«Δεν υπάρχει θέμα πολιτικής δίωξης της Χ.Α.»

“Γιατί να κρατείται κάποιος πολίτης που εγκληματεί και όχι ο βουλευτής”, αναρωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου κληθείς να σχολιάσει τα όσα του καταλογίζονται περί παρεμβάσεων στο θέμα της Χρυσής Αυγής και πολιτική δίωξη σε βάρος των βουλευτών της.

Ο κ. Αθανασίου κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε διέψευσε κατηγορηματικά τα περί πολιτικής δίωξης  της Χρυσής Αυγής χαρακτηρίζοντάς τα… “αστειότητες”, ωστόσο υπογράμμισε ότι “εάν κάποιο κόμμα δεν θέλει να εξαφανιστεί θα πρέπει να παραιτηθούν οι διωκόμενοι βουλευτές και να αντικατασταθούν απο επιλαχόντες”.  “Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Αυτά είναι αστειότητες  και  δεν θέλω να ασχολούμαι.  Δεν υπάρχει θέμα πολιτικής δίωξης, η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Τα περί πολιτικής δίωξης λέγονται σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις ή συμπάθεια. Αν κάποιο κόμμα δεν θέλει να εξαφανιστεί να παραιτηθούν οι διωκόμενοι βουλευτές και να αντικατασταθούν απο τους επιλαχόντες. Γιατί δεν το κάνουν; Άλλο το ζήτημα αν η Χρυση Αυγη αποτελεί εν συνόλω εγκληματική οργάνωση κι άλλο αν η εγκληματική οργάνωση δρα μέσα στα πλαίσια της Χρυσής Αυγής¨.

Οι φήμες για συγχώνευση υπουργείου Δικαιοσύνης και Προστασίας Πολίτη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης φανερά εκνευρισμένος απάντησε και στις διαρροές που πυκνώνουν τελευταίως για σχεδιαζόμενη συνένωση του υπουργείου Δικαιοσύνης με αυτό του Προστασίας του Πολίτη.

“Οι ρόλοι αστυνομίας και Δικαιοσύνης είναι διακριτοί, η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου. Για την Ελλάδα στη συγκεκριμένη συγκυρία πρέπει να υπάρχουν και τα δυο υπουργεία. Σε καμία προηγμένη χώρα δεν ισχύει αυτό. Μάλιστα σε κάποιες χώρες το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών”.

Ως προς την κριτική που ασκείται ότι η δικαιοσύνη αφήνει ελεύθερους αυτούς που συλλαμβάνει η αστυνομία, ο κ. Αθανασίου απάντησε ότι “ο ρόλος των αστυνομικών οργάνων είναι να συλλαμβάνουν και να σχηματίζουν δικογραφίες βάσει στοιχείων  και η δικαιοσύνη να αποδίδει δικαιοσύνη τηρώντας τις αρχές του κράτους δικαίου και του τεκμηρίου αθωότητας”.

Φυλακές υψίστης ασφαλείας

Εν τω μεταξύ σε διαβούλευση τίθεται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά την ανέγερση φυλακών υψίστης ασφαλείας -τύπου Γ- στον Δομοκό. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο σε αυτές θα κρατούνται υπόδικοι ή κατάδικοι για συγκεκριμένα αδικήματα οι οποίοι δεν θα έχουν δικαίωμα σε άδειες.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι φυλακές αναμένεται να είναι έτοιμες μέχρι τις αρχές Απριλίου . Σε αυτές θα κρατούνται υπόδικοι αλλά και καταδικασμένοι για  τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία χωρίς ελαφρυντικά, εκβίαση και ληστεία στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης και όσοι χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και έχουν καταδικαστεί σε ισόβια ή τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξη.

Οι κρατούμενοι σε αυτές τις φυλακές θα εξαιρούνται για τον χρόνο κράτησής τους από το καθεστώς άδειας,

Ειδικότερα: Οι κατάδικοι ή υπόδικοι για αδικήματα όπως τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία κλπ θα φιλοξενούνται  υποχρεωτικά 10 χρόνια  χωρίς να έχουν δικαίωμα άδειας, και η κρατησή τους θα επανεξετάζεται μετά την εκπνοή της δεκαετίας  με δικαίωμα ανανέωσης κάθε δυο χρόνια. Αν οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι επιστρέψουν σε φυλακες Α η΄Β τύπου τότε οι αιτήσεις για άδεια θα επανελέγχονται από το Συμβούλιο των φυλακων. Επίσης θα είναι περιορισμένη η τηλεφωνική και δια ζώσης επικοινωνία με τους συγγενείς τους.

-Οι κατάδικοι που κατηγορούνται για άλλα αδικήματα αλλά κρίνονται επικίνδυνοι από τον αρμόδιο εισαγγελέα θα κρατούνται υποχρεωτικά χωρίς άδεια για 4 χρόνια στις φυλακές  υψίστης Ασφαλείας  και θα μπορεί να παρατείνεται η κράτηση τους επί 2 χρόνια. Στην ίδια κατηγορία θα εντάσσονται και όσοι έχουν διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων (βιαιοπραγίες)

Μέτρα για ανακούφιση ασθενών κρατούμενων

Εν τω μεταξύ, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού (ΝΚΚ) υπάρχει μεγάλο πρόβλημα υπερσυνωστισμού νοσηλευομένων που προέκυψε κυρίως από την αύξηση των οροθετικών κρατουμένων. Σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των 2 ετών οι οροθετικοί κρατούμενοι αυξήθηκαν από 45 σε 140. Στο πρόβλημα αυτό απαντάμε με σειρά μέτρων.

Αποφασίστηκε η ένταξη στο Προεδρικό Διάταγμα για την ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκια) και ειδικά στο πιλοτικό πρόγραμμα 50 νοσηλευομένων κρατουμένων του ΝΚΚ.

Σχέδιο ΠΔ που αφορά την ένταξη στο Ε.Σ.Υ. του ΝΚΚ, του ΨΚΚ (Ψυχιατρείο Κορυδαλλού) και του ΚΑΤΚ (Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων) βρίσκεται ήδη στα χέρια του Υπουργού Υγείας, με σκοπό την έκδοσή του εντός διμήνου, ώστε οι ανωτέρω θεραπευτικές μονάδες να έχουν μόνιμη, πλήρη και διαρκή υποστήριξη από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ.

Βρίσκεται υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου ώστε η ήδη ψηφισθείσα διάταξη για την απόλυση με όρο ασθενών κρατουμένων να επεκταθεί μέχρι την 31-12-2014 και να εντάξουμε σε αυτή και τους κρατουμένους που έχουν αποδεδειγμένα ποσοστά αναπηρίας άνω του 67% ή 80%.

Η νέα πτέρυγα οροθετικών κρατουμένων στο συγκρότημα Κορυδαλλού χωρητικότητας 100 ατόμων είναι έτοιμη και υπογράφηκε η σχετική υπουργική απόφαση για τη χωριστή κατασκευή εισόδου με στόχο την παράδοση και λειτουργία εντός διμήνου.

Εγκρίθηκε με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου η πρόσληψη 39 ιατρών και υπάρχει διαβεβαίωση από τον Υπουργό Οικονομικών ότι θα διατεθεί άμεσα η σχετική πίστωση για να γίνει ο διαγωνισμός με στόχο τις προσλήψεις εντός του έτους 2014.

Εξετάζεται νομοθετική ρύθμιση για την υπαγωγή των ασθενειών του αρθ. 105 παρ. 7 ΠΚ στα στοιχεία επιμέτρησης της ποινής του αρθ. 79 ΠΚ ή με αντιμετώπιση κατ’ οίκον έκτισης.

Σχεδιάζεται η βελτίωση της ρύθμισης του 110Α ΠΚ για την απόλυση με όρο νοσούντων κρατουμένων με αύξηση των περιπτώσεων ασθενειών (συγκροτείται σχετική επιστημονική ομάδα εργασίας) για τις οποίες προβλέπεται απόλυση καθώς και ρύθμιση συναφών ζητημάτων.

Τέλος, σχεδιάζεται η ίδρυση και λειτουργία του Νοσοκομείου κρατουμένων Θεσσαλονίκης ως τμήμα του ΚΚ Διαβατών, που θα εδρεύει (το τμήμα) στην ήδη ανεγερθείσα μονάδα του Νοσοκομείου Παπανικολάου. Θα λειτουργήσει με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ. Στόχος η λειτουργία εντός 6μηνου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα