“Δεν θέλω να δω μια κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ιταλία”

Ηχηρά μηνύματα έστειλε ο Ματέο Ρέντσι, λίγα εικοσιτετράωρα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα που αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο Ιταλός πρωθυπουργός προχώρησε σε νέα παρέμβαση, σημειώνοντας με νόημα ότι θα ήθελε τη Δευτέρα το πρωί να μην δει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών στη χώρα.

«Είτε κερδίσει το “ναι” είτε κερδίσει το “όχι”, κατά τη γνώμη μου κερδίζει η δημοκρατία, κερδίζει η Ιταλία. Ελπίζω να είναι μία όμορφη γιορτή και να πάνε να ψηφίσουν πολλοί», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica σχετικά με το ότι συνέδεσε την προσωπική του πολιτική πορεία με το δημοψήφισμα, ο Ρέντσι παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος, ότι το κατάλαβε και ότι το διόρθωσε, προσθέτοντας: «Δεν ανησυχώ για το γεγονός ότι εγώ αξίζω πολύ λιγότερο από το δημοψήφισμα, έτσι κατά συνέπεια δεν ξεκινώ από τη συζήτηση για εμένα. Θέλω να μιλήσω για το CNEL (το Ιταλικό Συμβούλιο Οικονομίας και Εργασίας), θέλω να μιλήσω για την ουσία. Διότι για τα επόμενα είκοσι χρόνια αυτό το τρένο των μεταρρυθμίσεων δεν θα περάσει».

Θέλοντας δε, να αποδείξει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιθυμούν την νίκη του «ναι», ο Ρέντσι σχολίασε πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και ο υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, «τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων και πιστεύω ότι προτιμούν να έχουν να κάνουν με μία πολιτική κυβέρνηση και όχι με μία κυβέρνηση τεχνοκρατών».

«Θα ήθελα από Δευτέρα να μην υπάρχει κυβέρνηση τεχνοκρατών, αλλά αν οι Ιταλοί δεν θέλουν τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να το αναγνωρίσουμε», σημείωσε.

«Όποιος ψηφίσει “όχι” διατηρεί το σύστημα που υπάρχει σήμερα και εγώ δεν θα γίνω όπως οι άλλοι», τόνισε, προαναγγέλλοντας την αποχώρησή του από την εξουσία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα