«Δεν πείθει ο ΣΥΡΙΖΑ- Εφεδρεία του συστήματος το Ποτάμι»

Σφοδρή επίθεση προς όλα τα κόμματα εξαπέλυσε το ΚΚΕ.  Η  Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του Περισσού, έκανε  τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα της από τις ευρωεκλογές, τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές του περασμένου Μαΐου που δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» της Κυριακής και έστρεψε τα βέλη της κυρίως σε ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει εξετάσεις στους καπιταλιστές εντός και εκτός Ελλάδος, ωστόσο παρά τα ερείσματα που έχει αποκτήσει σε διεθνούς εμβέλειας κέντρα δεν κατόρθωσε να επιλεγεί ως η επόμενη κυβερνητική λύση από σημαντικά τμήματα του κεφαλαίου, των ΜΜΕ και των άλλων μηχανισμών μέσω των οποίων χειραγωγείται η λαϊκή πλειοψηφία» αναφέρει αρχικά η Κ.Ε του ΚΚΕ.

 

«Συνεχίζεται η τάση υποκατάστασης του ΠΑΣΟΚ»

«Το εκλογικό αποτέλεσμα κυρίως των ευρωεκλογών δείχνει ότι στην πορεία αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού, κυρίως μετά τον Ιούνη του 2012, ενισχύεται η τάση υποκατάστασης του αισθητά αποδυναμωμένου ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από το 5% βρέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Αυτά τα 2 χρόνια η στάση του συνοδεύτηκε από αναδίπλωση ως προς τη στήριξη απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων, με εξαίρεση κάποιων επιλεγμένων μεσαίων στρωμάτων, όπως επίσης της ΕΡΤ, των εκπαιδευτικών, κάποιων άλλων κλάδων του Δημοσίου.

Δίνει εξετάσεις στους καπιταλιστές εντός και εκτός Ελλάδας, προκειμένου να πείσει ότι είναι κόμμα που μπορεί να κυβερνήσει προς όφελος των δικών τους συμφερόντων, εκτονώνοντας την εργατική και λαϊκή δυσαρέσκεια.

Στην ουσία προσπαθεί να διαχειριστεί μια αντιφατικότητα που έχουν όλα τα σχετικά κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ παλιότερα. (…)

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι έχει αποκτήσει ερείσματα σε διεθνούς εμβέλειας κέντρα, αν και έχει περιορίσει τις αντι-ευρώ κορόνες στελεχών του, αν και μπόρεσε να διαμορφωθεί σε ενιαίο κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας, ακόμη δεν κατόρθωσε να επιλεγεί ως η επόμενη κυβερνητική λύση από σημαντικά τμήματα του κεφαλαίου, των ΜΜΕ και των άλλων μηχανισμών μέσω των οποίων χειραγωγείται η λαϊκή πλειοψηφία».

 

«Με κουκούλα στο διαδίκτυο»

Παράλληλα ο Περισσός επιτίθεται σε διαγραμμένους και διαφωνούντες του ΚΚΕ τους οποίους κατηγορεί ότι χρησιμοποιούν «την κουκούλα της διαδικτυακής ανωνυμίας» σε συνεργασία με το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Plan B του Αλέκου Αλαβάνου:

«Η αντιπαράθεση πρέπει να συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα, με επιχειρήματα σε καθημερινή βάση. Βήματα όλο αυτό το χρονικό διάστημα έγιναν και στην αντιμετώπιση άλλων οπορτουνιστικών σχημάτων και ομάδων, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Plan B του Αλαβάνου και απέδωσαν.

Δεν χρειάζεται να υποτιμηθούν και αυτοί οι σχηματισμοί, που μαζί με το «Αριστερό Ρεύμα» του ΣΥΡΙΖΑ έχουν άμεση επαφή και συντονισμό με ορισμένους διαγραμμένους από το Κόμμα και διαφωνούντες με το Πρόγραμμα και τις Θέσεις του Κόμματος.

Όσοι – άλλοτε με την κουκούλα της διαδικτυακής ανωνυμίας, άλλοτε με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα και αποτυχημένες απόπειρες υπονόμευσης της ενότητας του Κόμματος – ευελπιστούν να μετατοπίσουν το Κόμμα από το Πρόγραμμά του, ματαιοπονούν».

«Ρευστή η προοπτική μετεξέλιξης της Ν.Δ.»

Για τη Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα η απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Συνεχίζεται η διαδικασία φθοράς των 2 κλασικών αστικών κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που το 2012 βρέθηκαν απότομα να μην μπορούν να παίξουν τον παραδοσιακό ρόλο της εναλλάξ προώθησής τους στην αστική κυβέρνηση και τους οδήγησε σε συγκυβέρνηση, με τη βοήθεια και άλλων (ΛΑ.Ο.Σ. αρχικά, ΔΗΜΑΡ στη συνέχεια). Η ΝΔ σημείωσε νέα απώλεια στις ευρωεκλογές.

Κυρίως διοχετεύτηκε προς τη φασιστική ΧΑ ή σε άλλες εθνικιστικές δυνάμεις, όπως ο ΛΑ.Ο.Σ. κλπ., που δεν έπιασαν το πλαφόν του 3%, όμως συνολικά προσεγγίζουν τις 500.000 ψήφους.

Ρευστή είναι η προοπτική εξέλιξης για τη ΝΔ ως νεοφιλελεύθερο αστικό κόμμα, με διεργασίες που ήδη συντελούνται, όμως δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί.

Κυρίως κατευθύνονται σε μια προσπάθεια από τη μια μεριά ανοίγματος προς εθνικιστικές δυνάμεις, αλλά ταυτόχρονα και συγκράτησης δυνάμεων της λαϊκής δεξιάς, που προσανατολίζονται σε λιγότερο αστικές δυνάμεις, σε νέα μεσαία στρώματα, με ευρωπαϊκή διάσταση, αυτό που σχηματικά τους προσδιορίζει ως «κέντρο».

Ταυτόχρονα παρουσιάζεται ρευστή η κατάσταση ως προς την πορεία άλλων σοσιαλδημοκρατικών σχημάτων, π.χ. της ΕΛΙΑΣ, που ήταν το βασικό εκλογικό σχήμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συσπείρωσε ορισμένες δυνάμεις, όμως σε μικρότερο εκλογικό ποσοστό από τον Ιούνη του ’12, ενώ καταποντίστηκε η ΔΗΜΑΡ.

Σε μεγάλο βαθμό ωφελήθηκε το νέο σχήμα του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, που εμφανίστηκε με περισσότερο ασαφή και θολά συνθήματα. Η άρχουσα τάξη και το πολιτικό σύστημα διαθέτουν ακόμα σοβαρές εφεδρείες με βάση τον χαρακτήρα και τον ρόλο τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΕΛΙΑΣ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ. Συνολικά υπάρχει πισωγύρισμα στη λαϊκή συνείδηση, μεγαλύτερη συντηρητικοποίηση.

Επιβεβαιώνεται ότι τα εκλογικά αποτελέσματα δεν εκφράζουν τάση χειραφέτησης εργατικών λαϊκών δυνάμεων από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, των συμφερόντων του κεφαλαίου, των μονοπωλίων. Η πιο ακραία έκφραση αυτής της αναντιστοιχίας είναι το υψηλό ποσοστό της ΧΑ».

 

«Δεν είναι παγιωμένη η άνοδος»

 

Το ΚΚΕ , αφού σημειώνει την άνοδο που είχε στις τρεις εκλογές του Μαΐου σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2012 , εκτιμά ότι «Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν εκφράζει τάση χειραφέτησης σε αντιμονοπωλιακή -αντικαπιταλιστική παρέμβαση.

 

Τονίζει επίσης ότι «δεν πρέπει να περάσει η παραμικρή αυταπάτη και καμία επανάπαυση ότι η εκλογική επιρροή του Κόμματος, όπως εκφράστηκε στις ευρωεκλογές, είναι παγιωμένη, εξασφαλισμένη, δεδομένη»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα