“Δεν θα υπαναχωρήσω για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά”

Οι αλλαγές στα εργασιακά έχουν φέρει αναταραχές στη Γαλλία με τους πολίτες της χώρας  να διαδηλώνουν ενάντια στη κυβέρνηση. Ωστόσο ο Φρανσουά Ολάντ  δήλωσε ότι δεν θα υπαναχωρήσει όσον αφορά τη μεταρρύθμισή του για την εργασία.

«Δεν θα υπαναχωρήσω, γιατί υπήρξαν πάρα πολλές κυβερνήσεις που υπαναχώρησαν», δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 στην αρχή μιας νέας εβδομάδας δράσης έπειτα από το κάλεσμα των συνδικάτων των διαδηλωτών.

Ο νόμος αυτός «θα περάσει, γιατί συζητήθηκε, τέθηκε υπό επεξεργασία, διορθώθηκε, τροποποιήθηκε», τόνισε ο Ολάντ διαβεβαιώνοντας ότι στο εξής (ο νόμος) έχει την υποστήριξη των μεταρρυθμιστικών συνδικάτων και μιας πλειοψηφίας των σοσιαλιστών βουλευτών.

«Η μάχη (κατά της ανεργίας) δεν έχει κερδηθεί» και η διεξαγωγή της μέσω των μεταρρυθμίσεων στην απασχόληση με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι πιο σημαντική από την δημοτικότητα του προέδρου, δήλωσε ο Ολάντ. «Η μάχη θα κερδηθεί μόνο όταν έχουμε, κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών, συνεχή μείωση της ανεργίας. Χρειάζεται χρόνος ώστε οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις να τεθούν σε ισχύ», δήλωσε.

«Προσπαθώ να κάνω αυτό που μια χώρα πρέπει να περιμένει από έναν αρχηγό κράτους… Αυτό σημαίνει μεταρρυθμίσεις, ακόμη κι αν είναι δύσκολες… ακόμα κι αν δεν είναι δημοφιλείς. Προτιμώ (οι πολίτες) να κρατήσουν για μένα την εικόνα ενός προέδρου που έκανε μεταρρυθμίσεις, ακόμη και μη αρεστές, παρά ενός προέδρου που δεν έκανε τίποτα», δήλωσε ο Ολάντ περίπου ένα χρόνο πριν από τη λήξη της θητείας του.

Ο στόχος της μεταρρύθμισης είναι να χαλαρώσει τους κανόνες του εργατικού δικαίου για την καταπολέμηση μιας ενδημικής ανεργίας, η οποία πλήττει το 10% του πληθυσμού. Ωστόσο για τους επικριτές του, το νομοσχέδιο προασπίζεται υπερβολικά τις εταιρίες και μπορεί να αυξήσει την ανασφάλεια των εργαζομένων.

Εδώ και δύο και πλέον μήνες, οι αντιτιθέμενοι στη μεταρρύθμιση εντείνουν τις διαδηλώσεις. Η συμμετοχή σιγά σιγά μειώνεται, αλλά οι διαδηλωτές έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί προχωρώντας σε υπερβολές και βίαια επεισόδια τα οποία προκάλεσαν τραυματισμούς.

«Αρκετά πια» με τους ταραξίες, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας διαβεβαιώνοντας ότι έχει δώσει «οδηγίες» ώστε η «»καταστολή» να μην εμποδίσει το δικαίωμα στη διαδήλωση. «Η διαδήλωση είναι δικαίωμα, η πρόκληση καταστροφών είναι αδίκημα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Ολάντ, από την αρχή των κινητοποιήσεων υπήρξαν “περισσότερες από χίλιες συλλήψεις, 60 καταδίκες και «350 τραυματίες αστυνομικοί».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν είναι καθόλου δημοφιλής στους γάλλους ψηφοφόρους, καθώς η κυβέρνησή του προωθεί μεταρρυθμίσεις στην απασχόληση που διευκολύνουν τις προσλήψεις και τις απολύσεις των εργαζομένων. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν διχάσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα του και έχουν κατεβάσει διαδηλωτές στους δρόμους.

Ο Ολάντ έχει δηλώσει ότι θα αποφασίσει στο τέλος του έτους αν θα θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του. Ποντάροντας το μέλλον του στην πιθανότητα το σημερινό πρόγραμμά του να μειώσει την ανεργία, ο Ολάντ βλέπει το ποσοστό της δημοτικοτητάς του μόλις να ξεπερνά το 10%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα