Δεν θέλει πρόωρες κάλπες ο Μάρδας

Μπορεί πολλοί υπουργοί να θεωρούν τη λύση των εκλογών ως μονόδρομο, για να ξεδιαλύνει το τοπίο εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όμως ο Δημήτρης Μάρδας είναι αντίθετος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως οι εκλογές δεν είναι απαραίτητες, ενώ στάθηκε στις αλλαγές που επιχείρησε η κυβέρνηση, προκειμένου να μειώσει τη σπατάλη του δημοσίου, όπως οι πρόωρες συντάξεις και η γραφειοκρατία.

Ο κ. Μάρδας παραδέχθηκε, για μία ακόμη φορά, πως οι διαπραγματεύσεις οδήγησαν σε ήττα την ελληνική κυβέρνηση, καθώς δεν επιτεύχθηκε ο στόχος που είχε οριστεί. «Βρισκόμαστε στο τέλος μίας πορείας. Μνημόνιο μπορούσαμε να έχουμε και τον Μάρτιο. Θα ερχόταν το πακέτο, θα κάναμε πως αντιστεκόμαστε, θα υπογράφαμε και όλα εντάξει. Διαλέξαμε να δώσουμε μία πεντάμηνη μάχη. Όποιος δεν το βλέπει, δεν έχει μάτια.

Γι’ αυτό χρησιμοποιώ τον όρο συμφωνία και όχι μνημόνιο. Έχουμε μία ήττα. Έγιναν λάθη σίγουρα. Είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ μίας κακής συμφωνίας και καταστροφής και σε μία συμφωνία που δεν θα βλέπαμε το τσουνάμι να έρχεται πίσω από την πλάτη μας.

Το ερώτημα είναι αν θέλουμε να είμαστε εντάξει με τη συνείδησή μας ή να φροντίσουμε για τον κόσμο;» δήλωσε αρχικά στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και συνέχισε: «ακολουθήσαμε έναν άλλον δρόμο, που δεν μας έδωσε τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Στη συνέχεια ο κ. Μάρδας αναφέρθηκε στα ποιοτικά στοιχεία της συμφωνίας, λέγοντας πως η κυβέρνηση άγγιξε τις πρόωρες συντάξεις, αλλά και τη γραφειοκρατία, κάτι που δεν έκαναν οι προηγούμενοι: «Πόσο καιρό κοιτάμε τις πρόωρες συντάξεις; Εμείς τις αγγίξαμε. Αγγίξαμε χοντρά αυτονόητα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν σε αυτή τη χώρα 40άρηδες και 45άρηδες συνταξιούχοι. Αγγίξαμε τη γραφειοκρατία, η οποία περιορίστηκε στο έπακρο. Δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο όργανο επόπτευσης. Γιατί οι προηγούμενοι δεν έκαναν τίποτε από αυτά;».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών εμφανίστηκε αντίθετος, λέγοντας πως η οικονομία έχει τρόπο να αντιμετωπίζει τις όποιες κρίσεις και να προσαρμόζεται: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του βραχυπρόθεσμα. Να το προσαρμόσει και να το περάσει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Δεν είναι απαραίτητες οι εκλογές. Αρκεί η επανεκκίνηση της οικονομίας και να εφαρμοστούν τα αυτονόητα. Λύσεις στην οικονομία υπάρχουν πάντα» και συνέχισε απαντώντας σε ερώτηση για την απώλεια της δεδηλωμένης: «Υπάρχουν αρμόδια όργανα που αποφασίζουν γι’ αυτά. Μπορείτε να απευθυνθείτε στο γραφείο του πρωθυπουργού».

Τέλος, ανέφερε: «Στόχος μας είναι να καλύψουμε τις άμεσες ανάγκες σε όρους ληξιπρόθεσμων. Έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας για τις σπατάλες», ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους διαφωνούντες είπε: «Υπάρχει ένα σύνολο που βάζει πρώτα τη συνείδησή του και ένα άλλο σύνολο, που βάζει πρώτα το συμφέρον της χώρας και να μην καταστραφεί. Αυτή είναι η διαφορά. Μην αποκλείσετε τίποτα. Όλα μπορούν να συμβούν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα