«Δεν θα αποζημιώσουμε τους Κύπριους»

Τι κι αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάσισε ότι η Τουρκία πρέπει αν καταβάλει αποζημίωση 90 εκατ. ευρώ στην Κύπρο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κυπρίων κατά την εισβολή στο νησί; Με το γνωστό… μπέικο ύφος, οι γείτονες ανακοίνωσαν με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι δεν πρόκειται να υπακούσουν στη δικαστική απόφαση. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει κανένα σχέδιο να καταβάλει την αποζημίωση-μαμούθ των 90 εκατ. ευρώ που επιδίκασε το ΕΔΑΔ. Το επιχείρημα που επικαλέστηκε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ήταν ότι η Τουρκία, δεν θεωρεί ότι έχει υποχρέωση να καταβάλει οποιαδήποτε αποζημίωση σε μια χώρα, την οποία τυπικά δεν αναγνωρίζει.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα 12 Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε ότι η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει η Τουρκία στην Κύπρο το ποσό-μαμούθ των 90 εκατ. ευρώ εν είδη αποζημίωσης για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελέσθηκαν στο νησί κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Από αυτά τα χρήματα τα €30.000.000 αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και τα υπόλοιπα €60.000.000, την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι της Καρπασίας.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι σύμφωνα με την απόφαση, η Τουρκία υποχρεούται να καταβάλει την αποζημίωση μέσα σε ένα τρίμηνο, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση έχει την υποχρέωση μέσα σε 18 μήνες από την παραλαβή των χρημάτων να διανείμει τα ποσά στους ενδιαφερόμενους, δηλαδή στους συγγενείς των αγνοουμένων και στους εγκλωβισμένους. Η απόφαση, είναι τελεσίδικη και δεν επιδέχεται έφεσης και είναι η πιο βαριά που έχει εκδοθεί εναντίον της Τουρκίας, μέχρι σήμερα.

Τι από όλα τα παραπάνω θα γίνουν πράξη από τη στιγμή που οι Τούρκοι στυλώνουν τα πόδια είναι άγνωστο. Το ίδιο άγνωστο παραμένει το πώς οι γείτονες μπορούν να υιοθετούν τέτοιες συμπεριφορές την ώρα που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας… παρεμπιπτόντως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος. Ίσως οι Βρυξέλλες έχουν την απάντηση…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα