμόες και τον Γιόχανσον στη μεσοαμυντική γραμμή και τους Μάνταλο, Αλμέιδα στην επίθεση. Λογικό, λοιπόν, είναι, όταν απουσιάζουν οι δύο από τους έξι να δημιουργείται ένα μίνι πρόβλημα στην ομάδα, διότι κακά τα ψέματα οι ελληνικοί σύλλογοι δεν έχουν την πολυτέλεια να διαθέτουν άξιους αντικαταστάτες των βασικών τους παικτών.

Στο ματς με τον Ηρακλή ο Τιμούρ Κετσπάγια θα μπορούσε να πει κανείς ότι είχε αυτή τη δικαιολογία. Ωστόσο, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, κόντρα σε μία ομάδα με τη δυναμική του Ηρακλή, δεν μπορεί να σταθεί απόλυτα… Σέντερ φορ σαν τον Αλμέιδα δεν έχει άλλον η ΑΕΚ, ούτε «δεκάρι» σαν τον Μάνταλο. Τι έκανε, λοιπόν, ο κόουτς της Ένωσης για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της απουσίας τους;

Έψαξε αντι-Μάνταλο, αντί να εφαρμόσει άλλο σύστημα

Ο Πέτρος Μάνταλος ξέρει να γυρνά πίσω και να ξεκινά παιχνίδι. Έχει την κοντινή πάσα, τη σέντρα, την προώθηση εντός περιοχής για να γίνει δεύτερο φορ. Αλλάζει παιχνίδι, επιχειρεί διαγώνιες πάσες, ηρεμεί το παιχνίδι, κερδίζει φάουλ, έχει και το μακρινό σουτ. Είναι ένα «ολοκληρωμένο» δεκάρι. Όταν, λοιπόν, λείπει ένας τέτοιος παίκτης δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιον άλλον. Ούτε ο Μπακασέτας είναι «δεκάρι», ούτε ο Βάργκας. Τι κάνεις, λοιπόν; Αλλάζεις το σύστημα και από 4-2-3-1 που απαιτεί επιτελικό μέσο, το μετατρέπεις σε 4-3-3 που δεν απαιτεί ή 4-4-1-1 που επίσης είναι σύστημα χωρίς «δεκάρι».

Ο Τιμούρ Κετσπάγια δεν τόλμησε κάτι τέτοιο, παρά μόνο το εφάρμοσε στα τελευταία 20 λεπτά, χωρίς όμως τον Σιμόες. Μισές δουλειές δηλαδή. Η ΑΕΚ κόντρα στον Ηρακλή μπορούσε να παίξει με Σιμόες «κόφτη», Γιόχανσον και Μπακασέτα εσωτερικά χαφ, Πατίτο και Βάργκας (ή Πλατέλλα) εξτρέμ και σέντερ φορ οποιονδήποτε. Αυτό το σύστημα υποτίθεται δουλεύτηκε στην προετοιμασία, ενώ εφαρμόστηκε και με επιτυχία κόντρα στη Σεντ Ετιέν στη Γαλλία.

Έβαλε τον Πέκχαρτ, αλλά δεν τον έψαξε

Τελικώς ο Κετσπάγια χρησιμοποίησε το 4-2-3-1 με Πέκχαρτ στην κορυφή, τον πιο ψηλό σέντερ φορ του πρωταθλήματος. Δεν εφάρμοσε όμως τακτική – είτε σε σετ παιχνίδι, είτε στα στημένα – προκειμένου να εκμεταλλευτεί τον Τσέχο. Λόγω της απουσίας του Μάνταλου, υποχρέωσε Πατίτο και Βάργκας να συγκλίνουν προς τον άξονα και να μη βγαίνουν προς τα πλάγια για σέντρες. Με αυτόν τον τρόπο ακύρωσε τον επιθετικό του, ο οποίος μάλιστα τα άκουσε στο ημίχρονο. Εμείς, προφανώς, δεν λέμε ότι ο Πέκχαρτ είναι σπουδαίος επιθετικός, αλλά όταν χρησιμοποιείται, πρέπει η ομάδα να προσαρμόζεται πάνω του και να επιτίθεται με γνώμονα τη μεταβίβαση της μπάλας προς εκείνον. Επιπλέον, είδαμε κακοχτυπημένα κόρνερ στο πρώτο δοκάρι, κάτι που δημιούργησε εύλογες απορίες στον κόσμο.

Όλα θα ξεχαστούν με νίκη στο Φάληρο

Εννοείται και οι γκέλες είναι μέσα στο πρόγραμμα, αλλά υπάρχει ένας μικρός προβληματισμός στην ΑΕΚ με κάποιες επιλογές του Τιμούρ. Με τη χρησιμοποίηση του Αλμέιδα στη Βέροια. Με την αλλαγή του Πατίτο στο ίδιο παιχνίδι. Με το κακό κοουτσάρισμα κόντρα στον Ηρακλή. Με τις πολλές τελικές που έκαναν οι αντίπαλοι στα δύο πρώτα ματς του πρωταθλήματος. Επίσης, κατάφερε να «κάψει» τον Πέκχαρτ με τις φωνές που έβαλε στην ανάπαυλα του αγώνα με τον «γηραιό» και με τις ελαφρώς υποτιμητικές δηλώσεις του στη Συνέντευξη Τύπου. Έχει ήδη εκνευρίσει τον Αραβίδη, ενώ ο Μπακασέτας ως φορ δεν λειτουργεί όσο καλά θα ήθελε. Τέλος, υπάρχει μία σύγχυση σχετικά με τον τρόπο παιχνιδιού τον ακραίων του μπακ. Ανεβαίνουν μεν και προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήγματα από τα πλάγια, αλλά δεν επιτυγχάνουν καλές συνεργασίες με τα ακραία χαφ.

Όλα αυτά, βέβαια, είναι ίσως βιαστικά συμπεράσματα. Μόλις πέντε είναι τα επίσημα παιχνίδια της ΑΕΚ. Αν έρθει μία νίκη επί του Ολυμπιακού στο «Γ. Καραϊσκάκης», θα πιουν γλυκό κρασί στα Σπάτα το βράδυ της Κυριακής ο Κετσπάγια, ο Μπάγεβιτς και ο Μαϊστόροβιτς. Αλλά αν η Ένωση, με το ικανότατο αμυντικό της δίδυμο και τα χαφ υψηλότατου επιπέδου που διαθέτει, ηττηθεί από τον κακό φετινό Ολυμπιακό, όσο να’ ναι θα δημιουργηθεί θεματάκι. Άλλωστε, πέρσι τέτοια εποχή κρίθηκε ανεπαρκής ο Τραϊανός Δέλλας.

Αν, βέβαια, η Ένωση παίξει σωστά τακτικά στο Φάληρο και χαθεί το αποτέλεσμα λόγω ανεπάρκειας στη θέση του φορ (λόγω απουσίας του Αλμέιδα), τότε θα επισπευστούν οι ενέργειες απόκτησης δεύτερου ικανού επιθετικού περιοχής. Το ζητούμενο είναι στην ΑΕΚ να διαβάσουν με ψυχραιμία το αποτέλεσμα του Φαλήρου όποιο κι αν είναι αυτό.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα