Δεν τα βρήκαν Κέρι-Λαβρόφ στο Παρίσι

Χωρίς συμφωνία αναφορικά με τον τρόπο επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία ολοκληρώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής οι μαραθώνιες συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας στο Παρίσι. Βασικό σημείο τριβής, βάσει των δηλώσεων τω δύο πλευρών, ήταν τα αίτια της ουκρανικής κρίσης.

Μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων, ο Ρώσος ΥΠ.ΕΞ. Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε πως επανέλαβε την πρόταση της Μόσχας για χαλαρή ομοσπονδιακή δομή της Ουκρανίας, εκτιμώντας μάλιστα πως η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει ως «ενωμένο κράτος».

Παρά ταύτα, τόνισε πως οι συνομιλίες ήταν «πολύ εποικοδομητικές» και πως θα συνεχιστούν. Στο πλαίσιο αυτό, προσέθεσε ότι ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν να συνεργαστούν με το Κίεβο προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των ρωσόφωνων Ουκρανών και τον αφοπλισμό «άτακτων δυνάμεων και προβοκατόρων». Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση πως στηρίζεται από ακροδεξιά και νεοναζιστικά στοιχεία.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠ.ΕΞ. Τζον Κέρι υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να δεχτούν κάποια λύση δίχως τη συμμετοχή της ουκρανικής κυβέρνησης, σημειώνοντας πως μία απόφαση περί ομόσπονδης Ουκρανίας θα πρέπει να απαντηθεί από το Κίεβο. Νωρίτερα, η μεταβατική κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματική την πρόταση Λαβρόφ.

Επανέλαβε ωστόσο πως η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να θεωρεί παράνομη την απορρόφηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο, κάνοντας λόγο για δημιουργία ενός κλίματος φόβου και εκφοβισμού.

Η Δύση υποψιάζεται πως η Μόσχα έχει εδαφικές βλέψεις στην ανατολική Ουκρανία και την Υπερδνειστερία, μία de facto αυτόνομη και ρωσόφωνη περιοχή της Μολδαβίας η οποία αποσχίστηκε το 1990. Ο κ. Λαβρόφ έχει δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις πως η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να εισβάλει στην ανατολική Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα