Δημήτρη μου, Δημήτρη μου…

Ο Δημήτρης Βερβεσός και ο Δημήτρης Αναστασόπουλος θα κονταροχτυπηθούν –και μάλιστα σκληρά, όπως αναμένεται– για την θέση του προέδρου στον μεγαλύτερο επιστημονικό σύλλογο της χώρας

Με αποχή που άγγιξε πανελλαδικά το 40% έκλεισε ο πρώτος γύρος των εκλογών στους Δικηγορικούς Συλλόγους, αναδεικνύοντας τους πρώτους 47 προέδρους από τους συνολικά 63, καθώς οι υπόλοιποι θα αναδειχθούν από τον επόμενο γύρο που θα πραγματοποιηθεί την 3η και 4η Δεκεμβρίου. Μεγάλοι «χαμένοι» των εκλογών οι παλαιότερων γενεών δικηγόροι και οι γυναίκες, καθώς μόνο 10 από τους 47 ήδη εκλεγέντες προέδρους είναι γυναίκες δικηγόροι, ενώ η εκπροσώπησή τους στα Διοικητικά Συμβούλια είναι συντριπτική σε βάρος τους.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Στην Αθήνα εξελέγη μόνο μία γυναίκα στο 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ για την θέση του προέδρου θα κονταροχτυπηθούν –και μάλιστα σκληρά, όπως αναμένεται– στον δεύτερο γύρο ο Δημήτρης Βερβεσός και ο Δημήτρης Αναστασόπουλος.

Για πέμπτη συνεχή φορά υποψήφιος πρόεδρος ο 53χρονος κ. Βερβεσός, με μακρά παρουσία στα δρώμενα του Δικηγορικού Συλλόγου, έλαβε το 25,75% των ψήφων, ενώ ο 37χρονος Δημήτρης Αναστασόπουλος διεκδίκησε για πρώτη φορά την ψήφο των συναδέλφων του για τον προεδρικό θώκο, έχοντας μόνο μία θητεία συμβούλου στο ενεργητικό του και έλαβε το 17,42%. Η μεταξύ τους διαφορά είναι μόλις 900 ψήφοι, ωστόσο ο γρίφος δεν λύνεται εύκολα, καθώς το ζήτημα πια στον δικηγορικό σύλλογο Αθηνών φαίνεται να είναι προσωπικό και όχι συνδικαλιστικό ή πολιτικό.

Έπειτα από την ατελέσφορη 9μηνη αποχή των δικηγόρων από τον 12ο/2015 μέχρι και τον 9ο/2016, πολλοί ήταν αυτοί που κατηγόρησαν ευθέως τον κ. Βερβεσό ότι παρέσυρε το σώμα των δικηγόρων σε μια μάχη χαμένη από χέρι πρωτοστατώντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις χωρίς να συμβάλει πραγματικά σε γόνιμη διαβούλευση με την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, ενώ του καταλογίζουν επίσης ότι δημιούργησε το «κίνημα της γραβάτας», το οποίο το δικηγορικό σώμα θεώρησε «απρεπές». Και του ασκούν έντονη κριτική, διότι έχει διατελέσει επί δεκαετίες νομικός σύμβουλος πλειάδας συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών, οπότε «όφειλε να ξέρει καλύτερα»

Στον αντίποδα ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, μετρά μόλις 10 χρόνια στην δικηγορία, αλλά έχει έντονη παρουσία στον χώρο, ιδιαίτερα ως συνιδρυτής και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Νομικών «e-Θέμις», στο πλαίσιο της οποίας έχουν διοργανωθεί πολλές επιστημονικές δραστηριότητες και πανελλήνια συνέδρια, και εισήγαγε τον θεσμό του Πανελληνίου Forum Δικηγορικού Λειτουργήματος.

Κανείς από τους δύο υποψηφίους δεν έχει κομματικό χρίσμα, ο μεν κ. Βερβεσός προέρχεται από τον παλαιότερο χώρο του ΠΑΣΟΚ, Κεντροαριστερός σήμερα, ο δε κ. Αναστασόπουλος «κολυμπά» στην δεξαμενή της Κεντροδεξιάς.

Το πλεονέκτημα του ενός,
μειονέκτημα του άλλου

Λαμβάνοντας κανείς υπ’ όψιν ότι οι δικηγόροι ηλικιακά κυμαίνονται από τα 25 μέχρι ακόμα και τα 75 χρόνια, με σαφή ασφαλιστική διάκριση σε ασφαλισμένους προ και μετά το 1993, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ηλικία των υποψηφίων παίζει σπουδαίο ρόλο: η «αδικημένη» γενιά των ασφαλισμένων μετά το 1993 επιχειρεί την ανανέωση στον χώρο, προσάπτοντας στους παλαιότερους όλα τα δεινά που οδήγησαν στην τεράστια συρρίκνωση της επαγγελματικής τους ύλης και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, οι δε γηραιότεροι επικαλούνται την μακρά εμπειρία τους και την βαθύτερη γνώση των προβλημάτων. Ωστόσο, από τους 47 ήδη εκλεγέντες προέδρους πανελλαδικά, σχεδόν οι μισοί είναι νεοεκλεγέντες ενώ οι υπόλοιποι συνεχίζουν τις προηγούμενες θητείες τους, ιδιαίτερα σε περιφερειακούς δικηγορικούς συλλόγους, όπου η μαχητικότητα και η αποτελεσματικότητά τους επέφερε μια συμμετοχή στις εκλογές που άγγιξε το 85%, σε αντίθεση με τους τρεις μεγαλύτερους δικηγορικούς συλλόγους των Αθηνών, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, όπου η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 55%, 65% και 62% αντίστοιχα.

 

ΜΕΓΑΛΟΙ «ΧΑΜΕΝΟΙ» ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΓΕΝΕΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΚΑΘΩΣ ΜΟΝΟ 10 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 47 ΗΔΗ ΕΚΛΕΓΕΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΕΝΩ Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ

Ντέρμπι σε Πειραιά
και Θεσσαλονίκη

Στην Θεσσαλονίκη την προεδρία διεκδικούν ο  Χρήστος Ράπτης και ο   Ευστάθιος Κουτσοχήνας,  οι οποίοι έλαβαν 17,40% (606 ψήφους) και 17,14% (597 ψήφους) αντίστοιχα, και στον Πειραιά ο νυν πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Σταματόγιαννης με ποσοστό 31,94% και ο Ηλίας Κλάππας με ποσοστό 28,07%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα