«Δεν συζητούμε υπό καθεστώς εκβιασμών»

ΚΛΙΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ELDORADO GOLD

Θέμα ωρών ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στην είδηση ότι η εταιρεία Ελληνικός Xρυσός, θυγατρική της καναδικής Eldorado Gold, προτίθεται να αναστείλει τις εργασίες της (και να προχωρήσει σε απολύσεις) στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Κι αυτή η απάντηση ήρθε –σε πολεμικούς είναι η αλήθεια τόνους– το πρωί της Τετάρτης, από τα χείλη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη. Μάλιστα αυτή η απάντησή δόθηκε μετά από τη συνάντηση που είχε ο υπουργός με τον πρόεδρο της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ, και μέλη της διοίκησης της Ελληνικός Χρυσός, και ήταν δηλωτική των προθέσεων της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Σκουρλέτης «προϋπόθεση για οποιονδήποτε διάλογο από εδώ και μπρος είναι να πάρει πίσω την απόφαση για αναστολή των επενδύσεων η εταιρεία. Δεν μπορούμε να συζητούμε κάτω από καθεστώς εκβιασμών». Επιπρόσθετα ο υπουργός Ενέργειας αποκάλυψε πως ο κ. Ράιτ ρωτήθηκε «εάν θεωρεί την Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με κανόνες και νόμους και όχι αποικία», ενώ επέρριψε εξ ολοκλήρου την ευθύνη για το κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην πλευράς της Eldorado.

«Τους είπαμε πως όταν υπάρχουν προβλήματα, αυτά λύνονται με διάλογο και όχι με τελεσίγραφα. Πολύ δε περισσότερο, όταν ο κ. Wright μπήκε και σε άλλα χωράφια, στα χωράφια της πολιτικής» υπογράμμισε εμφατικά ο κ. Σκουρλέτης.

Είπε επίσης ο υπουργός ότι η Eldorado ρωτήθηκε ευθέως αν πράγματι ενδιαφέρεται η «επίδικη» επένδυση «ή συνυπολογίζοντας και άλλες παραμέτρους που έχουν να κάνουν με την πορεία της τιμής του χρυσού θεωρεί ότι έχει κλείσει ο κύκλος της επένδυσης για την εταιρεία» τόνισε ο υπουργός». Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σκουρλέτης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και τις θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά της Eldorado οι τόνοι μοιάζει να ήταν πιο συγκαταβατικοί. Μάλιστα ο Πολ Ράιτ χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη εξηγώντας ότι δόθηκε η ευκαιρία στην εταιρεία του να αιτιολογήσει την απόφασή της.

«Είμαστε εδώ ως επενδυτές, όχι για να κάνουμε πολιτική» σημείωσε ο κ. Ράιτ, ενώ εν συνεχεία ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, ανέφερε ότι ξεκίνησε ένας διάλογος, ο οποίος δεν σταματάει, απαντώντας προφανώς στην αποστροφή Σκουρλέτη ότι για να συνεχιστεί ο διάλογος, η εταιρεία πρέπει να πάρει πίσω την απόφαση για αναστολή εργασιών.

Σημειώνεται ότι μετά τη συνάντησή του με τη διοίκηση της Eldorado, o κ. Σκουρλέτης δέχτηκε στο γραφείο του εκπροσώπους των εργαζομένων των μεταλλείων που είχαν συγκεντρωθεί σήμερα έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα